用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 疫情下怎樣繼續學管樂?
go

疫情下怎樣繼續學管樂? [複製鏈接]

小朋友學管樂,由疫情開始一直暫停了上課。雖然是一對一授課,但吹管樂不能戴口罩,感覺風險比較大。但照現時情況來看,疫情可能會持續一段時間,真的要想想之後的學習安排。
大家有意見或經驗可分享嗎?如果上課時和老師保持一米距離是否OK呢?視像學習又是否可行?謝謝!
   0    0    0    0

朋友仔視像學,我女就繼續去琴行。其實我都有d驚,畢竟要不停的吹&噴口水。

回覆樓主

係囉,真係唔知點好。學樂器學費貴,視像學成效一定冇咁好,好似唔係好值得。但吹奏管樂好難完全避免到有飛沫。

我仔也是學管樂,停課以來一直用Zoom繼續學習。老師offer可自行選擇去佢studio 上或停課;是我要求上Zoom。

我陪住個仔上,老師要睇指法個陣我幫手對正個camera show俾佢睇。佢一樣學到新音同新歌。學鋼琴都一樣,我陪上,有需要時幫手指吓琴鍵位咁。

你不要預有100分成效,但我覺得我們起碼有80% 功用。

我女繼續學

lambeanmama 發表於 20-3-10 23:46
我仔也是學管樂,停課以來一直用Zoom繼續學習。老師offer可自行選擇去佢studio 上或停課;是我要求上Zoom。 ...

謝謝分享!等我又研究吓先。

fany 發表於 20-3-11 13:38
我女繼續學

停課太耐真係唔得,要想想辦法盡快復課了。謝謝分享!
‹ 上一主題|下一主題