用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31 網JM, 你地甲1, 乙1 填左乜
go

31 網JM, 你地甲1, 乙1 填左乜 [複製鏈接]

我一仔一女自行得15分, 實無份
大抽獎手甲1, 乙1 填左新油天
乙2已經填左羅裕積
E家有少少後悔呀
因為我無直私BACKUP
怪自己太博了

18年19年有經驗O既JM 可分享叩門TIPS 嗎?
可有叩門學校名提供嗎?
因為我剛搬九龍, 對九龍學校不懂
   1    0    0    0

Mochamiu 發表於 20-3-6 17:05
乙2已經填左羅裕積

女三年前1-1-1 ST Mary

2 新油天
3 基道
4 羅裕績

之後隨意填埋其他

最終派方樹泉(6)

其他同學通常有跟家姐阿哥嘅先派到四大,否則要入到羅裕績同基道嘅就要放第一先入到。

當年四大只有一個派到循道

乜嘢叫4大?1-1-1 德信機會會高嗎? Thanks!

leogirl 發表於 20-3-13 12:38
31四大,咪兩樽油(花生油,菜籽油,新舊油),撿垃圾(嘉諾撒),道友(循道不違)尼四個囉

回覆 hihicathk 的帖子

咁最後係咪要叩門, 成功嗎?可以SHARE 經歷嗎?
今年6/6, 我好担心呀

回覆 Mochamiu 的帖子

識人隔離區,叩入新油,亦係隔離區,叩入當區龍頭。
依家擔心都冇用,努力啲搞學術,到時候多一份把握,多一份勝算。唔少學校都有考學術。努力研究下 31、32、41、34、35 有咩學校接受 000 叩門,叩門考咩。上面兩位叩門前努力搞學術。

Mochamiu 發表於 20-3-6 17:05
乙2已經填左羅裕積

乙二填羅裕積,唔算搏啊,都幾穩陣,因羅裕積位多。講真,31網乙一唔填四大唔甘心,乙二想穩陣,唔填羅裕積,仲可以填咩?放鬆點,唔洗自己嚇自己

WinnieCatCat 發表於 20-3-14 21:01
乙二填羅裕積,唔算搏啊,都幾穩陣,因羅裕積位多。講真,31網乙一唔填四大唔甘心,乙二想穩陣,唔填羅裕 ...

如果真係唔好彩,連羅裕積也派唔到,除了叩31、32的熱門學校,亦可叩羅裕積,唔難叩的

1998Ruby1998 發表於 20-3-14 19:26
回覆 Mochamiu 的帖子

識人隔離區,叩入新油,亦係隔離區,叩入當區龍頭。

31網除了前面個“道友撿垃圾撿到兩樽油”之外,羅裕積亦應該不錯。升中版個邊有個網友,兩個細路升中,讀QES和飛鵝山。

學校好之外,家庭配合也相當重要。

唔想太博的話,仔仔乙1德信甚至直接羅裕積之類非寳校,仲唔使甘煩,到時放榜揸住一間非寳校再去叩門四大,入唔入到都唔使彷徨

medicine 發表於 20-3-13 16:30
31四大,咪兩樽油(花生油,菜籽油,新舊油),撿垃圾(嘉諾撒),道友(循道不違)尼四個囉
...
#31 4大......女生--->雙油、女修院 & 道友;男生---->雙油、道友 & 和尚寺

leogirl 發表於 20-3-13 12:38

呢區四大

新舊油天
循道
St Mary

Mochamiu 發表於 20-3-14 17:16
回覆 hihicathk 的帖子

咁最後係咪要叩門, 成功嗎?可以SHARE 經歷嗎?

當日派到街坊會超灰。唯有去扣門。

本身一向打算直私,可惜女太怕醜,一間都考唔到。

最後先扣到何文田區某基督教津校。到八月尾收到offer from 荔枝角一條龍offer.

係荔枝角讀咗兩年,舊年轉返去家姐所讀私校。
‹ 上一主題|下一主題