用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂小 - 不吐不快
樓主: ccl2231
go

沙呂小 - 不吐不快 [複製鏈接]

b3410 發表於 20-3-4 16:17
你“投訴”寫成“投資”呀

噢!

原來又打錯字......

b3410    發表於 20-3-5 16:21
2jkidsfather    發表於 20-3-5 08:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

我想講係已經在進步中,如果樓主是沙呂家長可留意一下課程內容,除中丶英丶數外,其他資料多係細心選擇,當然有進步空間。

回覆 behappypapa 的帖子

係, 咁多家長投訴, 小小行1cm小步都要呱?.  除一至四每日30分鐘, 其他全部自學, 家長教, 你估大學生呀?  唔好唔記得學校二至六年級全部學生有iPad.  有齊設備, 只欠人為.

ccl2231 發表於 20-3-6 13:56

係, 咁多家長投訴, 小小行1cm小步都要呱?.  除一至四每日30分鐘, 其他全部自學,  ...
當初買ipad係為了推行電子教學?即係學校平時有類似培訓俾家長/同學?

ccl2231 發表於 20-3-6 13:56

係, 咁多家長投訴, 小小行1cm小步都要呱?.  除一至四每日30分鐘, 其他全部自學,  ...

有無想過一D平時上堂都跟吾到進度,又或者不要去到極端,只係需要多D幫助的學生?如果教得多,用網上教學其實又跟吾跟得上,我估家庭support 都要,雙職家庭真係有D困難,所以現在的步伐都ok啦。

可以睇下這個報道。
https://www.hk01.com/article/443885

回覆 b3410 的帖子

係,二至六年級全部用電子書上堂的。

behappypapa 發表於 20-3-6 22:31
有無想過一D平時上堂都跟吾到進度,又或者不要去到極端,只係需要多D幫助的學生?如果教得多,用網上教學 ...
呢篇文章有點不知所謂,其實想講什麼?提早現在放暑假嗎?放了暑假也是在家面對四面牆,不用上學在家打機嗎?

幾時復課遙遙無期,如果話4月一定可以復課,還有1個多月時間求其過咗算。不過,可能暑假前都未必復課,是否明年暑假也用來補課?

停課不停學,是為了保持學生學習的動力,和能力。
網上教學也好,其他方法也好,不可一蹴而就當然。

至少學校,老師,有冇heart,有冇動機,有冇去嘗試,有冇去解決困難,大家睇的出。

屋企冇wifi, 要去學校借,學校可否考慮有一筆特別資金,資助平日要申請資助的學生配置wifi設備?

唔識用,冇人第一次就識用,唔去嘗試,點可能識用?

學習動機差,平時都跟唔到進度的同學,咁平時點處理?學校是否會加補底班?老師如何跟進?

我絕對同意,網上教學對學校老師都是一個新挑戰,而且教學模式轉變,可能更加辛苦。不過,不可以用家長學生唔識用,跟唔到做藉口。

我絶對認同你所講的,事在人為,至少大家可以睇到校方,老師,有無心去做,有無動機,肯不肯去嘗試解決問題。單從署理校長不正面回答我問題已明白學校現在的處事方法,當管理層包括署理校長,署理副校長等管理層都無打算做,就算有少數老師想做,都未必敢做。署理校長、副校長由今年九月開學,幾乎每日都提醒家長要對學校有信心,信心從這樣的管理層來?
再者,我所講的實時上課並非狹義的上堂教書,趕功課,而是從廣義去睇,是為了保持學生學習動力,以達到停課不停學。特別是一些有特殊學習需要嘅學生,更加需要老師實時從旁幫助,有老師已講明,現在自學的課文,復課後是不會再教的,難道這教學的責任是落在雙職父母身上,既然小學生可以自學,點解要返學呢?

加上,沙呂小嘅家長係好識得互相幫助,以前校長一提出有一些學生或家庭有需要,無論係校友或者現在家長都一呼百應,盡力幫忙。學校基本上有足夠資源幫有需要家庭,每年教育局有撥款用作網絡平台之用。做與不做只是事在人為。

回覆樓主:

不過我情願錄video,唔明小朋友可以睇多幾次,除非好多發問或討論,所以唔一定要好長。小朋友(小一)出面學野用zoom講真唔係full time mum 點搞。

回覆 02413124 的帖子

無喎, 我哋學校小一無得Zoom, 有唔明, 家長負責. 不過唔會有糧出.
但單靠睇錄影, 好似數學咁, 唔明睇幾多次都唔明, 特別你小學生, 如果單睇錄影就可以, 老師就失業.  老師應是專業人事, 應該有專業技能教識學生, 當然先決條件係個心態.

ccl2231 發表於 20-3-8 23:59

無喎, 我哋學校小一無得Zoom, 有唔明, 家長負責. 不過唔會有糧出.

大仔已經小六,其實1對30人,遇到唔同老師,真心唔會旨意咩都係靠學校。我只係想講Zoom/錄影唔一定就係最好,亦唔一定係最差,zoom用得好當然好,用得唔好,可以零input,當然video都係。其實現在好多學校推行srl, flip learning,都係叫學生預習睇片,番到學校係討論,presentation, 老師透過assessment/討論/presentation 跟進進度。個人覺得學識self-learning終身受用。我都係趁呢段時間叫個大既自學定同睇多d課外書。

02413124 發表於 20-3-9 00:22
大仔已經小六,其實1對30人,遇到唔同老師,真心唔會旨意咩都係靠學校。我只係想講Zoom/錄影唔一定就係最 ...
true, 唔可以全部旨意學校,教育小朋友家長更加有責任。zoom, 錄影,只是諸多方法之一,當然未必最好。學生年齡,年級,之前學校電子教學的基礎,師資等等都是考慮。邊種方法最適合,可以大家集思廣益,因為雖然學校停課唔係第一次,不過停咁耐係第一次。依家同17年前SARS時期比較,科技的進步也不是一點半點。

自學,睇課外書,我諗大部分家長都會如此安排。不過,作為學校,是否應該為學生考慮,停課期間,努力嘗試不同方法,來保持學生的學習呢?

學校現在做的已經足夠好?還是未夠好?有冇進步空間?有冇能力去做?還是有冇心去做?我諗對每一閒學校都係挑戰。

b3410 發表於 20-3-9 06:50
true, 唔可以全部旨意學校,教育小朋友家長更加有責任。zoom, 錄影,只是諸多方法之一,當然未必最好。學生 ...

問心,教學冇完美,點會冇進步空間。最大問題係100個學生,有100個家長,有100個唔同睇法/意見,eg 50個想zoom,30個想video,20個想小班回校上課,點搞

02413124 發表於 20-3-9 12:55
問心,教學冇完美,點會冇進步空間。最大問題係100個學生,有100個家長,有100個唔同睇法/意見,eg 50個想 ...
都明不過最擔心學校心諗:做多錯多,不做不錯

b3410 發表於 20-3-9 13:43
都明不過最擔心學校心諗:做多錯多,不做不錯

我覺得如果真係咁諗,應該半小時都冇。

其實唔緊要,如果問吓家長意見無妨,但問都唔問,建議又唔採,就係問題。

這正是學校現在管理態度。

有嘅原因係家教會,家長不停問,煩咗成個幾月都要做小小嘅

ccl2231 發表於 20-3-9 18:39

有嘅原因係家教會,家長不停問,煩咗成個幾月都要做小小嘅 ...

咁都衰唔晒,起碼都會聽家教會講,咁如果大多數家長想多d,繼續叫家教會煩下學校。我聽過有d學校家教會只係俾紙板,又有d家教會只係不斷打好同老師關係。

咁都叫做未衰得曬嘅。我估照署理校長封信咁講,應該除咗家教會,仲有好多家長寫信同埋打電話去投訴。
‹ 上一主題|下一主題