用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 停課不停學增加家長工作
go

停課不停學增加家長工作

係咪等於遙距教學。學校發大量工作紙,又要自行列印交俾老師,家長又要教新知識給小朋友,真係眼都花、頭都(emoji)。

家長辛苦咗,這個肯定啦!

唉,估唔到家長都會有咁既一日,早知果時就搵間冇咁痴線架啦!

回覆 chowyikwan 的帖子

有同感

我地功課全部網上交,唔需要用紙筆
小朋友自己搞掂曬,家長唔需要理

LeeCC 發表於 20-3-3 16:36
我地功課全部網上交,唔需要用紙筆
小朋友自己搞掂曬,家長唔需要理

我兩個仔都係自己攪掂,有時電腦操作有啲唔識先教佢。

IloveJJ 發表於 20-3-3 21:51
我兩個仔都係自己攪掂,有時電腦操作有啲唔識先教佢。

電腦操作,佢叻過我

而家個個屋企都有哂生產線可以自動化學習咁喎。。。

Jane1983 發表於 20-3-3 10:16
家長辛苦咗,這個肯定啦!

小朋友更辛苦。
我女學校好hea, 一星期才丁點功課,一天就完成。
我每天都給一點習作,不算太辛苦,其實最辛苦的是"悶",週一至五,每天只有一小時樓下放風,星期六丶日,郊外人比市區多,還有兩個月....疫情減退後就到情緒病高峰期。

回覆 Cheeselover 的帖子

係,困係屋企係好悶。而家日日新增個案不多,希望好d可以返學。
停課2個月,就算online learning搞得好,都缺失好多。

Jane1983 發表於 20-3-4 09:02
回覆 Cheeselover 的帖子

係,困係屋企係好悶。而家日日新增個案不多,希望好d可以返學。

人生上學校既日子咁長,兩個月算乜野呀!唔會缺失呀!
另一方面睇,如果細路可以因此學懂自律自學,或者發現原來適合遙距學習,咁仲有得益添!

我仔學校每朝早8點開始主科有 live lesson,  基本上跟番平時學校時間表,所有科目都有功課用 iPad 交,同平時返學差唔多一樣忙。

回覆 IloveJJ 的帖子

我唔係驚學術,學校online learning做得幾好。我係覺得無咗社交、運動等等。

Jane1983 發表於 20-3-4 11:22

我唔係驚學術,學校online learning做得幾好。我係覺得無咗社交、運動等等。 ...

我知呀!咁我個答案就係回應呢樣野,有分別嗎?

是嗎?可能我都悶到吽咗,分唔清楚

Jane1983 發表於 20-3-4 12:05

是嗎?可能我都悶到吽咗,分唔清楚

凡事向好處想呀!人生讀書交友時間咁多,兩個月只是好短,運動少兩個月也是好短

我本來係唔悶得既人,呢段時間竟然發覺自己也可以宅

我調番轉,本來係超宅,而家悶到就黎痴線

Jane1983 發表於 20-3-4 12:33

我調番轉,本來係超宅,而家悶到就黎痴線

照計如果超宅,係唔會覺得悶架?我啲仔都唔想出去,唔覺得悶喎!

我鍾意一個人,唔喜歡群好多人。但我經常會搵間好餐廳,一個人上網或者睇書嘆吓。而家係屋企似坐監。一個星期先出街一次,仲要係一家人。無晒me time行街和食嘢時間,好悶
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊