用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國列香港 Cat.2 了, Easter 回港嗎 ?
go

[英國] 英國列香港 Cat.2 了, Easter 回港嗎 ? [複製鏈接]

英國昨天 down grade 香港了, 回英如冇病唔洗隔離, 各位會比小朋友 Easter 回港嗎?

如有考試既學生, 又會回港嗎?   
   2    0    0    0

我已有 3 個留英 plan , 當中包括我過去。
如果停課或考試延期就會返港。

一切都睇 GCSE  如何安排

過客 發表於 20-3-10 13:58
英國昨天 down grade 香港了, 回英如冇病唔洗隔離, 各位會比小朋友 Easter 回港嗎?

如有考試既學生, 又會 ...

其實英國官方指引從來都冇話過係香港過去嘅人一定要隔離,一路嘅指引只係如果係香港過去而又有幾樣病徴先要自我隔離。上次half term 學校講到好似一定要quarantine, 嗰時香港疫情又叫做啱啱比較嚴重,大家都吾知會點發展,所以囡囡都冇番香港。 今次學校個notice 又係講到模模糊糊,我send 咗email 去clarify,成個禮拜都未覆我⋯佢哋應該都好頭痕吾知點搞。 阿仔大學就好清楚,一路都係跟英國政府指引,仲加多句吾可以racial discriminators and harassment.

回覆樓主:

學校未有最新指示,依然係 Easter唔好返嚟or quarantine 14days。

Baoma 發表於 20-3-10 14:20
其實英國官方指引從來都冇話過係香港過去嘅人一定要隔離,一路嘅指引只係如果係香港過去而又有幾樣病徴先 ...
我仔學校講明....係咪都要隔離.

但如 GCSE 改期, 係咪應該返 HK 好呢?

好多學校冇跟英國政府的指引,如果到過Cat.1 and Cat.2 的國家都要在英國14 天自我隔離才可以回校。但其實由一個疫區去另一個疫區(英國)隔離又有什麼意思,只係表面上好似做咗嘢咁,其實冇用。

以我所知,hk 一直都係cat 2, 屬於無病癥唔駛隔離。

英國政府是法例規定,到目前為止,從來沒有要求香港人去英國需要隔離。(除非有病徵)
Boarding Schools Association  2月half term break之前出嘅係指引,跟從指引嘅學校就會發通知,建議學生從香港返英國後先自我隔離14日。(有D學校講埋唔建議家長去英國,有D學校話如果家長去請先自我隔離14日,有D學校完全唔提家長部分)
所以樓主最好問清楚學校。

ricenoodle 發表於 20-3-10 14:41
好多學校冇跟英國政府的指引,如果到過Cat.1 and Cat.2 的國家都要在英國14 天自我隔離才可以回校。但其實 ...

你講嘅情況,即係而家由大陸返香港要自我隔離一樣 香港係咪疫區呢? 英國人唔當係,但台日韓俄...而家都唔俾香港人去

我小朋友學校早前出嘅email喺Easter學生可以回港,回英後冇病癥吾需要隔離,因為Easter學校會開放,所以都勸喻學生盡量留英吾好回港,亦講明家長要考慮清楚,若需要隔離而導致影響學生學習進度嘅可能性,我自己暫時決定Easter留校,如果嚟緊學校停課再加Easter太長時間,就會安排回港,Easter套機票暫時叫agent hold住先

lmhcoffee 發表於 20-3-10 15:07
英國政府是法例規定,到目前為止,從來沒有要求香港人去英國需要隔離。(除非有病徵)
Boarding Schools Ass ...

從中/港/台/日/韓回來之後,兩個女兒的學校都要求要隔離 14  日才回返學校。
上個月女兒學校得知有一個英籍華裔學生的家長從中國回Uk ,學校要求那個學生在家隔離,不批准她返學呀!

剛剛睇到Boarding Schools Association 3月9日的指引,其中關於 Easter 部分:
“B.4: Easter
As well as having plans in place for Easter, schools should work with pupils and parents to consider the eventuality that things might change at the last minute as a result of restrictions in the UK or another country. BSA has received some offers from schools remaining open over Easter to help those unable to and will include these in our Friday newsletter. Where it is possible for boarding pupils to see their parents or carers over the Easter holiday, all reasonable efforts should be made to facilitate this, while safely observing any self-isolation period which might be advised or operational at that time.”
Source: http://www.boarding.org.uk/media/news/article/13490/Coronavirus-disease-COVID-19-guidance-update-as-of-9-3-20

校長尋日出左信講明話跟從BSA建議,由cat 1 返英要自我隔離14日並攞埋健康証明,cat 2 都要7日加健康証明喎!
所以我希望可以捱到放term break 前唔好停課,已經book 左Easter 起host family 度住,因為返香港再返英無地方去隔離呀。

而家有幾個 plan,  但都唔知行邊個 plan  好  

回覆 newfather 的帖子

阿仔學校好多同學提早返咗中國/香港,佢都想早返。希望可以等到term end。

醒目開學勳章

提早幾多?

回覆 SumSumBB 的帖子

呢幾日已經返咗去。你哋學校有冇?

醒目開學勳章

校長email話可提出提早回國

yuyueng 發表於 20-3-10 18:54
校長尋日出左信講明話跟從BSA建議,由cat 1 返英要自我隔離14日並攞埋健康証明,cat 2 都要7日加健康証明喎 ...

健康證明是什麼意思?即係要在英國找醫生驗過冇新冠肺炎??

irischowys 發表於 20-3-11 09:51
健康證明是什麼意思?即係要在英國找醫生驗過冇新冠肺炎??

如果學生可以起學校醫療中心開證明!其他街外人就唔知啦。
‹ 上一主題|下一主題