用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 做錯的媽媽!!!
go

做錯的媽媽!!!  

現狀1:仔憎恨媽媽,上年8月6月至今啞巴唔講野,甚至媽咪掂過的都唔搞
2:仔沉溺網絡日20個鐘以上,乜都唔做,包括衝涼等
3:老師,社工電話唔聽,唔做功課
前因
更年期(單親媽媽)對青春期(就來14歲,獨仔)
1:仔社交6年傳統小學一個知己都沒,二次(8歲,11歲)心理學家評估語言資優的問題,太成熟同同學溝通唔到
2:由傳統小學轉入band1一條龍中學入精英班,12月時擁有自己電話沉溺網絡成績中下,平均分61幾跌出精英班
3:暑假變本加厲,通宵達旦網絡,媽媽家事煩癲左鬧,開片,打。
4:中二日子由前暑假8月6日至今無傾過,仔啞左,更狠的發洩係網絡,體育堂訓教!考試訓教0分(英寫做),平均分差的合格!
5:學校老師,社工電話唔接,等位社工排緊寄宿位家庭俾他
補充自己:仔2歲離婚!自己15歲沒爸爸,唯一相依為命細佬肝癌19年走左,家姐破產!
       而家更加無能為力晚晚徬徨,心酸,心痛,流淚, 無助!怎有回頭路嗎?好想要返以前相親相愛的親人,日子怎過?

其實你哋係冇溝通,嘗試下,每日講幾句,就算你講嘢個仔唔聽都好,或者其實佢聽到,只係唔想回應。凡事都有個過程,慢慢嚟,卑多D耐心同愛心個仔!加油,你自己都要搵一D感興趣嘅事做下。你哋前面嘅路都好長,暫時嘅唔開心同失望慢慢都會過去!

回覆 IloveJJ 的帖子

多謝曬你!希望黑暗過左,光明到來!

回覆 Gella77 的帖子

路漫漫其修遠兮,吾將上下而求索!多謝你!

回覆樓主:

等緊社工安排寄宿家庭給他,即是以後不跟你住?為何有這樣的安排?

態度溫和,試吓同佢講番嘢先。

回覆 Jane1983 的帖子

係!社工排緊,兒子同意!同媽媽唔肯傾

芙蓉808 發表於 20-2-29 10:09
現狀1:仔憎恨媽媽,上年8月6月至今啞巴唔講野,甚至媽咪掂過的都唔搞
2:仔沉溺網絡日20個鐘以上,乜都唔做 ...

唔采你是因為(3)?
咁佢都要食反,有冇試過留紙仔講聲sorry, 好後悔,不過都是緊張佢,就算覺得阿媽有什麼不對都唔好jo jud 自己⋯

我覺得不要長編大論,分幾次每次一兩句。

分開一陣子也未必是壞事,不過講明你唔想,同時問下佢自己是否真想,有沒有關係較好的親友,傾下才決定

回覆 芙蓉808 的帖子

搞到關係咁差,主要癥結係邊?佢嬲你乜嘢?你要想清楚,先可以真正修補到關係。
大家相見如冰,唔係一朝一夕的事,復原亦需要一段時間,唔好太心急。開始傾計先,努力去做,比心機。

kate_85    發表於 20-4-22 10:23

MrBeast 發表於 20-2-29 14:40
唔采你是因為(3)?
咁佢都要食反,有冇試過留紙仔講聲sorry, 好後悔,不過都是緊張佢,就算覺得阿媽有什 ...
係3,維持左半年,講左Sorry一排後仔仔又沉迷唔聽,做。阿媽又來過發癲打人,大家誠信沒理

Jane1983 發表於 20-2-29 15:26

搞到關係咁差,主要癥結係邊?佢嬲你乜嘢?你要想清楚,先可以真正修補到關係。
估係3,阿媽哦,煩,鬧打,更年期對青春期的開片太恐怖。而家面對一日平均20個鐘帶耳筒掛係網絡世界,又撞左幾個月唔使返學,難以溝通。學業又唔知,電玩更深,何去何從暫時都唔知?

芙蓉808 發表於 20-2-29 17:35
估係3,阿媽哦,煩,鬧打,更年期對青春期的開片太恐怖。而家面對一日平均20個鐘帶耳筒掛係網絡世界,又撞 ...

打鬧太勁係唔得,會滋生仇恨。不過唔做都做咗,而家下定決心,以後心平氣和好好修補關係。

暫時唔好愁學業住,搞好關係先。

芙蓉808 發表於 20-2-29 17:17
係3,維持左半年,講左Sorry一排後仔仔又沉迷唔聽,做。阿媽又來過發癲打人,大家誠信沒理 ...
有人比喻關係好似銀行儲蓄,儲$好慢,但一單意想不到的事情就可能一舖清袋,之後又要慢慢儲過。
你自己有沒有同社工傾過?有冇什麼建議你可以做到,改變自己永遠是易過改變別人

有看過這版打機個故事嗎(長)?不防和仔仔傾下看完的感想

MrBeast 發表於 20-2-29 18:30
有看過這版打機個故事嗎(長)?不防和仔仔傾下看完的感想
有,早的仔都有睇,但早期係話自己都沒沉迷,後期沉迷唔睇了..

回覆 MrBeast 的帖子

係,一失足成千古恨!社工建議分開養自律。同仔傾過改變自己唔打人,但係仲係不眠不休沉溺網絡不自製,影響健康,學業。唯有分開我都的起心肝同意。

芙蓉808 發表於 20-2-29 19:42

係,一失足成千古恨!社工建議分開養自律。同仔傾過改變自己唔打人,但係仲係不眠不休 ...
分開下比空間大家降下火,但應該是暫時性,都要諗下之後點相處。
利申我不是社工by training. 不過去過一些相關講座,standard technique 都是大家約法三章,簽紙為盟,例明賞和罰,但不能單向,一起決定細節,和你fan錯亦要被處罰,處罰可以是一些無聊野,例如一起去跑步遊水等等,idea is 有後果但未,必有direct bad feeling。另外找一些發sid 方法,避免火星撞地球,人有情緒好正常,亦唔好期望一日就改到,但你有心做一定會做到

分開住之後,會有幫佢改善沉迷打機的program嗎?

係一個自負的孩童,小學訂規則話規則死的,人係活的!話最憎講條件會唔做,絞辯超叻!眼前接落幾個月匿屋企電玩沉溺,覆水難收,到時沒功課交及老師,社工電話唔肯接唔去返學呢。進退兩難呀!唯有關係行先,任玩但我心戚戚!諗唔到其他方案!

Jane1983 發表於 20-2-29 21:44

分開住之後,會有幫佢改善沉迷打機的program嗎?
社工話會有規律唔會放任打,其實我都想佢要自己有心至得,沒心介好難,希望有用吧