用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Ipad 好 定 Samsung tab 好?
go

Ipad 好 定 Samsung tab 好? [複製鏈接]

想買吓各位媽媽, 買平板for 中學用, 買Ipad air 好 定 Samsung tab 好?
   1    0    0    0

回覆樓主:

用家意見: iPad 耐用啲

IloveJJ 發表於 20-3-6 13:58
我都想知,如果屋企已有laptop, 其實仲是否需要ipad呢?

因人而異嘅呢啲嘢。
如果好似我同個女會一邊喺屋企踩太空漫步機一邊睇小說而唔係煲劇,咁就需要 iPad 囉。
我女最近買咗本 physics ebook, 係 apple book format, 咁如果 laptop 唔係 MacBook 咪要 iPad 囉。

我家有兩部 desktops ,三部 IPad ,一部 laptop , 對學生而言,網上學習無論係 Zoom 定係睇video ,一定係 desktop 最舒服,但對高中至大學嘅同學而言,IPad 加 apple pencil 係非常好用,我大女高中,就係用 iPad 抄筆記,我見很多大學生也會用 IPad 。至於 Samsung ,我未用過,等其他家長講吧!

回覆 emmyfok 的帖子

thanks!

回覆 YolandaTam 的帖子

Thanks!

中学有时会有指定型号同规格,睇定d先囉。

睇學校有冇要求和自己需要什麼apps.  電子產品,最好有需要才買(呢個可以多方面),早買早中毒

Allyly 發表於 20-3-6 12:25
想買吓各位媽媽, 買平板for 中學用, 買Ipad air 好 定 Samsung tab 好?

iPad,年青人大路嘅選擇~

IloveJJ 發表於 20-3-6 20:01
咁其實ipad係咪娛樂用多?或者好似樓上講,用來寫notes?
我哋有Kindle, 咁似乎唔駛用ipad喎!
...

又係睇情況而定㗎。
我哋都有 kindle, 但我女睇嗰啲科學雜誌好多圖片同相,用黑白 kindle 係睇唔到嘅,仲有佢買嗰本 physics 冇實體版,電子版 雖然係 ePub, 但唔知點解用 apple book 先至開到⋯⋯
不過靜靜雞話你知吖,對我自己嚟講 iPad 就幾乎100%係娛樂用途嘞

我自己第一部係用Samsung tab,因為嗰陣我仲用緊android 手機,我開頭都冇乜點,用咗一年多D,開始好慢,唔係講網速,而係做文書、整PowerPoint,撥極都唔郁,拑一下好耐先有返應,後來直頭好似癡呆症咁,關機再開都係咁,叉電又好耐都差唔滿,頭尾大約兩年就變成咁,結果去咗買iPad pro。

iPad Air 冇用過,嗰陣買iPad pro因為可以用Apple Pencil ,但其他型號未用到。但如果你係俾小朋友用,iPad 都已經夠啦。
8-)

咦,係學校要求買?冇指定買咩機?
8-)

回覆樓主:

想問大家點睇Chromebook。 首先講解屋企狀況一部laptop 一部陳年samsung Tab A

喺兩個困獸鬥 高小初中, 爭電腦情況下, 衝動地係Amazon買咗部 美金319 lenovo Chromebook 11.6寸。

買因為家姐要求有keyboard有touch screen,用黎寫筆記溫書,佢同同學仔共用文書做project。 阿媽要求平

其實唔知中唔足夠應付佢平時用,只知行google drive。 阿妹小學教學有用Chromebook, 只知美國近年學校 中小學教學用多,因為勝在夠平。

香港選擇少, 所以膽粗粗去Amazon買,但未收貨。

IloveJJ 發表於 20-3-7 17:50
我部Samsung note就係咁,超呆,用了6年

我兩年已經變腦廢,你六年真係好值得感恩啦

我老公早兩日拎返佢出嚟睇吓,咁耐冇掂,冇哂電要叉都好正常,但叉咗十幾個鐘頭,只得廿幾%
8-)

‹ 上一主題|下一主題