用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 現在你哋小朋友的中學有冇網上授課?
go

現在你哋小朋友的中學有冇網上授課?

你哋既小朋友中學有冇每日都跟返原本schedule咁係屋企網上授課? 如果有,你哋個間係唔係直資或國際?
我兩個朋友既女女,一個讀直資,另一個讀國際。佢哋兩個小朋友都每日要網上上堂,又要take attendance. 早上9am - 3:40pm 上堂。係唔係政府全資助學校就冇咁樣上堂?

回覆樓主:

官校,有功課及學習任務,沒online上課。

回覆 akevinla 的帖子

我地有online 上堂,但今個星期才開始,每日2-3小時,有time table 跟時間登入連線上堂,有點名,冇登入會收warning letter跟校規做法。下星期會上線密d,我見高中時間表,係由9:00上到15:00 ,中間有一小時lunch。

akevinla 發表於 20-3-3 13:48
你哋既小朋友中學有冇每日都跟返原本schedule咁係屋企網上授課? 如果有,你哋個間係唔係直資或國際?
我兩個 ...

津校,星期一至五上下午都有,又有自己補習,叫做充實。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

妹妹頭 發表於 20-3-3 20:34
回覆 akevinla 的帖子

我地有online 上堂,但今個星期才開始,每日2-3小時,有time table 跟時間登入連線 ...

我們都要,不過一日兩堂所以上到11: 30,咁就完,可能選修科目不同,有些老師非常盡責,問同學數科兩科要分科上的話要投票。今日好攪笑,起身整了早餐,食左九時上課,上第二堂時,老師online問問題,比我聽到去佢

gracelam 發表於 20-3-3 21:34
津校,星期一至五上下午都有,又有自己補習,叫做充實。

我個係做得好快,我英文補習做了两篇作文無上堂無野做(新年功課),中文補習有上堂算是有功課,數學考試前Cut左,除了學校功課,基本上上完學校堂就食同睇電視

akevinla 發表於 20-3-3 13:48
我兩個 ...

津中,今天才開始,上午9-11:30,有小休。連PE都有堂,不如上主科好過!

官校真係做得好差, 到而家都只係自己預習功課及學習任務, 真係比好多學校比下去. 佢地資源有無咁差, 係老師問題嗎?

回覆 kksushi 的帖子

官校係政府工, 係冇咁落力, 津校會好D, 我地都上左成個月ONLINE了

妹妹頭 發表於 20-3-16 10:58

官校係政府工, 係冇咁落力, 津校會好D, 我地都上左成個月ONLINE了

官中有些主科高中一星期上四堂架,都吾少,不過吾系我們區

kksushi 發表於 20-3-16 10:33
官校真係做得好差, 到而家都只係自己預習功課及學習任務, 真係比好多學校比下去. 佢地資源有無咁 ...

去反映下。

回覆 JJDBB 的帖子

班主任只係打黎問功課有無問題, 叫我地自己督促下小朋友自律....,唉督到咁吾使咁煩啦!

kksushi 發表於 20-3-16 11:54

當然是打去學校高層喇。只有你先幫到佢。我自己反而會問小朋友自己攪吾攪得掂,如果攪吾掂我會反映,幸好佢又可以,所以停課個排未有上堂都幾頭痛,現在未系比多資源,但相比系其他學校,叫不過不失。
其實你教吾到是因為沒有其他支援,例如補習,其他屋企人?

督促自律又未必識做功課!

我仔津校都有 online . 但不是跟返學時間表,老師比好大弹性,初初只有1-2科,後來老師叫同學投票邊科有须要,而家每日大约3-4堂不等,有上午有下午,暫時都0k功課不算太多。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我地8科都要上ONLINE, 又要上堂, 又要測驗(特擊), 阿女話充滿挑戰, 唔知邊堂會測驗

洋蔥頭媽咪    發表於 20-3-16 18:15

mom06 發表於 20-3-16 10:19
津中,今天才開始,上午9-11:30,有小休。連PE都有堂,不如上主科好過!

吓?!PE上嚟做乜呢請問?

中學定小學呢請問?如果中學,叫叫醒定D好喔,咁大個人仲要父母煩埋D小學雞嘢!

妹妹頭 發表於 20-3-16 10:58

我哋津校,都係得兩科有on-line,其他科係睇片或老師拍完放上網睇。今個禮拜終於有第三科on-line了。不過,功課係多到暈阿大已經唔可以個個禮拜清,依家先做deadline近的,然後個個禮拜又有新加。我話佢好似借貴利,剩係還息,永遠都還唔完咁

little_yolky 發表於 20-3-16 14:54
我哋津校,都係得兩科有on-line,其他科係睇片或老師拍完放上網睇。今個禮拜終於有第三科on-line了。不過 ...

班主任關心阿女跟唔跟到online class.... 阿女趁呢個機會都表達咗功課太多,好難做得晒..... 老師都有comfort 返阿女,話如果真係做唔切,先做要交嘅先啦唯有.....