用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 妹妹今年8月開始返esf幼稚園,大三歲嘅哥哥幾時考入esf ...
go

[其他] 妹妹今年8月開始返esf幼稚園,大三歲嘅哥哥幾時考入esf好? [複製鏈接]

妹妹今年8月開始返esf幼稚園。
哥哥大三歲(宜家5歲半)讀緊無中學的國際學校。
想問下哥哥考 esf year 幾會較容易?
喺妹妹入 year 1 時 哥哥考 year 4?
定等到 year 7 先考?但到時會唔會考唔到?

0    0    0    0

lky0305 發表於 20-2-24 12:15
想問下哥哥考 esf year 幾 ...
即刻報,用 siblings priority 一路排到有位為止。

gavroche915 發表於 20-2-24 14:19
即刻報,用 siblings priority 一路排到有位為止。

認同, 一鳥在手.

其實哥哥已經讀另一間國際學校,根本不用急,除非你唔滿意現在那間。首先,妹妹都未入k1, 呢一刻係冇sibling priority ,之前係要入左小學,才有sibling priority , 現在我就唔肯定了。

Assume 你現在大仔在ICA ,我就唔會急,ica 有繁體中文學,細校,caring . 中學再用sibling priority 入Esf 仲可以(當然check 下admission officer 先)

貝珠 發表於 20-2-24 14:38
其實哥哥已經讀另一間國際學校,根本不用急,除非你唔滿意現在那間。首先,妹妹都未入k1, 呢一刻係冇siblin ...

但駛唔駛等到 year 7 先考?
定排 year 4-6 左右就考?
我都想佢遲啲先轉校,但我怕愈大愈難考。
請問知唔知係考咩?

貝珠 發表於 20-2-24 14:38
其實哥哥已經讀另一間國際學校,根本不用急,除非你唔滿意現在那間。首先,妹妹都未入k1, 呢一刻係冇siblin ...

點解要assume人地讀ICA?乜只有ICA無中學?
樓主好似不是ICA

其實我想問你係咪從來都冇幫阿哥報過ESF?如果冇,你應該盡快報,因為上年報咗ESF year 1而on waitlist嘅人位置會早過你,佢哋只要有家姐阿哥或細佬細妹入任何ESF 學校,都會早過你個仔有得interview。而家學位咁緊張,你如果year 4先報,應該等到Year 6都未有得in。有得考好過冇得考,唔需要太擔心到時pass唔pass,其實大部份讀緊國際學校嘅學生都會pass嘅。

介唔介意分享埋屬於邊個 catchment zone? 如屬九龍熱門 campus 的確一位難求。所以真係即報穩陣。到哥哥就畢業發覺仲 wait 緊就頭痕。

應該一向係入了 Year 1 ,先可以享用 sibling priority 。
其實好快,兩年。
妹妹一入 Year 1 就申請。

Cara2006 發表於 20-2-25 12:28
應該一向係入了 Year 1 ,先可以享用 sibling priority 。
其實好快,兩年。
妹妹一入 Year 1 就申請。 ...
即使 sibling priority 呢一刻未發揮效用,假設兩年後有同一情況的學生,大家都有 sibling priority 報 Year 4, 而樓主已經早兩年排緊隊,唔係會更優先嗎?

回覆樓主:

即刻幫哥哥報

safeway 發表於 20-2-24 19:27

點解要assume人地讀ICA?乜只有ICA無中學?

以為係small world > ica , 原來係ymca

貝珠 發表於 20-2-25 13:33
以為係small world > ica , 原來係ymca

不是 ymca, 不是 ica 其實都無淨幾多間

mandy_ng207 發表於 20-2-25 11:38
其實我想問你係咪從來都冇幫阿哥報過ESF?如果冇,你應該盡快報,因為上年報咗ESF year 1而on waitlist嘅 ...

上年有報 year 1 無得 in,今年 esf send 過黎我填多左次,佢問有冇 siblings 我照填左有,上年填無。
同埋今年我只填左 school Zone

gavroche915 發表於 20-2-25 12:23
介唔介意分享埋屬於邊個 catchment zone? 如屬九龍熱門 campus 的確一位難求。所以真係即報穩陣。到哥哥就 ...

kjs...

lky0305 發表於 20-2-25 14:36
kjs...
咁真係要排一段時間,唯有不斷每年 renew application

lky0305 發表於 20-2-25 14:35

上年有報 year 1 無得 in,今年 esf send 過黎我填多左次, ...

啱㗎啦,反正佢都係幫你排year 2,到時阿妹已返學,可以計siblings priority。祝好運!
‹ 上一主題|下一主題