用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 呢個時候留喺屋企,會同小朋友做啲乜? ...
go

呢個時候留喺屋企,會同小朋友做啲乜?

等小朋友可以學到嘢,keep住發展,起碼唔會悶死佢先
我已經諗爆頭,日日俾佢煩住要陪佢玩,但好快又玩嫌要轉第二樣

幸好之前淘咗彈床,佢依排冇得返學冇得去公園玩,就靠跳彈床放電。

另外同佢玩疊積木時認大小、顏色、上下,又自製字卡看圖認字咁啦。

同埋呢個時候實在無辦法,佢經常痴住我,我有時都要開youtube 播兒歌或abc 片俾佢睇,我先可以行開一陣做家務同煮飯

大小世界 發表於 20-2-21 17:18
幸好之前淘咗彈床,佢依排冇得返學冇得去公園玩,就靠跳彈床放電。

另外同佢玩疊積木時認大小、顏色、上下 ...
你就好啦有彈床,我屋企得張梳化同床變做佢私家彈床
想問字卡點整?

bowBBB 發表於 20-2-24 20:02
你就好啦有彈床,我屋企得張梳化同床變做佢私家彈床
想問字卡點整?
...

都係上網搵圖,用word去做,印出嚟再cut

因為我個細路係special,之前喺協康做訓練,老師教認顏色、物件同形狀,再學埋分類,我咪樣樣都整啲,認完圖過一陣又可以撈埋要佢分類,例如蔬菜放左邊個盒,水果就放右邊個盒

bowBBB 發表於 20-2-20 18:11
等小朋友可以學到嘢,keep住發展,起碼唔會悶死佢先
我已經諗爆頭,日日俾佢煩住要陪佢玩,但好快又玩嫌要 ...

今日教佢玩齊齊洗手遊戲     

週末去左大坳門,多人到得人驚,宜家週末真係唔應該去郊外

整下手工 / 甜品 / 教下字 / 講故事 等等(emoji)(emoji)

回覆樓主: