用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 8月尾B仔重讀pn班做超超超大B,但要放棄小學適齡分 ...
go

8月尾B仔重讀pn班做超超超大B,但要放棄小學適齡分

有無人試過幼稚園做超超超大B而放棄小學適齡分,最後搵小學困難嗎?如果一心想入直私小,適齡分會唔會有影響?

回覆樓主:

暫時我見過9月的超大B..真心佩服

melodychui 發表於 20-3-9 11:27
暫時我見過9月的超大B..真心佩服

可否分享一下,有咩令人佩服嗎?真心問

好奇咩學校值得做超超大B,聽落唔似龍幼

Orhome 發表於 20-3-9 12:02
好奇咩學校值得做超超大B,聽落唔似龍幼

其實我仔依家讀緊pn班,咁上年因社會運動11-12月返得幾日學,2-5月又因為肺炎疫情停學,基本上pn凈係讀得個3個月,報K1學之園唔收,咁我就索性諗住報學之園pn班,重讀pn,但同時又擔心升小學會有影響,所以係度請教大家,睇下大家意見如何(emoji)

回覆樓主:

留意心儀學校收生年齡

回覆樓主:

8月好似太大,我身邊超大b多數係11、12月,10月其實都少見

8月B都唔係超不超大B問題,係重讀了,要考慮埋小朋友將來感受。

回覆樓主:

你重讀,學之園肯定收?

鈴鈴鐺鐺 發表於 20-3-9 12:08
其實我仔依家讀緊pn班,咁上年因社會運動11-12月返得幾日學,2-5月又因為肺炎疫情停學,基本上pn凈係讀得 ...

你重讀都唔代表LH 一定收㗎?

鈴鈴鐺鐺 發表於 20-3-9 11:06
有無人試過幼稚園做超超超大B而放棄小學適齡分,最後搵小學困難嗎?如果一心想入直私小,適齡分會唔會有影 ...

重點不是那5分適齡分,講真15分根本入唔到受歡迎學校,你本身有宗教/舊生分另計。重點係超超超超大對孩子有沒有壞處。我都識人9月大B, 已經覺得佢好大個,同班有9-2月細b,超大b大過其他人成年有多。另一可能要面對的問題,是很多比賽是用出生日期分grade的,將來如參加學界比賽會否尷尬甚至參加唔到?

rickyhohoho 發表於 20-3-9 13:55
你重讀,學之園肯定收?

報左名仲未見

piglover 發表於 20-3-9 14:40
你重讀都唔代表LH 一定收㗎?

明白,所以係未見之前係度問下大家意見

WinnieCatCat 發表於 20-3-9 15:15
重點不是那5分適齡分,講真15分根本入唔到受歡迎學校,你本身有宗教/舊生分另計。重點係超超超超大對孩子 ...

多謝你詳細提醒,我無諗得咁細至,睇黎好多家長都唔建議重讀,我要再重新考慮下(emoji)(emoji)(emoji)

鈴鈴鐺鐺 發表於 20-3-9 15:42
明白,所以係未見之前係度問下大家意見

你報邊間LH K1? 而家有新校,易入好多㗎。

回覆樓主:

名校鍾意收超大B,但唔係個個超大B都收。
反而佢地係選適合的學生,多於年紀。

其實無謂做超超大b,有研究講小朋友幾年後(大b vs 細b)分別會越來越少。但如果硬要遲一年入小學,小朋友大個左會唔會介意?

回覆樓主:

9月超大B 是考協恩,但樓主目標是LH PN班,未來打算入名流直資?

我不是取笑你的行為,如果你是虎媽虎爸,也許你的行為是值得,但小朋友的感受是什麼?這一刻,他/她不會反對,但當班內出現超細B (我女17年12月尾出生),細16個月的同班同學,會怎樣呢?

我沒打算讓女兒做大B,繼續讓她今年9月入K1..疫情導致我女只返了10天PN班,亦因為疫情令不少家長退學,原校升K1(迦南)。

如果小朋友跟不上進度,留級總好過勉強推遲一年入學!今天,孩子不會責怪父母,但他朝懂事後會埋怨你們一生一世。

鈴鈴鐺鐺 發表於 20-3-9 11:06
有無人試過幼稚園做超超超大B而放棄小學適齡分,最後搵小學困難嗎?如果一心想入直私小,適齡分會唔會有影 ...

我可以分享入直私的關鍵並不是小朋友的年紀,而是小朋友的面試表現。我身邊有超大B,考直私沒有offer,亦有超細B獲直私取錄。