用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 今屆DSE生真係好慘
樓主: bestwish
go

今屆DSE生真係好慘  

goodmama2003 發表於 20-3-7 16:24
剛剛開阿女個" Google Classroom" , 見到原來連PE 都有功課.    所以我又覺得今年S5都唔係好慘啫. 學 ...
我谂睇學校安排。聽聞我仔學校對S5生都好大支援,係最早安排網上教學。

goodmama2003    發表於 20-3-11 13:03

goodmama2003 發表於 20-3-8 00:05
係係呀,SBA日期改了又改,仲未返得學,4月下旬真係會忙到發癲!IES有玩排,我女前2日都搞到凌晨2點,不過 ...

吓, 我囡話SBA IES 一早交哂喇 wor

amy997 發表於 20-3-10 22:35
中六只欠mock 要教都教晒啦

剩下果幾科, 網上考埋

現在努力溫書迎戰

大家最後努力, 全速前進

洋蔥頭媽咪 發表於 20-3-11 12:19
我谂睇學校安排。聽聞我仔學校對S5生都好大支援,係最早安排網上教學。

我哋唔係呢,只係個別老師係學校未安排時已即時晚上開班。

bestwish 發表於 20-3-11 12:22
吓, 我囡話SBA IES 一早交哂喇 wor

你女除中英文外,仲有幾多科要做SBA呀?

LingChiBaBa 發表於 20-2-26 11:11
今年S5學生影響可能仲大。

朋友今年女兒升中呈二欠佳,諗住呈三追,而家煩惱中

我仔睇得開,話全港都係咁,佢地數學科神奇地教得快過操卷班,其它科就唔知點,希望4月可以正常返學。

佢地IES直情未做,BIO SBA都冇做過,中文就做過2次,有曬成績。

其實,都打亂曬,原本諗住,睇下邊科去下雞精班,希望衝*, 依家都唔知點, 出年DSE可能更加反應到實力。

上學期攞成績表家長都唔洗去,想同老師傾下,都唔得。

goodmama2003 發表於 20-3-14 13:28
錯重點,SBA如果Band 1頭學校給60幾,Band3給90,會唔會調整下?
分數都會有個譜,考試局肯定有辦法審核,學校也不傻呀,點敢亂評分?

我見我仔科中文SBA,成績同佢幾年考試成績都差不多,當然,唔係話學校完全公平公正,但我相信佢地唔會亂來。

goodmama2003    發表於 20-3-15 09:48

goodmama2003 發表於 20-3-14 13:29
事源阿女學校給得好緊,阿女個fd,在spcc,又話老師給得勁低分。

SBA分數同該校所有考生該次DSE成績及該考生於該校SBA成績排序有關

詳細可看以下

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/Leaflets/HKDSE_SBA_A4booklet_Mar2018.pdf

goodmama2003    發表於 20-3-15 09:47

October. 發表於 20-3-14 13:14
我仔睇得開,話全港都係咁,佢地數學科神奇地教得快過操卷班,其它科就唔知點,希望4月可以正常返學。

佢 ...

盡咗力咪OK。

經過呢2個月,我諗我大女都睇開咗,醫護未必啱佢。

而家都幾好,佢話有D同學DSE無Phy及M2,功課都唔識做。

LingChiBaBa 發表於 20-3-14 21:54
盡咗力咪OK。

經過呢2個月,我諗我大女都睇開咗,醫護未必啱佢。
你囡讀嗰科好好啊, 壓力冇醫護咁大.

YEAR 1學校冇開Phy及M2俾冇讀呢2科既同學嗎?

NeoMom 發表於 20-2-26 11:06
回覆 bestwish 的帖子

DSE都唔算最慘, 大部分香港學生都係同一處境, 差一齊差, 最慘係考IB, IAL要同其他地 ...

好快全世界都停課了

October. 發表於 20-3-15 01:05
你囡讀嗰科好好啊, 壓力冇醫護咁大.

YEAR 1學校冇開Phy及M2俾冇讀呢2科既同學嗎?
無呀,完全無review返DSE嘅science electives。可能因為咁,所有science electives都係preferred subjects。

LingChiBaBa 發表於 20-3-15 10:02
無呀,完全無review返DSE嘅science electives。可能因為咁,所有science electives都係preferred subjects ...

咁我仔少咗個選擇。唔記得左Physiotherapy & radiography 物理係必修嗎?

即係話只要夠分,都可以入(少左加權,要超高分)如果功課唔識做,有冇辦法解決? 我問左我仔,佢話唔驚功課唔識做,佢好天真話會問同學

LingChiBaBa 發表於 20-3-14 21:34
SBA分數同該校所有考生該次DSE成績及該考生於該校SBA成績排列有關

詳細可看以下

October. 發表於 20-3-15 14:27
咁我仔少咗個選擇。唔記得左Physiotherapy & radiography 物理係必修嗎?

即係話只要夠分,都可以入(少 ...
PolyU無必修科,衹有preferred subjects。  如果有興趣同DSE又夠分,唔應該放棄。
你仔都唔係天真,我女都有教D同學,不過,唔會好似中學咁,借功課俾人抄。

LingChiBaBa 發表於 20-3-15 20:32
PolyU無必修科,衹有preferred subjects。  如果有興趣同DSE又夠分,唔應該放棄。
你仔都唔係天真,我女都 ...

SET 高啲既目標俾自己先,知道都好難。最慘係27-29分,考呢啲分都唔容易,但又高不成低不就。

世事充滿意外,岩岩先睇到英文老師係我仔份WRITING卷寫:You've got a sense of ENGLISH. Consider studying it in Uni !!! 從來冇諗過讀英文系。

英國取消左GCE, 唔知香港有冇影響

回覆樓主:

所有公開試考生都慘
:-D :-?