用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS online lesson
go

[小學] IS online lesson [複製鏈接]

我想問下大家:1. 家中小孩網上學習進展如何
2. 你覺得教學有質素嗎?
3. 如果繼續停課至3月底,4月或到5月, 你接受這個繼續安排嗎?

謝謝。
   0    0    0    0

回覆 Osiana 的帖子

質素OK.如有需要, 接受繼續home learning. 始終,抗疫第一

1. 有質素
2. 有得唔接受嗎

同真正學校上堂完全兩回事。低年級小朋友在家中學習變得倚賴同懶散。功課全倚賴家長

係囉⋯可以唔接受咩
有online learning已經好過有d local school只係比功課小朋友做
我覺得學校同老師都好用心安排喇

我小朋友仲係讀緊preschool. 現有  online learning 等如沒有, online learning 是叫家長如何教小朋友, 中文要教什麼,英文教什麼等等. 做死家長.....
我認為preschool 其中最重要的學習是一起玩, 從活動中學習....online learning 是做不到的 (for kindergarten)......加上無地方去, is nightmare.  

peter1 發表於 20-2-24 14:34
我小朋友仲係讀緊preschool. 現有  online learning 等如沒有, online learning 是叫家長如何教小朋友, 中 ...
今次停課對於年幼小朋友的確好大影響。小學3,4年級左右,已經好好多。不過國際學校的學位一位難求,也沒有什麼更好的方法。只能盼望大家平平安安,健康就好。
家中多做些手工,畫畫,睇書,聽audio book, 屋企自己玩遊戲,儘量俾小朋友放電。
學術方面不如眼開眼閉,心情還好一些。

b3410 發表於 20-2-24 15:24
今次停課對於年幼小朋友的確好大影響。小學3,4年級左右,已經好好多。不過國際學校的學位一位難求,也沒有 ...

對呀....只係感覺有點 chur, 因為校要求我給feedback about child learning... 本身我又不太理會 (其實是不懂).....
我已完全無理所謂學術. 我心裏認為中學以下不用太在意"學術", 我會希望培養佢主動學習(不論什麼, 就算係電子遊戲也可,當然不尌厲,不沉迷.....).
題外話, 這是我送去國際學校主要原因, 小學唔理學術之餘都可以升到自己中學. 否則 為了升好大學學科要谷中學,要升好中學又要谷小學, 谷到小朋友由一出世要學認字card 咁樣太過份. 打擊學習興趣. 學native English is just bouns for me. 認字card 實在是太過 result orientating......即係變相操練.....
如果留係local, 要跟佢遊戲規則 可能K1  已經要寫字,K2K3 計加減數......要K2K3 學個位加減數可能要學幾個星期, 小學學幾分鐘都學好了, 為何要浪費時間k2k3 學呢.

學術keep到,覺得都有質素,老師都很接受意見改善。
但和同學社交方面代替不到,早睡早起失守,運動少哂冇得唔接受,只希望疫情盡快受控。

我想問下大家:1. 家中小孩網上學習進展如何~ 大約跟到7成
2. 你覺得教學有質素嗎?~教學有質素,但我無時間跟(working mum, 日間長老湊,長老唔識英文)
3. 如果繼續停課至3月底,4月或到5月, 你接受這個繼續安排嗎?~無得唔接受,但我都想要home office!

仲有一樣影響,screentime長左好多,除了看教學video, Reader也由實體書變晒上網assign和看

學習進展質素都OK,學校有要求正常作息,只是屏幕時間太長,好擔心視力

回覆樓主:

明顯地小朋友唔會好似番學咁投入,不過有得見下老師和同學都好過無啦!學校有好多suggested task,但我只會選擇某幾個task做,真心佩服老師平日咁有心機樣樣同佢地玩,一邊做一邊學
‹ 上一主題|下一主題