用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 學生簽證
樓主: ing2004
go

[加拿大] 學生簽證 [複製鏈接]

janjan28 發表於 20-2-29 08:11
係呀,無咁快架,等佢通知先去做

謝謝妳解答

janjan28 發表於 20-2-29 08:11
係呀,無咁快架,等佢通知先去做

唔好意思,有事請教。
點解agent話要去北角辦visa, 而你地可以上網申請?
我需要住宿公司安排監護人,agent話要開學前3個月先可以申請visa.
但現時社會狀況,我怕愈遲申請愈危險。

上網申請是比較方便,但之後也要去北角做biometrics..
是需要有監護人才可申請study permit 的,我自己找監護人,所以可以早些做...
也明白你的擔心,所以我比原定時間提早早,安心D...但你情況又真的要等到有監護人資料才可以做

queen180307 發表於 20-3-7 18:46
唔好意思,有事請教。
我需要住宿公司安排監護人,agen ...

我本身過去陪讀不用監護人,所以我預早攪好手續,覺得咁樣安心點,唔一定要去北角辦visa架,本身係可以上網申請,我仔女細唔駛做指模手續,由申請到批都無去過北角

janjan28 發表於 20-3-8 05:44
我本身過去陪讀不用監護人,所以我預早攪好手續,覺得咁樣安心點,唔一定要去北角辦visa架,本身係可以上 ...

Thanks for your and vivihohomama’s reply.
即係無辦法一定要等多幾個月先辦到。
你地會幾時時飛過去上orientation?

queen180307 發表於 20-3-8 10:27
Thanks for your and vivihohomama’s reply.
即係無辦法一定要等多幾個月先辦到。
你地會幾時時飛過去上 ...

School board那邊沒有話要上orientation,我地諗住8月中先過去

Vivihohomama 發表於 20-3-7 22:26
上網申請是比較方便,但之後也要去北角做biometrics..
是需要有監護人才可申請study permit 的,我自己找監 ...

Thanks for your reply.
我想問下監護人其實負責什麼,我有朋友在同省,不過一直無問過他願唔願意當小朋友的監護人。
如果不太煩複,我考慮嘗試問一問他。
謝謝你!

janjan28 發表於 20-3-8 10:31
School board那邊沒有話要上orientation,我地諗住8月中先過去

可能不同school board, 我哋收到通知8月底起上5天orientation 。

學校有需要時就會聯絡監護人,見家長之類咁...

我仔在Vancouver school board , 31/8 orientation...
如果疫情持續,可能8月中就過去,自我隔離14天才到學校

Vivihohomama 發表於 20-3-8 13:40
我仔在Vancouver school board , 31/8 orientation...
如果疫情持續,可能8月中就過去,自我隔離14天才到學 ...

Hi 你好(emoji)
我仔都係 VSB, 我們也是自己揾監護人。依家開始睇機票,但好似唔覺有學生票買?而且如果8月中過去, 咁係咪要自己安排住宿?因為 Homestay 應該未開放。你會陪亞仔逗留多久?

jellyfish520 發表於 20-3-8 15:02
Hi 你好(emoji)
我仔都係 VSB, 我們也是自己揾監護人。依家開始睇機票,但好似唔覺有學生票買?而且如果8 ...

我未諗定幾時去,可能8月中,可能8月尾..
機票我吾急買,打算待諗清楚會幾時去才訂機票,遲買可能會貴少少,但總好過買錯日子..
我會去住Airbnb ..都幾多選擇,八月我冇假,多數只有老公陪囝開學,但我9月有一個月假,我9月才會去..

Vivihohomama 發表於 20-3-8 15:48
我未諗定幾時去,可能8月中,可能8月尾..
機票我吾急買,打算待諗清楚會幾時去才訂機票,遲買可能會貴少少 ...

謝謝回覆。咁幾好呀。開學後可以陪佢耐D。我都打算留任2個星期。

queen180307 發表於 20-3-7 18:46
唔好意思,有事請教。
我需要住宿公司安排監護人,agen ...

正常firm左學校就可以搞監護人加 homestay,  你 confirm 左學校幾耐?我自己一交齊學費,就約兩星期到搞掂監護人

ing2004 發表於 20-3-8 21:32
正常firm左學校就可以搞監護人加 homestay,  你 confirm 左學校幾耐?我自己一交齊學費,就約兩星期到搞掂 ...

Firm左好耐,宜家申請緊homestay, 考慮用朋友還是用agent介紹的監護人。但agent堅持要6月先可以申通visa.
我地又要訂機票請假,唔想太遲先拿到簽證。
想請教一下,監護人牽涉的範圍及責任,學校會唔會經常找監護人?
謝謝你!

回覆樓主:

agent說3月可以搞 visa, 你6月會否太遲?搞 visa要 6~8 星期。我唸你要快d搞掂監護人。我聽 agent說監護人冇咩野做,要搞學校嘅野都係找 homestay  family

ing2004 發表於 20-3-9 22:08
agent說3月可以搞 visa, 你6月會否太遲?搞 visa要 6~8 星期。我唸你要快d搞掂監護人。我聽 agent說監護人 ...

謝謝你回覆,即使我自己有監護人資料,係咪要有homestay 資料先可以申請簽證?
我都擔心6月先申請visa會太遲

回覆樓主:

以我所知,不用有 homestay 資料已可申請visa

ing2004 發表於 20-3-12 12:02
以我所知,不用有 homestay 資料已可申請visa

申請 student visa, 好似要交呢張表格 Custodian Declaration [IMM 5646] (PDF, 1.02 MB) https://www.canada.ca/content/dam/ircc/migration/ircc/english/pdf/pub/custodian-parent.pdf, 呢張係咪需要 homestay / 監護人資料及簽名?!

Application to Study in Canada, Study Permitshttps://www.cic.gc.ca/english/information/applications/student.asp?countrySelect=HK

This application package is for applicants in Hong Kong (SAR):

回覆樓主:

係監護人宣誓,但不用homestay 資料
‹ 上一主題|下一主題