用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果小朋友有心儀的直資中學收咗,自行2間又收..... ...
go

如果小朋友有心儀的直資中學收咗,自行2間又收..... [複製鏈接]

如果小朋友有心儀的直資中學收咗,到4月7日自行2間學校通知又收,但當家長接到自行2 間學校電話通知時,馬上話畀學校知,佢哋決定放棄學位,咁自行2間學校係咪可以馬上call waiting 補上呢?
   5    0    0    0

Ima2008 發表於 20-3-6 21:42
如果小朋友有心儀的直資中學收咗,到4月7日自行2間學校通知又收,但當家長接到自行2 間學校電話通知時,馬 ...

學校會唔會畀後補上, 我諗佢都唔會講畀家長聽,如果你真係想學校知你放棄學位,希望畀其他人,可以照講,學校點做佢嘅事,盡做就算!
你真係好有同理心。

如果小朋友有心儀的直資中學收咗,到4月7日自行2間學校通知又收,但當家長接到自行2 間學校電話通知時,馬 ...

我相信學校唔會輕易相信家長在電話內的放棄学位的回覆。 有些家長可能掛線後會改變主意。即是中学點都會等埋註冊日完了後, 確實了多少學生放棄學位才再安排。

唔可以的

唔可以 因自行的 已交左正取名單 不能通知後備生
後備生 只能7月先知

如果你電話中拒絕自行, 自行又比左原本屬於你的學位比後補, 你又在4月16日前抽飛, 咁你無得玩大抽獎, 7月又無學位。教育局可能要懲罰自行校,因為自行校無跟規定, 令到有學生無學位。所以自行校唔會冒這個險。
仔可以自動自覺溫書就好了。

sillydad 發表於 20-3-7 00:17
如果你電話中拒絕自行, 自行又比左原本屬於你的學位比後補, 你又在4月16日前抽飛, 咁你無得現大抽獎, 7月 ...

學校是冇權修改正選名單的,因7/4名單已上教育局,交左上去原則上就唔改得。所以如果有直資收左,又想做好心唔想浪費個正選位,可試吓3月尾前寫信去學校,講明已有直資取錄,請學校不用處理你的自行申請。當然學校信唔信你係令一回事,但因仲未交名單上教育局,學校可自由決定是否修改名單,亦唔洗擔心家長反悔,因本身家長亦未知自己是否中選。

回覆 WinnieCatCat 的帖子

對,有邏輯,如係我會嘗試下咁樣做。
樓主有呢個同理心實屬難得

其實學校要幾時交名單上教育局?如果要家長專登寫信去通知自行2間學校,叫佢地不處理申請,好多家長都唔會去做,因為人地學校都冇話收,好似多此一舉。希望多啲家長咁做,多啲人可以安心放復活節假。

當年小一入學申請時,我小朋友有心儀學校收,我就馬上寫信去之前收咗嘅直資取消學位,希望其他人都可以盡早有着落,不竟呢個遊戲並唔好玩。見到其他人有幾個仔女,不斷玩升小升中遊戲,真係戥佢地辛苦。

WinnieCatCat 發表於 20-3-7 00:42
學校是冇權修改正選名單的,因7/4名單已上教育局,交左上去原則上就唔改得。所以如果有直資收左,又想做好 ...

寫信通知學校在"時間序"方面睇落係行得通的,但中學怎樣判斷來信之"真偽",假設有人冒隔離屋B仔寫信俾喇沙書院話因有直資收咗現放棄貴校自行之申請,若中學信以為真,後果好難想像。個人認為,中學不會與家長有互動事情發生,以免給不法分子有機可乘。

回覆 YmOra 的帖子

同感、萬一有人全心不良偽造寫信就不堪設想。

YmOra    發表於 20-3-8 09:22

當年小一入學申請,我寫信通知直資學校取消學位之後,學校有打電話畀我,再確認係咪真係唔要學位。其實封信上面有好多個人及面試資料,唔係其他人可以隨便偽冒,所以應該唔駛擔心。反而係今次如果啲直資學校,好遲先通知家長收生,而自行2間官津校已交名單上教育局,咁就冇得搞

係,我相信學校一定會打電話再確認家長是否取消學位的。

回覆樓主:

所有真資學校是否要係16/4 或較早前通知獲選取學生呢?

大抽獎其間仲會唔會收到真資打黎話收你入讀?

bbexpect 發表於 20-3-7 21:23

4月16號之前直資應該會再通知,因為4月7號自行通知之後,會有家長放棄直資去抽飛,咁直資會通知後補生補位,以上係個人覺得

醒目開學勳章 王國長老

Ima2008 發表於 20-3-7 13:39
當年小一入學申請,我寫信通知直資學校取消學位之後,學校有打電話畀我,再確認係咪真係唔要學位。其實封信 ...

事實,係曾經發生有人冒充家長打電話去取消人地阿仔個學位
呢單野幾年前了,校長界一定知
所以正常學校都會打申請表上聯絡電話再reconfirm

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 20-3-8 14:47

事實,係曾經發生有人冒充家長打電話去取消人地阿仔個 ...
大家都要小心 whatsapp group, 有 d 話要提供取錄通知先可以入 group, 取錄通知入面有晒學生同家長資料, 又有地址, 可以用黎做咩無人知喇

英華小學今明兩天設簡介會 校長林浣心:揀家長更重要

2020/2021學年入學簡介會,是英華小學林浣心在校15年,最後一次主持。林浣心臨別感言,分享有家長為求學位,竟致電學校冒認某位兒子已獲取錄的家長,說放棄學額,甚至去信校方「確認」「如果不是我們主動打電話畀家長(確認),真係唔知有人竟然幫佢退學!到我哋真係畀個學位候補生,原來無人退學,到時候(對方)可以打官司,我邊有多個位畀佢……真係好恐怖!」從事教育45年的她,見盡家長百態,因此她說揀家長更重要!                                    
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-3-7 11:25
寫信通知學校在"時間序"方面睇落係行得通的,但中學怎樣判斷來信之"真偽",假設有人冒隔離屋B仔寫信俾喇 ...
古文重溫

英華小學今明兩天設簡介會 校長林浣心:揀家長更重要

2020/2021學年入學簡介會,是英華小學林浣心在校15年,最後一次主持。林浣心臨別感言,分享有家長為求學位,竟致電學校冒認某位兒子已獲取錄的家長,說放棄學額,甚至去信校方「確認」「如果不是我們主動打電話畀家長(確認),真係唔知有人竟然幫佢退學!到我哋真係畀個學位候補生,原來無人退學,到時候(對方)可以打官司,我邊有多個位畀佢……真係好恐怖!」從事教育45年的她,見盡家長百態,因此她說揀家長更重要!                                    

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Ima2008 發表於 20-3-7 10:50
其實學校要幾時交名單上教育局?如果要家長專登寫信去通知自行2間學校,叫佢地不處理申請,好多家長都唔會 ...

自行通知正取生之前交名單上EDB
名單包括正取生及備取生
所以通知咗之後就改唔到

bbexpect 發表於 20-3-7 21:23

直資5月4日(一)交取錄名單上EDB
所以4月16日(四)之後可繼續出offer
‹ 上一主題|下一主題