用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC定DGS?
樓主: 小乖豬
go

SPCC定DGS?  

Sheep06 發表於 20-3-31 18:59
以往是需要一年最少有30小時運動( 可選一種運動), 可以在學校學,可以在外面學,可以是校隊training 都計 ...

而家仍有此規定

Sheep06 發表於 20-3-31 18:59
以往是需要一年最少有30小時運動( 可選一種運動), 可以在學校學,可以在外面學,可以是校隊training 都計 ...

我問過學校,運動嗰30個鐘其實可以家長declare 都得,亦無需要指定單一項目,即係可以10個鐘跑步,10個鐘游水加10個鐘跳繩之類。

回覆樓主:

樓主,最後會選邊間吖?

回覆 Ming_Tse 的帖子

可能最終去自行呢!上年樓主極上搏MCS的

meisieyip 發表於 20-3-10 19:50
講真間間學校都有d串和謙厚的家長,岩傾咪一齊,唔岩咪點下頭算。
協恩應該平民化d(emoji)(emoji)
...
讀DG的。識的家長也是正常人,絕對平民。

一年30小時運動?  是不是我理解錯?  
之前有研究提議每一星期10小時運動,雖然這提議應該大部份學生都做不到,但一年才30小時??

想請問有無 SPCC 用家?
除咗學費 $6000 零蚊學費一個月
仲有無其他雜費乜費物費?維番平均一個月支出大約多少?謝謝(emoji)(emoji)

lamborghini0730 發表於 20-10-30 16:25
想請問有無 SPCC 用家?
除咗學費 $6000 零蚊學費一個月
仲有無其他雜費乜費物費?維番平均一個月支出大約 ...
仲有無其他雜費乜費物費? --> 唔覺有 (學其他嘢另計,例如樂器和外語)