用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Ycis or Cdnis?
樓主: Fatboy2019
go

[小學] Ycis or Cdnis? [複製鏈接]

Cdnis校車勁早,你最好check清楚...

http://cdnis.edu.hk/sites/default/files/CDNIS%20Bus%20Schedules%20(Aug%2027).pdf

Fatboy2019 發表於 20-3-4 12:25
回覆 gfkwong 的帖子

Tsing Yi

咁真係有少少遠
五歲又真係頗辛苦

但cndis遲啲插班應該都幾難
所以揀左既話 可能要預左讀到尾

Jmachi 發表於 20-3-2 23:29
我係CDNIS 家長,小朋友讀 G1.

CDNIS 番學一定好開心,响 PYP (Primary)都好着重play based- academic 可 ...

介唔介意分享下中文程度? eg 一星期幾堂?中文小朋友對中文嗎?

Student mix 如何?

我都心儀cndis (IB through train and good reputation) 想將來轉小朋友過去 但要等佢大少少先 我知應該好難

回覆 Fatboy2019 的帖子

I think kids can adjust very quickly. Just see which one you and your kid prefer~

細佬Bebe 發表於 20-3-4 21:04
介唔介意分享下中文程度? eg 一星期幾堂?中文小朋友對中文嗎?

Student mix 如何?

中文比我想像中有要求. G1 現在一星期有七堂. 每兩個星期有評估,有時候是讀默簡短句子,有時候會作句子.

Student mix, 大約每班有三成係外籍人士 (Korea, Japan, Westerners, India, Etc), 其他都是Hong kong Canadian.

如果有興趣想看他們的中文課本 PM 我。

Jmachi 發表於 20-3-4 21:17
中文比我想像中有要求. G1 現在一星期有七堂. 每兩個星期有評估,有時候是讀默簡短句子,有時候會作句子.
...

Thank you so much for your detailed and prompt reply!  I will let you know when I seriously consider it.  

CDNIS 青衣無校車,可以係九龍站或香港站GPO上校車。九龍站圓方Zara 6:35 上車,GPO 7:00上車。

回覆 CeciBB 的帖子

你有冇install Seesaw and sch app?
YC老師會用Seesaw同家長DM溝通小朋友情況. 每星期sch app有各科學習內容summary.
英文同數學用app做功課, 每日共10 mins. projects, writing等全部喺學校完成.
中文每星期兩頁工作紙, 三次寫生字(學校寫兩行屋企寫兩行). 程度比本地學校淺.
班中內地人數目少於四份一.

回覆 Valerielicious 的帖子

Deleted

請教兩間學校中文水平是否一樣?我都係住九龍,YCIS近D。

回覆 美美羊 的帖子

兩間風格好唔同 ! 如果講中文程度,應該Ycis 強啲,
你放學時段去九龍塘又一城行吓,你會見到好多ycis學生,他們都是講國語的。

Snowman_123 發表於 20-6-17 17:36
回覆 美美羊 的帖子

兩間風格好唔同 ! 如果講中文程度,應該Ycis 強啲,

我行過一次
個次見到個個都講英文啊

回覆 yankiyan 的帖子

係呀. 大部份學生校內校外都係講英文.

Melody.in.V 發表於 20-6-18 10:47

係呀. 大部份學生校內校外都係講英文.
JM都係YCIS家長?請問你覺得滿意嗎?

好滿意. 除非希望大部份同學係西方人, 追求西方文化生活.

Melody.in.V 發表於 20-6-18 10:56

好滿意. 除非希望大部份同學係西方人, 追求西方文化生活.
Thank you for your comment另外仲想問下
入面既小朋友,中英文程度係咪都唔錯?
Thank you!

我見到大部份係bilingual, 喺學校講英文, 同家人講廣東話/普通話.
我冇睇到其他同學中英寫作. 以我小朋友為例, 佢英文寫作好好因為有大量閱讀. 中文應該比本地學校弱少少, 但都比我以前讀本地小學高好多.

Melody.in.V 發表於 20-6-18 11:16

我見到大部份係bilingual, 喺學校講英文, 同家人講廣東話/普通話.

thank you so much

佢地上英文同數學會根據小朋友程度分兩三組, 幾個老師教. beginners唔會覺得好深大打擊, advanced的又可以按自己水平繼續進步.
以英文為例, 最淺的學緊讀短句, 寫作一兩句; 程度最高的有人睇緊chapter books, 寫緊100字短文.
‹ 上一主題|下一主題