用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 明年全港大學生都申请留班,校內有無資源? ...
go

明年全港大學生都申请留班,校內有無資源?  

明年全港大學生都申请留班,校內有無資源,新生如何處理?同舊生爭住宿位?每班人數加倍!

回覆樓主:

一定質素下降。

回覆樓主:

舊生讀了一年(虚计),新生如何生存?

回覆樓主:

又或全部舊生免试全升級?

goodmama2003 發表於 20-3-8 15:27
邊有D咁嘅事?你不如話埋今年所有中、小學生重讀。

中小學最多無返3個月(全年30%), 大學無返8個月(全年的80%),死未?

回覆樓主:

各大學校長頭痛中,也加上來年少了不少的外地生,政府一定要cut budget....。
自资课程,大學自已去cut. 否則用完貯備。更大鑊!

大學生唔會留班, 只係今年改做網上課程, 考試網上考, 功課一向都網上交, 唔會出現「每班人數加倍」情況。

star_skn 發表於 20-3-8 21:22
大學生唔會留班, 只係今年改做網上課程, 考試網上考, 功課一向都網上交, 唔會出現「每班人數加倍」情況。 ...

網下上课都唔足人,我就唔信網上做足時間!功课當然網上抄足。考試網上可否十足安全,不知了!

回覆樓主:

網上現時有無數online courses. 跟本不用上大學。

醒目開學勳章 王國長老

Mikeyuen 發表於 20-3-8 16:48
中小學最多無返3個月(全年30%), 大學無返8個月(全年的80%),死未?

幾時開始停課?11月中左右?
而家網上上堂都有一排了
我無聽過重讀安排

大学生好多曉自学啦!Lecturers做完视像,加埋notes掉上網,自己搞掂囉!人地遙距課程果d点畢業呀?辛苦左d要做lab果班就真,文科生大概影响少好多~抄功課?大学有software查你有無plagiarise吖~

大學生點會冇上堂?
我仔大學一路都有 Online courses. 去年尾考核都係網上考,而家都有正式上课,基本上與上學不太大分別,所有 courses 都有上足,只是不用回校啫。

Mikeyuen 發表於 20-3-8 22:01
網下上课都唔足人,我就唔信網上做足時間!功课當然網上抄足。考試網上可否十足安全,不知了!
...

大學生唔係小學生喎,完全唔懂得自學?professor 比好晒上課時間你唔上係個人問題,正如返學都有人走堂一樣,抄功課亦是個人學習態度問題。電腦時代網上學習亦好平常,同意冇返學最大影響應該係要做實驗果班學生。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-3-9 07:56
大學生點會冇上堂?
我仔大學一路都有 Online courses. 去年尾考核都係網上考,而家都有正式上课,基本上與 ...

每一科都不相同,工程及理科要做足實習及實驗評估,不單是考试。又要滿足external examiner 要求,degree 才會批審。現時網上只是做,欠質素評估及學習表現監察。

回覆樓主:

讀完網上课程,很易。但要做足學術界認同,取得認可degree ,就有些難度。

回覆樓主:

如果我是這時的大學生,我都會申请留級。

回覆樓主:

每個僱主都知要考盧不同屆別的畢業生質素!

回覆樓主:

大學不同中學。學生會會長留級是光榮。又交流留級是光榮呀!

回覆樓主:

大四學生一定想留。