用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二數學唔合格
go

中二數學唔合格

阿女係反叛期 又唔知佢唔明啲咩 數學唔合格跟住就唔開心 佢想進步 但冇人幫忙 所以想搵補數學 佢想一對一 唔知咩先至好長沙灣區

回覆 大件的媽媽 的帖子

試下搵私補, 我女都係中二, 開學9月尾佢已經話數學聽唔明 (一直都冇補數學), 以前S1佢數學OK的, 升上中二可能深左, 咁UT佢都只有6X分, 11月開始私補英文數學, 好快, 一個月後佢已經PICK UP到數學功課, 1月考試數學仲追番好多, 有8X分了.....

試下搵補習老師比佢, 幫一幫佢, 小朋友好快就可以PICK UP 番, 放心, 加油

你可以試下去「誠徵老師」個版面請補習老師

我個私補雖然只補小學, 但都唔介意幫我仔講解下中學數.  好得意, 阿仔話明明同學校教法差不多但就易明好多. 阿SIR 話其實只要張中2 LINK 返去中1 或小學學過的就會好易明, 下下當新TOPIC 學會好辛苦

大件的媽媽 發表於 20-3-4 00:05
阿女係反叛期 又唔知佢唔明啲咩 數學唔合格跟住就唔開心 佢想進步 但冇人幫忙 所以想搵補數學 佢想一對一  ...

看她的反應是有心想提升番科數學,應該唔難解決問題嘅!估計她適合一對一補習,可以多些機會主動問。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-3-11 18:32
要找外補大把,最主要孩子會否理解,這些基礎從小學應該要弄好. 越唔早啲理解越高年級越煩復,有時候書或電腦 ...

話雖如此,就算小學未弄好的數學基礎亦未算遲,只要有心就必定有出路吧!

簽名被屏蔽

我喺香港專業導師會,按區域要求搵導師,上年11月開始補數學,經過上學期出來成績理想,都有90分。單對單可指出小朋友問題所在來教導。我都係長沙灣區

大件的媽媽 發表於 20-3-4 00:05
阿女係反叛期 又唔知佢唔明啲咩 數學唔合格跟住就唔開心 佢想進步 但冇人幫忙 所以想搵補數學 佢想一對一  ...

要睇返小朋友係讀緊Band幾嘅學校,如果係好叻嘅學校有70分已經好好。