用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想唔經 agent 申請去英國升學
go

[英國] 想唔經 agent 申請去英國升學 [複製鏈接]

係呢版係新手,想請教大家:

我妹妹一家係英國公民,依家諗緊幫12歲阿囝申請妹妹屋企附近嘅 independent day school ,搵佢做 guardian ,請問
1)唔經 agent做得到嗎?
2) 16歲以下申請 child student visa是否不需考 IELTS?
3) 填學校申請表時,提出申請的是我妹妹 (guardian) 定我 (parent)?
4) 好似見到話到時入境時要証明小朋友同 guardian 的關係,是嗎?如果係都幾頭痛,因妹妹己丟失出世紙,証明唔到我同佢係「姊妹」?

4    0    0    0

culver 發表於 20-2-24 12:41

我妹妹一家係英國公民,依家諗緊幫12歲阿囝申請妹妹屋企附近嘅 independent d ...
2,3,4 點可以電話問問 agent

我妹妹一家係英國公民,依家諗緊幫12歲阿囝申請妹妹屋企附近嘅 independent day school ,搵佢做 guardian ,請問
1)唔經 agent做得到嗎?
2) 16歲以下申請 child student visa是否不需考 IELTS?
3) 填學校申請表時,提出申請的是我妹妹 (guardian) 定我 (parent)?
4) 好似見到話到時入境時要証明小朋友同 guardian 的關係,是嗎?如果係都幾頭痛,因妹妹己丟失出世紙,証明唔到我同佢係「姊妹」?

第4點, 你可以去金鐘政府合署3樓入境處 original print 再申請你妹妹出世紙

需要文件: 一定要有妳妹妹身份證 copy, 我估要妳妹妹授權書扥妳去辦理, 我估要妳有民政處宣誓紙證明妳與妳妹妹係姊妹關係..... 確實需要咩野文件金鐘入境處會講妳知

利申: 上星期我代我去世父母再申請佢哋2人結婚證書及我本人出世紙

我妹妹一家係英國公民,依家諗緊幫12歲阿囝申請妹妹屋企附近嘅 independent d ...

1. 可以,你可以直接上心儀學校網站,直接與學校email 問吓,收不收T4 student。因為要學校出信才能申請辦T4 visa手續。英國不是 所有independent day school 願意收海外留學生,尤其是某幾間名校,在網站寫明「不收 oversea student 」
2. 應該不用,多數學校只需要你兒子考入學試(英、數),ok了便會收你的孩子。我也聽過有些學校連入學試也不用考呢!
3. 你直接自己申請填form就ok,只是guardian 你妺妹做,到時學校收了,便有form 叫你填英國的guardian 資料。
4. 這個我就不是太懂了,你請教其他人吧。

小時了了 發表於 20-2-24 15:40
第4點, 你可以去金鐘政府合署3樓入境處 original print 再申請你妹妹出世紙

需要文件: 一定要有妳妹妹身 ...

Sorry ,請問Original print意思是否影印返原本嗰張出世紙?

我大約一年前都去申請過自己出世紙,係響九龍做的(九龍尖沙咀金巴利街二十八號地下低層)。如果好似我哋D小朋友咁,佢哋出生記錄已經電腦化,其實去到辨事處填表俾錢就可以即刻拎到。

但我係打橫手寫出世紙年代嘅人,我記得職員話因為我出生時系統尚未電腦化,唔可以就咁print,需要先做查冊,由於冇電腦記錄,需要用人手查冊,大約要十幾廿日,查到之後入境處先入返我出生資料落電腦,然後我先至可以申請補領出世紙。即係我前後要去兩次,同埋俾2次錢,仲有新補領的式樣同而家小朋友嘅係一樣,係打直電腦版。
8-)

anitawong21 發表於 20-2-24 17:17
Sorry ,請問Original print意思是否影印返原本嗰張出世紙?
我大約一年前都去申請過自己出世紙,係響九龍做的(九龍尖沙咀金巴利街二十八號地下低層)。如果好似我哋D小朋友咁,佢哋出生記錄已經電腦化,其實去到辨事處填表俾錢就可以即刻拎到。
但我係打橫手寫出世紙年代嘅人,我記得職員話因為我出生時系統尚未電腦化,唔可以就咁print,需要先做查冊,由於冇電腦記錄,需要用人手查冊,大約要十幾廿日,查到之後入境處先入返我出生資料落電腦,然後我先至可以申請補領出世紙。即係我前後要去兩次,同埋俾2次錢,仲有新補領的式樣同而家小朋友嘅係一樣,係打直電腦版。

你講得好詳細, 好清楚及完全正確.

Original print 我意思係電腦 print係專用係出世紙嘅紙上.

我唔見咗我自己出世紙, 四十幾年前係手寫版出世紙. 申請步驟同妳所講一樣: 1) 查冊 ($140), 要大約2星期才有結果; 申請查冊時同一時間 2) 重新再申請出世紙($140), 上星期五攞到補領出世紙係電腦 print, 唔係手寫版.

但, 我補領我爸我媽結婚證書係用他兩老年代嘅 "手寫版"結婚證書係 A4 白色影印紙影印, 然後 chop 政府印.

angelleungyp 發表於 20-2-24 16:36

1. 可以,你可以直接上心儀學校網站,直接與學校email ...

明白!謝謝你的詳細解釋 (emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主

謝謝各位寶貴嘅意見

第四應該可以試下去民政處宣誓(唔知依家有冇開)有姐妹關係。我都有用呢個宣誓住址同親戚關係(用於英國讀書)。

1998Ruby1998 發表於 20-2-24 19:16
第四應該可以試下去民政處宣誓(唔知依家有冇開)有姐妹關係。我都有用呢個宣誓住址同親戚關係(用於英國讀 ...

我知民政署暫時都有開,但辦公時間縮短咗

每日可能本來有兩次宣誓時間,而家減至一次

angelleungyp 發表於 20-2-24 16:36

1. 可以,你可以直接上心儀學校網站,直接與學校email ...

剛剛收到其中一間 email 回覆:

/We are not an international school as such but we are happy to accept applications, where we have space, at appropriate points of entry, from those boys who  are travelling here as dependents of their parents and will be living here with them./

你説得對,似乎學校要學生本身有 visa 才考慮

culver 發表於 20-2-24 21:24
我知民政署暫時都有開,但辦公時間縮短咗
每日可能本來有兩次宣誓時間,而家減至一次
每區每日提供宣誓服務次數不同。今個月月初我去灣仔民政署宣誓,一個鐘一節宣誓,每日有好多節。

每區 "民政諮詢中心" 宣誓時間可參考民政署網站 https://www.had.gov.hk/tc/public_services/public_enquiry_services/provided.htm (辦公時間縮短到下午 5點)

特 別 通 告                                                                                 
為 配 合 政 府 繼 續 實 施 部 門 特 別 上 班 安 排,民 政 事 務 總 署 由 二 月 二 十 四 日 起 實 施 下 列 新 聞 公 報 所 載 的 最 新 服 務 安 排:                                                                                   
https://www.info.gov.hk/gia/general/202002/22/P2020022200253.htm
民政事務總署最新服務安排
    為配合政府繼續實施部門特別上班安排,民政事務總署今日(二月二十二日)宣布,由二月二十四日(星期一)起的最新服務安排如下:

各區民政諮詢中心(早前已關閉進行維修工程的深水埗民政諮詢中心除外)會由星期一至五上午十時至下午五時開放(位於梅窩的民政諮詢中心則為星期一、三、五上午十時至下午五時開放),並會提供辦理作私人用途的聲明或宣誓服務。

遺產受益人支援組熱線(2835 1535)及服務櫃檯的開放時間為星期一至五上午十時至下午一時及下午二時至五時 。

牌照事務處的辦事處將回復正常服務。

所有社區會堂及社區中心的多用途禮堂由二月二十五日(星期二)起將重新開放予已租用團體使用,但會在活動人數上作出限制,以確保參加者可以保持適當的社交距離。

市民如有查詢,可於星期一至五上午十時至下午五時致電民政事務總署查詢熱線2835 2500。                                 

2020年2月22日(星期六)
香港時間14時00分

culver 發表於 20-2-24 21:29
剛剛收到其中一間 email 回覆:

你再問多幾間學校近你妹妹住處的,在半個小時至45分鐘車程的學校也email 試吓問啦!可能有機會呢!
我知道在英國不太多independent day school 願意收海外留學生。不過試問多幾間學校,可能有呢!你妹妹住近那裏呀?

angelleungyp 發表於 20-2-25 02:57

你再問多幾間學校近你妹妹住處的,在半個小時至45分鐘 ...

Thx! 我都係咁諗

網上搵到一間

https://www.merchanttaylors.com/senior-boys/

離佢屋企大概40分鐘車程
網頁上面有講佢哋嘅overseas policy

但我妹妹話未聽過呢間學校,不過佢係當地人,未聽過收外地生嘅 independent school 亦都唔出奇

culver 發表於 20-2-25 08:05
Thx! 我都係咁諗

網上搵到一間

你試吓問一些 independent boarding school 可否收你小孩子做day school 學生。
不過機會不大,做得 boarding school 就想你住在學校,學校想賺埋你的住宿費。day school student 通常 只收本地英國人。不過你試吓問無妨,可能收都唔出奇。

culver 發表於 20-2-25 08:05
Thx! 我都係咁諗

網上搵到一間

12歲?每次車程40分鐘往學校?英國冬天很早就天黑,雖說Merchant Taylor 係好學校,假設他考到入學,(首先要check清楚報名及考試的時間),車程仍然係一個在未來五年每天無可避免的問題。應該小心考慮!

angelleungyp 發表於 20-2-25 14:10

你試吓問一些 independent boarding school 可否收你 ...

Thx 我會email再問多幾間學校

4eyesDad 發表於 20-2-25 14:24
12歲?每次車程40分鐘往學校?英國冬天很早就天黑,雖說Merchant Taylor 係好學校,假設他考到入學,(首先 ...

多謝提醒!

其實阿囝12歲都肯試吓打聽去唔去到英國升讀當地私校,其中一個好大因數係因為有一個同齡嘅表哥仔,佢哋每次見面都糖黐豆,由細玩到大。表哥仔間私校距離佢哋屋企有差唔多45分鐘車程,但因為有校巴,所以都OK。我第一間當然係 email 問表哥仔間學校啦。但係得到嘅回覆就係以上我貼出嚟果個:佢哋間學校係唔收海外生

咁唯有幫阿囝找找妹妹屋企附近差唔多車程、又要有校巴到、又要肯收海外生的私校問下

可以請agent,佢哋熟邊啲學校有visa,邊啲適合你仔。之後就一條龍服務。

Agent通常揾笨

‹ 上一主題|下一主題