用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 今屆DSE生真係好慘
go

今屆DSE生真係好慘  

今屆DSE生真係好慘。

Mock 又未考完。又唔可以去自修室溫書。 家裡細佬妹又不用上學,怎能專心溫書??? 又要冒險去試場考試。

今次各科評分標準會否降底少少, 稍為調整。

回覆 bestwish 的帖子

DSE都唔算最慘, 大部分香港學生都係同一處境, 差一齊差, 最慘係考IB, IAL要同其他地方的人鬥

bestwish 發表於 20-2-26 10:05
今屆DSE生真係好慘。

Mock 又未考完。又唔可以去自修室溫書。 家裡細佬妹又不用上學,怎能專心溫書???  ...

今年S5學生影響可能仲大。

朋友今年女兒升中呈二欠佳,諗住呈三追,而家煩惱中

今年所有學生無咩學過就升班,似全部學生跳級

今年S5班同學影響較今年為大.

求神拜佛DSE考試期間考生吾好中招,全個考埸學生點算?

回覆樓主:

今屆不惨,下屆就一定慘,因有半年未上學。

Krissi 發表於 20-2-26 16:12
今年S5班同學影響較今年為大.

一定對!

今屆考生都好慌,因為今年基本上無咩上課,mock又未考,未能肯定自己能力,往年呢啲日子會回校操卷,今年無我回校、補習又無得補,真係祝DSE生好運!

Mikeyuen 發表於 20-2-26 17:20
今屆不惨,下屆就一定慘,因有半年未上學。
今屈中五都慘,校本又唔知點安排, 中五下學期D書又未教過

今屆Dse 生都未算好惨,最多匿喺屋企自己操卷啫。但S5嗰班就慘, 課程已經趕但書又冇乜點教,都唔知點追。

回覆 BS129 的帖子

對, 其實都真係擔心的. 真心祝願所有DSE 考生都平平安安, 健健康康, 順順利利考完整個DSE

回覆樓主:

要小心,但唔好過分担心,過度憂慮会令人緊張,影響扺抗力,最重要明白病毒传染途徑和預防方法,如所有考生戴口罩,做足探熱和保持距離,会安心D。最最最重要係唔好飯聚,患者伏谮期無病徵,亦有患者完全無病徵,自己都唔知帶住病毒週圍去,食飯除口罩再一齊傾計就高危。我有想過考試前和期間,真的擔心,可以考慮夾開D飯餸讓孩子坐遠少少食。捱過疫情,再去大吃一餐

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-26 22:40
今屆Dse 生都未算好惨,最多匿喺屋企自己操卷啫。但S5嗰班就慘, 課程已經趕但書又冇乜點教,都唔知點追。 ...

十成十要放棄哩個暑假,用嚟追番D進度。

YmOra 發表於 20-2-27 13:40
十成十要放棄哩個暑假,用嚟追番D進度。

高中課程本來已經好趕,唔少暑假本身已經要補課,今年再停咗咁耐.....

bb12345 發表於 20-2-26 19:23
今屈中五都慘,校本又唔知點安排, 中五下學期D書又未教過

今屆s5又唔會太慘,大不了暑假放少D,可以追番啫,起碼仲有時間

omekmh 發表於 20-2-27 22:37
今屆s5又唔會太慘,大不了暑假放少D,可以追番啫,起碼仲有時間
而家停課仲長過暑假,本身暑假都要補課的,就算完全冇左成個暑假,都唔知點教返D課程....

仲有好多本身中五要做既SBA,IES.....通通停哂手

我仔讀8科,有6科都要做SBA/IES........死硬......

silvia_ng 發表於 20-2-28 09:43
而家停課仲長過暑假,本身暑假都要補課的,就算完全冇左成個暑假,都唔知點教返D課程....

仲有好多本身中 ...

小女中四,都係8科。諗起 phy chem SBA 就冇眼睇,chem 只做過兩三次 lab,phy 一次都無
反而中文 SBA 已經交咗1份,做緊1份,另有1份嚟緊。

聽完大家講及分析,中五級影響較大!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-27 14:05
高中課程本來已經好趕,唔少暑假本身已經要補課,今年再停咗咁耐.....

我估今年暑假家長們好少會外遊玩,啱啦!暑假流流長用嚟補課就最適合了。我估為咗爭取時間教授課程追番D進度,課後之功課量會減少,淨看時間應該夠用嚟教授。學生就要自動波用空餘時間找些練習來做番以彌補功課量減少。