用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英中對中中的煩惱
go

英中對中中的煩惱 [複製鏈接]

如果band2 尾英中對band 2 頭中中應該點選擇好?
   0    0    0    0

如果大抽奬第一間放2a 中中之後已經吾知填咩好,穩陣填第二間已經系中中2c 校,咁究竟直入2c 直資好定博下大抽獎中第一間2A好?博吾中唯有只入中中2c
[/url]

就你小朋友英文基礎同用英文黎学习既能力去選擇。或者可選有开英文班既中中。

Yanamami 發表於 20-3-6 23:04
就你小朋友英文基礎同用英文黎学习既能力去選擇。或者可選有开英文班既中中。 ...

但係要入英文班都唔易喔,樓主如只得B2尾英中收,估係直資,要響B2入英文班,唔可以話十拿九穩。

我覺得你應該咁諗,(1)你小朋友以後會唔會出國,(2)你本身屋企有冇英語環境比佢,如果冇諗過出國,當然向高處,選2A中學,香港band2中學讀完高中英語應該唔會太差,但係諗住讀完初中之後就出國,當然比間英中小朋友,等佢多啲接觸英語,為將來出國準備

littleyoyo 發表於 20-3-6 22:22
如果band2 尾英中對band 2 頭中中應該點選擇好?

如果出名的band2中學同band2直資d學生能力同學習氣氛會有出入,band2a d學校會有d壓力,因學校想跑成績!如你band2a 入直資應該會開心d,書本可能全英,但同學未必同一個level, 到時考好d信心都高d!要睇小朋友係谷得定要開心至讀得好果種!
‹ 上一主題|下一主題