用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問呈二成績給了中學未?
樓主: 6321
go

請問呈二成績給了中學未?   [複製鏈接]

考試成績單都係開始左報自行先有。而正式成績表(包含測驗及平時分)到近期先有

MrsnMrX 發表於 20-3-9 21:23
係主科其中一個細分。係計平時分㗎。所以只會show 係成績表上。報中學只係一張考試成績單。但呈分又要呈測 ...

無意質疑,只係有少少不明:

1) 錯的是計平時分的項目,咁家長如何得知出錯? 難道是自己每次記低分數?
2) 呈分不會分細項交上教育局,即是係細分出了錯,也只是報該科目的總分,細分佔該科總分的比例多少?
3) 樓主說主成績單早已拿到,細分成績表現在才拿到。家長拿到主成績單時沒發覺有錯,那麼此細分對主成績表總分的影響有多大?

1010mum 發表於 20-3-10 09:19
無意質疑,只係有少少不明:

1) 錯的是計平時分的項目,咁家長如何得知出錯? 難道是自己每次記低分數?

主科如默書佔10%,作文佔20%,oral 佔x% ,卷才佔55%左右。
上學期中期嘅作文分係計平時分,作文當然知道分數。
之後派嘅成績表,係考試分only
正式嘅成績表就有期中嘅成績及考試成績,最後有個總成績。
所以考試分無出錯,但原來期中嘅作文分報錯。

可能啲人,或者學校都會覺得一分半分好小事啩。
乘9,幾分啫。。。

MrsnMrX 發表於 20-3-9 21:27
考試成績單都係開始左報自行先有。而正式成績表(包含測驗及平時分)到近期先有
...

EDB俾學校使用既 Web SAMS 已運作多年, 老師亦已處理呈分多年, 好難相信有此情況出現 (除非負責個班全部係新手)

而且就算係要計平時分, 呈二一早都有個cut-off date, 唔會話到1月都未計到平時分就唔呈 (Web SAMS一樣有考慮到成績表唔顯示平時分既安排)

可參考吓 Web SAMS 關於今年呈分既操作內容:
https://cdr.websams.edb.gov.hk/html/Q&A/Q&A.html#

(選"學位分配(中一派位)—小學")

如學校遞交呈分成績出錯, 學校係可要求更改, 請參考問答15;

15.     問︰     已在【聯遞系統】將已確定的校內成績檔案傳送至學位分配組,才發現有錯誤,應如何處理?
      答︰     學校如需更正網上校管系統的有關校內成績紀錄,需重設有關校內評核學期再進行呈分處理。再次傳送校內成績後,請通知學位分配組的學校聯絡員。

重設校內評核學期的步驟如下:

如需重設P6/1校內評核學期:先在「派位年度控制」開始P6/2校內評核學期,再到「特別事項」,按「回到P6/1校內評核學期」,待操作完成。然後,回到「派位年度控制」重新開始P6/1校內評核學期進行呈分程序。
    如需重設P5/2 或P6/2校內評核學期,請聯絡系統及資訊管理組的學校聯絡主任。

學校如未能更改網上校管系統的有關校內成績紀錄,亦可於稍後的時間,在經【聯遞系統】傳送至學校的「中一派位校內成績積分核對表」,將有關錯誤更正後交回該硬本文件給學位分配組,更改在學位分配組的紀錄。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

所以都難以想像會錯。但事實係錯了。
朋友話唔拎正式成績表,都見唔到係錯左。唔係錯係考試個分。竟然係平時分。無奈。。。
雖然已經改返成績,名次亦修正左。但朋友擔心係呈上去個分,有無真係改好

請問中學係咪只會取得教育局提供的次第,而唔係分數?

Miffy-miffy 發表於 20-3-10 13:55

我反而想問,小學係呈分數比教育局定呈排名比教育局?

Miffy-miffy 發表於 20-3-10 13:55

只有次第

hohoho36 發表於 20-3-10 14:04
我反而想問,小學係呈分數比教育局定呈排名比教育局?

呈分數

hkpapa852 發表於 20-3-10 09:31
EDB俾學校使用既 Web SAMS 已運作多年, 老師亦已處理呈分多年, 好難相信有此情況出現 (除非負責個班全部係 ...

小六呈二分數核對時間今年2月4日
所以學校應該放農曆假前派成績表
相信依家要問EDB先知如何處理······

MrsnMrX 發表於 20-3-10 09:36
所以都難以想像會錯。但事實係錯了。
朋友話唔拎正式成績表,都見唔到係錯左。唔係錯係考試個分。竟然係平 ...

請問名次有修改指呈分名次
如呈分名次改變可能應影次第
另外Banding有無影響?

Poyau 發表於 20-3-10 19:16
請問名次有修改指呈分名次
如呈分名次改變可能應影次第
另外Banding有無影響?

因為個呈分名次係計總成績,所以修正左個分之後連個呈分名次都升左。無影響個banding

教育局不是規定呈分成績表,
只出 ABC 又冇平均分及名次
咁都知道平均分錯?? A變B???
家長好熟點計平均分?
好多????

subb 發表於 20-3-10 19:38
教育局不是規定呈分成績表,
只出 ABC 又冇平均分及名次
咁都知道平均分錯?? A變B???

只不過係平分作文或默書平均分,無理由唔知。
相差係多到講緊跌兩三個grade ,不是兩三分。

MrsnMrX 發表於 20-3-11 09:25
...

真係太誇張喇

Ruka_shan 發表於 20-3-11 09:32
真係太誇張喇

我聽完朋友講,都一樣眼都凸。咁嘅制度,正式成績又要咁遲派。
仲要不是學校高層主動同家長溝通。

MrsnMrX 發表於 20-3-11 09:25
...
咁底級差距咁大的錯誤, 學校都無人發....  !
真係奇聞, 邊區小學, 咁奇呢

subb 發表於 20-3-11 09:38
咁底級差距咁大的錯誤, 學校都無人發....  !
真係奇聞, 邊區小學, 咁奇呢
...

所以咪覺得係咪無人double check 㗎。呈分唔係好重要嗎?而家好似好兒戲咁。以為係考試卷俾少一分咩?!

我一直以為,報上教育局只係呈分考卷的分數添
‹ 上一主題|下一主題