用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Nomos
go

none   [複製鏈接]

73662710 發表於 20-3-14 09:46
Google classroom
Zoom Class

可否講多少少?停課其間學校點安排

Chan343 發表於 20-3-16 20:40
可否講多少少?停課其間學校點安排
而家在屋企用Zoom實時上堂。不過奇實不重要,這種疫情百年一見!

Smc學費唔平 入得去嘅南亞都唔係一般基層 父母家景有一定質素 我見好多都係印度裔 佢地英文數理都好叻 攞哂獎咁

73662710 發表於 20-3-17 00:48
而家在屋企用Zoom實時上堂。不過奇實不重要,這種疫情百年一見!

很難説,將來停課可能經常發生,學校有幾多resource for on line learning 都很重要

回覆 ho_yan2406 的帖子

請問英文科net教,其它科目是本地老師教嗎?
普教的都是純正普通話老師上堂嗎?

請問小一課程是比直資私校淺嗎?

謝謝!

其實每個人觀點唔同、要求唔同, 真係好難一概而論.....我當時都係有呢2間offer, 最後揀咗SMC, 而作為SMC用家, 我只能講, 我自己同小朋友都好滿意。

本身今年20%外藉人士中, 南亞真係無乜, 但我都唔認同南亞學生比較曳同會蝦人, 我好記得之前3rd in時, 撞正佢哋放小息, 反而感覺上南亞果2個學生最乖, 佢哋係拎住本書好安靜咁坐埋一邊睇, 所以印象好深刻。

回覆 Myproud 的帖子

多謝分享~呢個post令我對smc多咗認識

請問英文科net教,其它科目是本地老師教嗎?
普教的都是純正普通話老師上堂嗎?

請問小一課程是比直資私校淺嗎?

謝謝!

Nomos 發表於 20-3-17 13:59

多謝分享~呢個post令我對smc多咗認識

有本地有net, 不過好多就算華人樣, 都係ABC口音; 而中文係普教中, 我哋個中文老師係香港人, 另外再有普通話堂, "好似"係純正普通話老師教。唔好意思, 因為我係懶媽, 其實無實際了解過, 不過見個小朋友返到嚟講得都算字正腔圓, 就已經收貨
我又唔肯定係咪比其它直資私校淺, 不過始終一條龍, 重要無呈分試, 應該係有條件輕鬆學習嘅; 同埋功課真係唔多, 呢點我個人就好鍾意。

請問學校有提供課外活動嗎? 如有是下課后上嗎? 收費如何? 謝謝!

Nomos 發表於 20-3-17 12:37
回覆 ho_yan2406 的帖子

請問除英文科net教,其它科目是本地老師教嗎?
我女個班...其它科目係本地老師教,但上堂都係講英文
普通話係咪純正我唔清楚,因為我唔識聽
但我女中文班主任係純正普通話,因為睇佢個姓唔係本地人,佢廣東話有D鄉音

請問小一課程是比直資私校淺嗎?<==冇讀過其他直私,唔清楚啊!
英文係校本課程,比津校有趣,唔係就咁勁操gramma,數係正常教科書,但已買定2年級上學期既書,聽講學期尾會教2年級野,中文都係一般教科書,程度適中

964000 發表於 20-3-17 11:16
很難説,將來停課可能經常發生,學校有幾多resource for on line learning 都很重要
...
學校有ipad可以俾我地借

Nomos 發表於 20-3-17 16:26

請問學校有提供課外活動嗎? 如有是下課后上嗎? 收費如何? 謝謝!
有課後活動如足球,珠心算...因為冇第2輪校車坐,我一樣都冇join,所以唔太記得了.....
收費我記得唔貴的,正常價錢
另外就係有talent class,呢個係返學時間,一星期一堂,有二胡,table tennis,書法,劍擊,chinese opera etc.
輪流上的...可惜停課冇得上

Sing13 發表於 20-3-12 20:47
我會選wkf,因為wkf有五班,smc只有兩班,wkf課外活動組隊都易D,亦可識到多D同學.
...
我覺得 WKF 同 SMC 好似,都好難揀:
小班教學,主科分 set 上堂,但 WKF 專科專教

活動教學,WKF 多 presentation, 初小時,要父母幫手教用電腦,或整 PowerPoint

英文學樓,除了中文,普通話科,人民教學用中文外,2間都係用英文教學,even PE, arts 都係英文教

2間都重英文,弱中文,重 writing, 弱 grammar

WKF 2019年,46%三大,但無公開 level 5 ,level 4 成績,  SMC 40% 三大,但有公開 level 5 成績,英文好好

2間都收 NCS, 升中時,都多人去外國讀書

WKF 比 SMC 平 一千學費,另 WKF 有第二輪校車,SMC 無

DevilPig 發表於 20-3-23 14:20
WKF 2019年,46%三大,但無公開 level 5 ,level 4 成績,  SMC 40% 三大,但有公開 level 5 成績,英文好好
請問點知SMC 5或以上率?無論入U情況及公開試,一日唔正式公開,個數字點造出黎就毫無責任,佢對自己友講嘅數字,可能暗地唔計呢樣果樣,點知係可靠?
睇SMC Newsletters,訪問入左大學嘅同學,啲科目都唔係特別難入果啲,唔似係流傳考得咁好囉。

Vanadium 發表於 20-3-23 23:11
請問點知SMC 5或以上率?無論入U情況及公開試,一日唔正式公開,個數字點造出黎就毫無責任,佢對自己友講嘅 ...

SMC seminar 有 post 過,不過我唔識 upload 相,summary:

SMC, 2018 DSE Level 5
中國語文, no data
英國語文, 37.8%
數學必修部分, 19.5%
通識教育,11%

唔好意思其實而家SMC 係指St Mary 定荔枝角St Margaret?
我一路以為前者,但呢排見前文後理見係講後者咁

DevilPig 發表於 20-3-24 01:05
SMC seminar 有 post 過,不過我唔識 upload 相,summary:

SMC, 2018 DSE Level 5

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE19_PressRelease_Chi.pdf

2019 DSE 通識科五級以上百分比 ,全港日校平均是10.4%.
SMC略高于全港平均。既然略高于全港平均既主科亦能公開成績,
更令人擔心既是冇公布成績既中文科,極可能低于全港平均10.5%.
多年前SMC有正式公布DSE成績,亦是如此列出眾多高于平均既科目,唯欠中文科.

SMC英文科有語境是其優勢,但我認為SMC考DSE不太令人放心,特別是中文科. 除非將來開辦其他海外考試課程.

Sing13 發表於 20-3-24 03:24
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE19_PressRelease_Chi.pdf

2019 DSE 通識科五級以上百分 ...
咁知唔知 WKF DSE level 5, level 4 成績?

DevilPig 發表於 20-3-24 07:49
咁知唔知 WKF DSE level 5, level 4 成績?

WKF多年一直都冇公布.

WKF 如果中文搞唔掂既學生可以行GCE AL條路. 2019 DSE 3322率能够达到75%,

由學校公布既數字,前列學生成績相當好,至於平均成績就唔清楚了.

回覆樓主:

呢兩間都係神祕學校,唔敢於公佈dse成績,最緊要睇你信唔信同埋角得適唔適合自己小朋友,  有疑慮就無謂搏,免得第時後悔
‹ 上一主題|下一主題