用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

DEL~ [複製鏈接]

DEL~
   11    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

間間學校玩法唔同喎,你最好一間間心儀學校search

in general, 你當有中 (可以係廣東話,可以係PTH)有英啦

其實,你係咪搵面試班會簡單d?
恐龍家

DEL~

間間都考唔同野 wor,SFA 又係直私,培正又係直私,蘇小又係直私,SPB又係直私,四間都唔同玩法,考唔同野!

你直接講你考慮咩類型學校,咁我地先幫畀到啲意見!

DEL~

本帖最後

回覆樓主:

傳統型直私會考多d學術,需要學深少少嘅中英數
活動教學型直私,就普通私幼學術程度已經足夠,佢地睇表達能力多d
主要睇你target邊類型直私

DEL~

回覆的帖子

mingm114 發表於 20-3-11 19:00

謝謝你的回覆,我主要想考著重英語的小學,eg. TSL, CKY,. ...

好多直私立都重英文 wor!女仔定男仔?想考入傳統定新派?

DEL

回覆的帖子

mingm114 發表於 20-3-11 19:15
主要想英語好啲,活動教學~新派會好啲~

非傳統男女校的話,培僑、播道、優才、真道、TSL、WKF、SMCEPS、福小、赤提、救恩都重英文,但間間考法唔同。例如培僑中文有重組句子、英文跟指令做動作、數學雙位加減,TSL ipad 答學術問題,考嘅野差唔多,但 WKF 考合作切積木、認中英文字 (冇睇到話有考重組句子),但英文字都幾長下。

所以真係間間唔同玩法,你目前可以

1. 排除啲考到都唔會讀 (因為冇校車、太遠、太貴...)
2. 會唔會考慮傳統學校?
3. 爬文研究各校過往 interview 形式、題目

咁樣總好過你宜家大海撈針冇頭緒。

mingm114 發表於 20-3-11 19:08
謝謝你的回覆,想知道英文會話是不是簡單問名,幾歲?因家中主要講廣東話,不知道是否要很加強他的Oral Li ...

咁又冇咁簡單,都會讀下句子、認下字。見你target tsl同cky,我小朋友今年兩間都考過,tsl雖然係活動型,但佢面試其實重學術多d,佢面試考嘅嘢都幾深,要串英文字,玩bingo。
Cky第一輪都會認下字、計下數,但相對tsl簡單,第二輪今年玩捉棋+答問題,捉棋係考小朋友同人相處

Btw,我小朋友讀普通私幼,學校英文語境唔錯,冇外補,冇考任何證書,剩係有去畫畫興趣班,冇參加面試班,亦冇喺屋企谷過佢學術同伴讀。但小朋友本身表達能力幾好,學習亦好,有自信,唔怕醜,考咗十幾間直私。最後學術型直私佢考得麻麻,但活動教學型直私,佢基本上都有waiting or offer。所以我覺得如果想揀活動型學校,訓練小朋友表達能力、自信、禮貌、待人處事,比訓練佢學術更重要

不過雖然我覺得唔需要外補,但其實屋企伴讀,睇多d書係應該嘅,只係我唔得閒陪佢讀

醒目開學勳章 貢獻勳章

mingm114 發表於 20-3-11 19:00

謝謝你的回覆,我主要想考著重英語的小學,eg. TSL, CKY,. ...
你孩子如果無基本口語對話能力,只能夠講下名、幾多歲,你target嘅學校係唔會收!
記住,英文好嘅學校,唔係教好學生英文,係揀英文好嘅學生/或家長有資源做好嘅家庭,再加上學校語境好,keep 到佢嘅嘅英文能力,唔會退步 (係~就算 KG好好,去到本地津校係會退步嘅,除非屋企繼續有support)

單純講英文能力,坊間大量learning centre幫到你
簡單好英語故事/oral班已經幾好,甚至NET 教phonics,迫小朋友講多d英文,都OK

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

mingm114 發表於 20-3-11 18:13
回覆 小曳人 的帖子

謝謝你的回覆, 我想請問面試班是教回答技巧, 還是有回答技巧外, 還有實際學術教到?
咁細個人仔,有乜學術家長自己跟唔到?!更重要嘅係:好多學校睇孩子反應、禮儀,同其他小朋友點相處,"學術"只係一個部份,多閱讀係重點!
平時帶佢地多d接觸新事物,乜都講,唔好話咁細個點會明就hea佢地,多d同佢地睇書,講故事,我以前係會去一次科學館,然後搵佢有興趣topic嘅圖書申延學習

恐龍家

DEL~

回覆的帖子

Deleted

Deleted

‹ 上一主題|下一主題