用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
樓主: kiwi2007
go

...... [複製鏈接]

回覆樓主:

申請人資料随時可以電郵補充,不必擔心這個問題。本來能力就不達標的也不會因為疫情得益,不用太多幻想。

根據以往非正式/非科學化觀察,如果有自行面試機會,以下呢幾間都可以有D驚喜比申請人及家長: SJC, WYK, CSWCSS, WYHK

kiwi2007 發表於 20-3-1 20:05
~拍攝証件照只需儀容整潔、醒目有神及正面望鏡頭已經足夠; 超貴價、刻意三7面的 professional shooting 對 ...

一百幾拾唔會係professional shooting瓜~

至於,填CV都正正常常將自己啲個人資料盡填嘅~

本年度沒有 Open Day, Information Day, selection interviews...
最終只是填表等結果。 心情或許是沉重,與其仍是要等,何不放鬆心情。忽發奇想,原來也曾認識/接觸不少不同背景的人。
做下少少統計及感想:

曾經共事的上司: SPCC, SMCC, YWGS, MCS
獨特個性指數 (in descending order):
YWGS-SPCC-SMCC-MCS

曾經認識/共事的同學/同事: KC, QC, WYHK, WYK
唔怕醜指數( in ascending order):
KC-WYHK-WYK-QC

係呢個時候,我深深體會到有龍揀龍呢句說話。

kevinleung 發表於 20-3-1 13:32
回覆 Kikobaby 的帖子

呈分試學校一定會提供班名次

唔會。要看學校。有些學校不排名。

gracelam 發表於 20-3-1 13:35
不是間間小學會提供,有的只口頭講實際名次,有的只講考大約個range,有的一D都唔透露,自己估下啦!
...

係啊。見某post 有d學校話成績表上無顯示的排名不認可。

nillnill 發表於 20-3-1 18:20
地區學校,應該最吃虧。尤其到第二區申請自行,如果無面試,估計百分之百石沉大海。唯有當係豪畀自一或自 ...
意思是否自選去跨區會比較吃虧嗎?

hamika 發表於 20-3-6 22:05
意思是否自選去跨區會比較吃虧嗎?
之前聽過本討論區一些意見後,我覺得會吃虧。所以自二留返本區。
依家反而要思考甲一是否繼續,畢竟只得十個位。都要跟小朋友傾傾

回覆 kiwi2007 的帖子

驚喜??? what is it?

好多中學的計分機制都先將學業成績比重大幅度加大,之後才再加重 awards/ECA/ conduct...etc  比重,有些甚至新加入校友分/甚至在讀兄姊分。在這 unbalanced weighting 下,成績較次而非學術表現較突出的真係頗難在這個 revised game rules 下突圍。

kiwi2007 發表於 20-3-7 21:43
好多中學的計分機制都先將學業成績比重大幅度加大,之後才再加重 prizes/ECA/ conduct...etc  比重,有些甚 ...

絕對認同。我相信不單單是小六學生嘅損失,在這制度下,中學方面(尤其是被選為自二的中學)亦會收左好多後備生,因為成績好又有特殊技能的學生會被自一津中/超級神直收咗。總之,今年呢個玩法,真係玩死人。

nillnill 發表於 20-3-6 22:13
之前聽過本討論區一些意見後,我覺得會吃虧。所以自二留返本區。
依家反而要思考甲一是否繼續,畢竟只得十 ...

如果自行係強區跨去弱區?

Kikobaby 發表於 20-3-1 13:07

級名次和班名次, 如果只是老師口講, 無印在成績表的話, 咁應該要寫嗎? ...

中學應該有申請學生嘅全港排名,政府會比中學。

應該係唔好怕撞期, 有幾多間直資照報 ..而家唔洗 In , 原本直資 撞 直資, 自1 ,2 ...問題冇曬 ...
EDB 上完 ranking ,第一輪公報 , ranking 高的 , 3,4 間Offer ...如果係直資第一輪 offer..
重可以估下 自1 ,2 機會有幾高
‹ 上一主題|下一主題