用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

none   [複製鏈接]

家住荔枝角, 應該點揀?

smc 會唔會多 non chinese student, 相對學習不和諧或者同學之間相處唔到?

12    0    0    0

Nomos 發表於 20-3-5 16:03
家住荔枝角, 應該點揀?

smc 會唔會多 non chinese student, 相對學習不和諧或者同學之間相處唔到?

點解你覺得多非華裔人士會有學習問題或相處問題呢?咁國際學校一定好有問題?

SMC 同WKF本質上都好大分別,如果你用住址考慮,一定是SMC. 你上得來問,即住址不是住要考慮,不如你分享吓你對選校的要求?

利申:兩間都有offer, 曾vs過。

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔計位置都好,我會揀SMC,我認同其實文化上都有好明顯差別,身邊比較多smart kids 揀SMC (包括放棄YW揀SMC),佢都唔係死讀書,學校老師好好,包容/支援到個別差異
恐龍家

小曳人 發表於 20-3-9 12:52
唔計位置都好,我會揀SMC,我認同其實文化上都有好明顯差別,身邊比較多smart kids 揀SMC (包括放棄YW揀SMC ...

如果入去讀,最後原來不是smart kids,學校係咪唔會重視這些小朋友?學校甘揀人似是想收最top的,他們亦強調有較多資源及彈性去幫助這些top的學生跳級。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Nomos 發表於 20-3-12 09:04
如果入去讀,最後原來不是smart kids,學校係咪唔會重視這些小朋友?學校甘揀人似是想收最top的,他們亦強 ...

每個孩子都有個人長處、亮點,我又睇唔到點解揀得入去嘅學生,佢地要唔重視,另外,可以問下學生返學返得開唔開心,最重要係用家學習上有趣味,學到野
其實學校嘅公開試成績有得睇到,如果只重視top kids,就唔會有好嘅公開試成績,所以,可以參考一下,自行評定合唔合個人要求喇

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

謝謝你的分享

請問你有朋友在讀嗎?因身邊真的無人讀呢間, 揾唔到多些資料, 只能靠網上的
請問這學校南亞的學生比例多嗎, 找到的都是他們品行很差, 會被欺淩, 這個問題我都很擔心, 因小朋友是怕事型, 怕他應付不來。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Nomos 發表於 20-3-12 09:58
回覆 小曳人 的帖子

謝謝你的分享
唉,試問邊間學校無欺凌問題?只係嚴重性分別!我的確識人响呢兩間學校讀,但我無聽到太過份嘅欺凌,最多嘅評語係:老師真係好好,幫到d細路,最重要係返學開心

品行嘅野,我唔評論,但SMC的確西化d,文化唔同

我兩個仔讀男校,我真係無擔心過應唔應付到欺凌,呢一切係成長必修課,放佢地响溫室唔會幫到佢地成長,但如果我有女,我唔會俾佢讀女校,我好討厭女孩子式欺凌,但男女校.... 真係無乜要擔心

恐龍家

回覆 lambeanmama 的帖子

睇返post, 見你很心儀smc, 最后有offer...

國際學校和smc完住不同性質, 不能相提並論喎!
smc普遍都是說南亞生多, 他們品德較差.....當然令入讀的家長關心這問題, 文化, 道德觀上已有所差別。

回覆 小曳人 的帖子

謝謝你的回覆

很認同, 女校同學之間的排擠應比男女校問題更嚴重。

請問你朋友的小孩, 品德如何呢, 是否英語水平很高, 學校重閱讀文化嗎
雖然學校較西化, 可能會容許小朋友上課走來走去, 上堂可以多交談, 平時可以很多嘴....但德育又是兩回事啊

delete

回覆 三隻馬 的帖子

無意歧視南亞生

這些都是家長群組及網上聽回來, 想求用家分享!

醒目開學勳章 貢獻勳章

Nomos 發表於 20-3-12 11:01
回覆 小曳人 的帖子

謝謝你的回覆
兩位朋友,一位我未見過個小朋友,但家長係正常相職家長,媽媽要出trip,但都會緊張仔仔成長,我睇唔到佢對學校/孩子有品德上嘅擔憂
第二位,係其中一個有機會跳班嘅學生,但資優兒本身就係性格巨星,我唔會話佢無禮貌,呢個係個人性格問題,唔關家教或學校事,但如果你講欺凌,唔覺

但要留意,呢個係我親身經歷,我自己小朋友學校,小朋友A觀察能力極強,睇到大人背後諗乜,佢講到學校d老師對舊生子弟有特別看待,但我兩個仔就睇唔到,所以,就算同一件事,唔同人感受唔同

如果你真係咁擔心品德問題,你唔應該揀新派直資
恐龍家

Nomos 發表於 20-3-12 10:53

如果你又不是很心儀SMC, 又擔心同輩的非華裔學生的問題, 直接選擇WKF就好了, 我覺得兩間都是好學校, 就看你喜歡哪間的文化, 教學模式多, 如果對SMC本來憂慮過多, 就算很多人跟你說SMC好, 你心裡那個擔憂能清除嗎?

lambeanmama    發表於 20-3-12 13:23

Nomos 發表於 20-3-12 10:53

Yes, I got SMC and WKF offer, and I released both offers for another school. I like SMC and still recommend the school to other parents with no hesitation. I took chance and had a deep talk with their English Chief to understand the curriculum. I really like their curriculum.

No offence, but I think what you said is kind of discriminating kids by ethnics. Being a 南亞人 doesn't mean they are more naughty than Chinese or Western kids. I see many impolite local kids around the city as well.

Besides, I would suggest you going to the school after the suspension period and check out: 1. How many 南亞人 actually you can see at the school; not just 'hearsay' at whatsapp group; and 2. Whether these kids are polite or naughty.  I have a few friends' kids studying at SMC, per their sharing with me, the school has French kids, Korean Kids, Japanese Kids, Western Kids; and not just (and not many) 南亞人........ I went there for open days for three times, and attended interviews for three times, I do not have an impression of having '好多南亞人'......

回覆 小曳人 的帖子

明白, 謝謝回覆

我都傾向活動教學, 想小朋友唔好咁多抄寫功課, 所以就無唸過津校呀~

確實有這样想法去學校門口視察一下, 只因學校停課了。自己又無朋友讀呢間, 所以較多疑慮

謝謝分享

我會選wkf,因為wkf有五班,smc只有兩班,wkf課外活動組隊都易D,亦可識到多D同學.

我女在smc讀緊小一,咁岩佢呢屆冇咩南亞,我見mix鬼仔鬼妹多

Nomos 發表於 20-3-12 09:58
回覆 小曳人 的帖子

謝謝你的分享
我仔讀普通津小,全部中國人都有欺凌啦,點解一定南亞人先會蝦人?

Nomos 發表於 20-3-12 11:01
回覆 小曳人 的帖子

謝謝你的回覆
老師都嚴架,尤其中文老師,唔會俾佢地唔舉手就講野,更加唔會俾走黎走去啦
‹ 上一主題|下一主題