用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤柱聖士提反,顏寶鈴,匯基(東九龍),元朗崇德,屯門 ...
go

赤柱聖士提反,顏寶鈴,匯基(東九龍),元朗崇德,屯門

赤柱聖士提反,顏寶鈴,匯基(東九龍),元朗崇德,屯門陳瑞芝,怎麼選好呢?

家有小女,現就讀元朗校網某小學,結合兩次呈分試成績,據班主任估計是元朗校網B1A,有體育方面獎項。

想請問大家,如果不考慮學費和距離,以上幾間中學怎麼排序好呢?

(利申:以上中學都並未正式拿到offer)謝謝!

若不考慮距離,而則以學生DSE成績作評的話,崇德的成績略勝一籌,(陳中也非常貼近崇德)而赤提則比其餘上述的中學岀名,可説是較多人認識,在茶敍中,我也有聽其他家長説過赤提校舍大,同NPL 一樣可寄宿,環境優美!
看看你捨不捨得/想不想 你的小孩寄宿在學校吧,論成績+名氣計

崇德>赤提>陳中>NPL>匯基  (這個排序/建議好個人的,有些人很喜歡傳統名校的名氣,可能會把赤提放在第一位)

回覆樓主:

2019年DSE成績
主科4+ 陳瑞芝>顏寶鈴>滙基KE>崇德
赤提無公布主科4+ 整體5+近40%

回覆樓主:

成績外 考慮是否想考IB/GCE
IB → 赤提 / 顏寶鈴
GCE → 滙基東九龍

赤提

duoduoding 發表於 20-3-3 11:33
赤柱聖士提反,顏寶鈴,匯基(東九龍),元朗崇德,屯門陳瑞芝,怎麼選好呢?

如果一心DSE local U 崇德 陳瑞芝都夠

NPL 匯基 唔會考慮 (個人意見)

赤提.... 會考慮外國升學嗎?

比我一定赤提,名氣、環境都非常好,但係我記得好似所有小朋友都要參加寄宿活動,會學社交禮儀,用餐等等

medicine    發表於 20-3-3 15:33

如果不考慮學費距離,SSC超班好多。
不過SSC最大問題都係距離,學費

醒目開學勳章

duoduoding 發表於 20-3-3 11:33
如果家住元朗,我唔會考慮赤提;如果想多啲exposure或將來出國,我會揀npl or uccke;如果疊埋心水dse留港消費,我會揀地區名校。

b3410 發表於 20-3-3 15:47
如果不考慮學費距離,SSC超班好多。
不過SSC最大問題都係距離,學費
都係咁話,前面幾個選項SSC超班毫無疑問。

學費與距離不需考慮的話,(個人估)會更多TOP生選擇,學校升學成績會更靚。

各位jm,
如果只有祟德和陳瑞芝比較, 邊間整體較好(校風,老師.......)?
Thank you!

SiuBBee 發表於 20-3-4 08:43
各位jm,
如果只有祟德和陳瑞芝比較, 邊間整體較好(校風,老師.......)?
Thank you!

兩間分別唔大
就咁睇一間天主教,一間基督教
如果想揀一間出嚟建議分別問下讀緊嘅朋友
了解下大家嘅功課、測驗量
仲有課外活動嘅選擇

SiuBBee 發表於 20-3-4 08:43
各位jm,
Thank you!

有網友小朋友讀崇德,超多超多功課,要有心理準備呀!至於陳瑞芝就唔多清楚。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

我聽聞2間都多功課,有冇其他用家可以分享吓  

回覆 gigayan 的帖子

你講得好啱,謝謝你的意見!

我女讀崇德, 又唔覺要用好多時間做功課,我估平日1.5-2小時完成, 可以9點半上床訓。佢仲要校隊訓練, 一星期2日每次2個鐘。我鐘意祟德英文語境好, 重視閱讀, 活動好多,老師NICE, 講道理,學生好純。之前擔心係天主教,但原來宗教科,要佢地做反思多,唔係傳教,講下愛,樸素,例如剛剛功課就關於親子關係, 又OK

陳中都好,果時升中都有揀。

bb01 發表於 20-3-4 17:57

我女讀崇德, 又唔覺要用好多時間做功課,我估平日1.5-2小時完成, 可以9點半上床訓。 ...

你囡囡好乖又叻, 做功課快又肯9:30上床訓覺

bb01 發表於 20-3-4 17:57

我女讀崇德, 又唔覺要用好多時間做功課,我估平日1.5-2小時完成, 可以9點半上床訓。 ...

感謝用家分享!

至於作業量問題,不知是不是因為每位學生學習習慣和學習效率不同,還是因為不同年級和班級,見仁見智。小女有師姐在崇德讀中一,聽說也是好多功課。不過學風聽說挺好的。

gracelam 發表於 20-3-4 11:05
有網友小朋友讀崇德,超多超多功課,要有心理準備呀!至於陳瑞芝就唔多清楚。
...

陳都超多。兩間都要靠自覺
總之兩間都屬傳統校。

笑笑草 發表於 20-3-5 10:13
陳都超多。兩間都要靠自覺
總之兩間都屬傳統校。

陳中功課都是時多時少,要睇學生自己處理方法,我大仔比較慢活,會做得較慢,通常10點半前攪掂功課瞓覺,細仔就快手快腳,晚餐前,8點幾都做完,中學生都睇佢地自己怎樣管理時間,其實功課都是期貨,但是他們自己最喜歡趕死線,做得夜,做唔完,很多時,都是安排上的問題