用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請指教 - 有關 「英中上落車」 最快2022
go

請指教 - 有關 「英中上落車」 最快2022 [複製鏈接]

如果經2022年檢討後,學校未符合 英中 條件,要修訂校本教學語言。受影響的學生,是不是只係 2022後入學個d? 如果早於2022年已入學的學生,教學語言會不會立即需要轉變?
例如,現是中一生正接受該校的英語教學,2022年將會是中三學生,但學校未符合英中條件,需要修訂校本為中中,咁既情況,學生是不是中三起要接受中文教學?

https://orientaldaily.on.cc/cnt/ ... 0704_00176_065.html
   1    0    0    2

ET0911 發表於 20-3-1 19:44
如果經2022年檢討後,學校未符合 英中 條件,要修訂校本教學語言。受影響的學生,是不是只係 2022後入學個d ...

只影響正式調整教學語言年份開始入讀中一既學生,對舊生無影響(除非要留班)。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

明白了,謝謝你!

咁即係,如果間學校真係被教育局要求,由英中轉中中。該校明年中一入學既學生,留班先有影響。又或者今年9月入學既學生,留兩次班。

我理解對嗎??
感謝!

ET0911 發表於 20-3-2 16:45

咁即係,如果間學校真係被教育局要求,由英中轉中中。該校明年中一入學既學生,留 ...
正確

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

邊間最高機會升英中或降中中?

sandylaw617 發表於 20-3-2 22:10
我都想知?唔知荃灣區有冇呢?

有 d 唔明白教局個語文政策, 微調之後中中都可以開英文班, 除家長心理外, 係實際政策上中中跟英中分別仍然大嗎?

lskstephen 發表於 20-3-3 09:27

有 d 唔明白教局個語文政策, 微調之後中中都可以開英文班, 除家長心理外, 係實際政 ...
有少許分別, 好似中中開英文班, 係唔能夠做到全開英文班 (即係自己決定變全英中)

另一方面, 叫做多個 official 公佈, 邊D唔可以再做 "全英中" (原本做開全英中既, 打死都唔會自己降呢話要開中文班家嘛)

lskstephen    發表於 20-3-3 09:49

Thanks Papa!

hohoho36 發表於 20-3-3 09:26
我都想知?唔知荃灣區有冇呢?
TW 現在情況應該無嘜邊間有潛在食力可以升LEVEL喎 !

sandylaw617 發表於 20-3-2 22:10

個人認為,升級為英中嘅機會大過降級為中中。因為,出生率不斷上升,B1生人數增加下需求大增。加上,學界倡議放寬"英文班"的開班條件。故,估計有些中學可以順利""上車"",落車嘅機會亦會減低。

參考資料:教育局擬降低中學英文班門檻 達標學生比例由85%下調至70%
https://www.hk01.com/社會新聞/300939/教育局擬降低中學英文班門檻-達標學生比例由85-下調至70

subb 發表於 20-3-3 10:18
TW 現在情況應該無嘜邊間有潛在食力可以升LEVEL喎 !

但荃灣band1學生多過band1中學,年年都唔夠位喎。

hohoho36 發表於 20-3-3 11:02
但荃灣band1學生多過band1中學,年年都唔夠位喎。
實際上是否真係不足??
基本上年年都多人荃灣轉去葵青
只係B1生平均有10% 落左去葵青

回覆 lskstephen 的帖子

好大分別!英中,全間學校既語境都用英文。做唔到級頭既學生都同樣能夠接受英語教學,亦唔怕考得差而被編到中文班。
中中入面的英文班,全級只有1-2班,小朋友一定要係級頭先確保被英語教學,有D 中中每年review 學生成績而編班,即如果要S1-5/6 都入英文班,咁多年都要做級頭,壓力不少。至於全校語境,當然亦不是英語為主。

ET0911 發表於 20-3-3 17:47
回覆 lskstephen 的帖子

好大分別!英中,全間學校既語境都用英文。做唔到級頭既學生都同樣能夠接受英語教 ...

中學之"英文班"只適用於""初中""階段,去到高中係以該校所提供之每個科目是否以中文或英文作為教授語言和報考DSE的應考語言而有所不同,你最好到心儀之中學校網了解"高中課程"須知。

回覆 hohoho36 的帖子

官塘同西貢區有無?王華湘有機會升格上英中?

YmOra 發表於 20-3-3 18:26
中學之"英文班"只適用於""初中""階段,去到高中係以該校所提供之每個科目是否以中文或英文作為教授語言和 ...

難怪會有些band1中學,本身由中中升上來,甚至升上band1,都未改大部份科教學語言。好多都只見理科或部份科改用英文,但如果學生選修文科或商科,都有機會全部都係中文,跟中中無分別。
之前參觀中學已發現有這情況,感到既然跟中中無異(但如果修理科就可能係跟英中無異),科目跟小朋友性向有差別,所以最後自行都選返傳統英中。其實對這些中學印象並不差。但自行就無辦法作首選。
樓上提到地區band1生多過band1位,教局應該都觀察好多方面才決定,否則大埔﹑北區的英中中學不多,會攪到好多中中變英中?

nillnill 發表於 20-3-3 23:35
難怪會有些band1中學,本身由中中升上來,甚至升上band1,都未改大部份科教學語言。好多都只見理科或部份 ...

我唔知其他地區嘅B1中學的情況如何,但個人認為,係得B1中學,大多數都會是"全開英文班",而初中全開英文班之後嘅高中課程都大多數科目會全英文教授和考核,我估好少會出現初中全英班,而高中有例如多人揀嘅理科和商科之選修科以中文為學習語言。B2中學就會有機會出現初中時期擁有1班或2班或3班英文班,高中就會出現按個別選修科以中文或英文教授情況,這點就務必早DD向心儀中學了解清楚,如簡介會或校網查找。其實(每班人數85%屬全港Top40%之要求),就能把該班設為英文班已經話到你知學校之辦學成績進步到哪個地步,或講到你知能夠吸引小六B1生入讀人數有多少,看擁有1班或2班或3班英文班就知道了。總的而言,一所中學能夠响初中全開英文班嘅响高中選修科會是全英文教授嘅應該不成問題可放心;只是要多考慮一些初中只開部份班別為英文班嘅中學之高中課程中的部份科目之中英文教授情況。其實配合得宜,响這些中中裏頭之"初中英文班"+"高中部份英文授課科目",個人認為與英中""無異""。你說的對,那些未能全開英文班嘅中學給人印象並不差,始終有些學生適合這種"土壤"成長,增加入大學的機會率。

至於,有些地區B1生多過B1位,即是話合資格以英文授課嘅學生多咗!慢慢使原先屬中中嘅變成英中嘅都需要嘅!我咁諗,種種原因下,由小六派入嘅"全港Top40%"之學生決定咗該中學可開多少班""英文班"",剩餘嘅"中文班"學生就是該中學需要努力的地方,做得好嘅中學,日子有功自自然然就可以升級成為B1中學。就如我區嘅"九真",一直邁向"全開英文班"的方向進發。

nillnill 發表於 20-3-3 23:35
難怪會有些band1中學,本身由中中升上來,甚至升上band1,都未改大部份科教學語言。好多都只見理科或部份 ...

先唔好計選修科,齋睇主科入面既通識科,不少達B1B或以上水平既中學,都仍然係用中文教同考。
‹ 上一主題|下一主題