用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港寄物品去英國
樓主: bigeyemum
go

[英國] 香港寄物品去英國   [複製鏈接]

weiwei 發表於 20-3-11 09:40
謝謝你。

請問是怎樣做的?是否要用電腦?

Speed post 即系EMS只需2-5工作天系最快,又即系快遞啦,2kgs$375,但e-express只須$135一般1星期就到。不過要自己預先上網登入郵局網站,自己列印資料出黎貼上郵寄箱面,可以網上比錢,但我覺得最好到郵局至比錢,無得到郵局至填寫資料。

是否要用電腦?Yes!

過客 發表於 20-3-11 10:29
我昨天嘗試用 e-express, 但入去填寫盒內物品時, 叫我填每件物品既重量, 我既物品都好散, 咁應該怎樣寫好. ...
我覺得又唔洗太details ,我會分舊衣物和零食就算,甘麵都算零食呀!

3T-MaMa 發表於 20-3-12 10:03
列印資料紙很薄, 請問到郵局後,Counter 有否提供膠袋入住張紙 ?
EMS 就有膠袋比,e express 應該無啦,我用透明膠紙封箱同貼果半張A4紙上箱面。

3T-MaMa 發表於 20-3-12 12:02
Thanks!  我用e express.  你有無再用筆寫多一次收件地址在箱上?

因為我箱野其實就系半張A4甘大,無位比你寫野,加上我用透明膠紙貼上去,都有D過膠效果既。

記住貨價唔好超過HK$380,否則要打稅好麻煩,有排都收唔到件。

yhma 發表於 20-3-16 15:50
請問寄快遞用紙盒紙是計包裹 or 郵包?總周長是2M 3M or 9M?
e express 平D

兩千克或以下體積限制

與一般信件和郵包相同

EMS 包裹
每件急件的重量上限: 30公斤
體積限制: 長度以1.5米為限,長度及周長合計以3米為限

我掛念嫲嫲 發表於 20-3-18 01:38
請問e express 個箱喺郵局另外買定可以自己搵個箱?thanks

自己搵個箱!
e express 箱同label都要自己準備,貼好曬至去郵局比錢同寄。

DOUGLASMAMA 發表於 20-3-18 09:08

是否任何一間郵局郵寄都一樣,時間沒有分別?
我見郵局有寫每日截郵時間,好多都寫10點,主觀感覺上九龍區好似快D

我掛念嫲嫲 發表於 20-3-18 01:12
請問e express係一定要用公文袋嗎?有無得tracking?大約要幾多日到?請問維他命C同搓手液可唔可以寄?tha ...

用公文袋或箱都可以,只要2kg以下就得,我試過寄紙包飲,洗頭水同乳液,自己用個紙箱寄,label照打系洗頭水,乳液同紙包銀品,真系要寄搓手液你可以博下寫護膚乳液。

有得tracking,大約要7日到。

貨價千萬唔好超過39英鎊,否則有排都唔洗到仲要比20鎊以上既稅。

我掛念嫲嫲 發表於 20-3-18 10:50
謝謝你!

我係咪要用白色紙包喺箱外面…如個箱有包裝廣告?
網上列印出黎個label其實都有半張A4紙甘大,清楚見到你張label都可以。
‹ 上一主題|下一主題