用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35區葛量洪小學vs 音樂小學你會點揀?
go

35區葛量洪小學vs 音樂小學你會點揀? [複製鏈接]

小兒音小有offer, 家住35網,假設派到葛小,大家會點選擇?(葛小不是第一志願)thx
   2    0    1    0

除非真係唔鍾意宗教同音樂氣氛,又覺得音小學費貴,否則音小應該係好啲。反正好大機會最後讀完葛小又入讀同音中差唔多嘅中學。

1998Ruby1998 發表於 20-2-22 18:06
除非真係唔鍾意宗教同音樂氣氛,又覺得音小學費貴,否則音小應該係好啲。反正好大機會最後讀完葛小又入讀同 ...

謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果家庭資源許可,亦唔"討厭"音小,其實真係無乜理由讀葛

葛量洪辦學團隊,係一班有教育熱誠嘅前葛量洪校友,好幾間葛量洪小學都已殺校,係個紅磡生存到,TKO 李校長,同前任紅磡潘校長,以前都响油塘任教過
恐龍家

音小,音樂資源非常好,如果你小朋友熱愛音樂,係非常好,但你係唔係基督徒,學校宗教信仰非常強,要有心理準備,當然如果係教徒,咁就唔洗諗,一定音小,6年之後唔洗煩搵中學,直上音中。
葛小雖然係普通小學,但係校長同老師非常有心,之前葛小唔係咁受歡迎,機本只要你選一定入(因為冇人選),但自從換咗李校長上任,學校改變咗好多,近呢兩年選嘅人多咗,有啲人係選唔到去叩門,學校功課量少,個個小朋友都喜歡返學(因為開心)我小女係讀葛小,今年要畢業了。

回覆樓主:

音小一條龍 升中無煩惱

學費還可以負擔,但兩間學校既水平差得遠嗎?因為葛小可以行返學,慳返時間同金錢!

葛小升中實力冇人知,學校唔公佈,但家長揀佢先過聖提摩太,聖提摩太都有 2X% Band 1,咁估計葛小都有 2X%(同佢黃宣、千奉 接近 40%,舊奉接近 50%)。

音小冇呈分又一條龍,所以排名實力難估(即係佢嘅第幾名開始係 Band 2 生就冇人知)。你想升中另覓中學,可以靠自行同考直資。

既然係葛小要做到頭 20% 先可以做到 Band 1,咁倒不如留係音小。如果真係咁想慳錢,咁就唯有谷恆等插班。

honick 發表於 20-2-28 16:51
學費還可以負擔,但兩間學校既水平差得遠嗎?因為葛小可以行返學,慳返時間同金錢!
...

葛小2019年升中得校名無每校人數
名單上9間B1 小六98人(男56 女42)
假設各1/2/3人 升B1 9%/18%/28%

B1* 9間 (21.43%)
迦密 英華 丘佐榮 旅港 黃笏南
銀禧 福建 九真 香島

B2A-1C* 4間 (9.52%)
郭得勝 顏寶鈴 李國寶 SMC

B2* 12間 (28.57%)
何官 陳瑞祺 培道 五旬節 胡兆熾
基崇 創知 寧二 TKPS 德蘭 
DMS(BW) 基道

NR 17間 (40.48%)
孔仙洲 蔡功譜 新亞 余振強 文理
DMS(HW) 聖三一 佛教黃鳳翎 KTS 
何金南 朱敬文 麗澤 諸聖 元天 
聖母院 九工 彩天

總數: 42間 (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

Poyau 發表於 20-2-29 13:38
葛小2019年升中得校名無每校人數
名單上9間B1 小六98人(男56 女42)
假設各1/2/3人 升B1 9%/18%/28%

Thx

Poyau    發表於 20-5-11 02:57

有冇家長係熟識音小/音中的? 音中上大學比例高嗎?而音樂水平方面是否高水平?

honick 發表於 20-2-29 20:08
有冇家長係熟識音小/音中的? 音中上大學比例高嗎?而音樂水平方面是否高水平?
...

音中2019年3322率≤50%
升讀大學學位應該少於一半

2019年DSE
中文 3+: 50%
英文 3+: 89.1%
數學 2+: 93.5%
通識 2+: 100%
‹ 上一主題|下一主題