用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港寄物品去英國
樓主: bigeyemum
go

[英國] 香港寄物品去英國   [複製鏈接]

katrinafu 發表於 20-3-9 19:16

今日用e express 寄口罩 ,屋企Printer D墨有問題Detect唔 ...
EMS真係幾貴,好多時郵費貴過入面既野,但寄空郵太慢亦唔平,所以e express最好,同EMS 差不多時間但平好多。

回覆 MsSleepy 的帖子

Thank you!

yuyueng 發表於 20-3-9 13:15
有速遞EMS ,500g / 245元,1.5kg/325元
,3-4日到,另外有e express平好多,2kg都系135元,前後一星期可以 ...

請問E express 有無規定購買指定包裝盒??

3T-MaMa 發表於 20-3-10 09:15
請問E express 有無規定購買指定包裝盒??

無!用自己包裝/紙箱,包裝好上網打資料,自己印埋出黎貼上箱面,原則上唔超過2kg就得,可以起郵局至比錢,記得剔禮物同貨價唔好超過39英鎊。

MsSleepy 發表於 20-3-9 19:52
回覆 weiwei 的帖子

你報關張紙填寫係「禮物」, 總價值不超過£39就唔需要打稅。 詳情睇以下英國官網嘅資 ...

謝謝你, 很清楚。
a :hammer: :yawn:

yuyueng 發表於 20-3-10 10:16
無!用自己包裝/紙箱,包裝好上網打資料,自己印埋出黎貼上箱面,原則上唔超過2kg就得,可以起郵局至比錢 ...
Thank you !

yuyueng 發表於 20-3-7 07:44
係預先登入郵局個網站,㩒入去投寄果欄,㨂用e express,跟手打投寄資料,即寄件人收件人地址果D,然後填物 ...
要 login 先可以用 e-express?  唔 login 可以做到嗎?

過客 發表於 20-3-10 12:27
要 login 先可以用 e-express?  唔 login 可以做到嗎?
login至可以入到去,用一個郵址做a/c都好方便

我29 Feb 寄了一箱野比亞女, 寄空郵咋, 佢係Newcastle,  4 Mar 已收到了, 好快啊!  

回覆 Siuchoi 的帖子

時間方面 ,e-Express和空郵有機會差唔多, 雖然一般情況下都比空郵快。價錢方面,e-Express一定平過空郵好多。
以2kg 包裹 寄往英國 為例:
- e-Express, $135, 7-14 days
- 空郵, $359, 11-14 days
- 空郵掛號, $399, 10-11 days

e-Express的缺點是,只能寄2kg以下嘅包裹及需要自己上網開戶口,然後輸入寄件相關資料, 打印並貼於包裹, 再到郵局寄出。 不過,由於價錢相對空郵及特快專遞平, 若寄件重量真的超過2kg ,可以將郵件分開幾件寄。e-Express 的好處,除了平之外, 可以track and trace, 開了戶口後,寄件及收件人資料可以儲存於自己戶口內,每次寄件變得更加方便。

回覆樓主:

EMS 貴但真的快,上星期六上午寄,現在英國 prepared for delivery, 下次試下e-express

回覆 poonseelai 的帖子

EMS真的很貴,我上年10月寄啲書比個女,用咗差不多$2000, 聖誕用空郵掛號寄咗1.5kg物品畀佢,收費大約$300, 一直費事開戶口,今次終於的起心肝 開戶口 ,用e-Express寄, 1.7 kg 連保險$120。
我都係上星期六7/3中午寄, 根據郵件追蹤,個包裹9/3朝早出發去英國。 比起EMS ,佢update得比較慢,亦無咁詳細

Siuchoi 發表於 20-3-10 13:01
我29 Feb 寄了一箱野比亞女, 寄空郵咋, 佢係Newcastle,  4 Mar 已收到了, 好快啊!
我21 Feb 寄了一包0.5kg 既野比亞仔,空郵掛號幾十蚊,26 Feb到左英國,6-Mar 出左海關,但件野今日仲未收到。27 Feb 用e express寄左盒2kg 既野比亞仔3 Mar 收到。所以我以後都唔寄空郵。

一家三口 發表於 20-3-8 14:09
是郵政局。我寫 日用品 和 stationery $200.00

想寄糖和口罩,要寫明嗎?

yhma 發表於 20-3-11 00:03
想寄糖和口罩,要寫明嗎?

只寫 日用品 和 stationery
其實係一家四口子

yuyueng 發表於 20-3-10 20:11
我21 Feb 寄了一包0.5kg 既野比亞仔,空郵掛號幾十蚊,26 Feb到左英國,6-Mar 出左海關,但件野今日仲未收 ...

空郵是否現在仍未收到?

e express 2kg, 請問多少錢?

thx

yuyueng 發表於 20-3-10 20:11
我21 Feb 寄了一包0.5kg 既野比亞仔,空郵掛號幾十蚊,26 Feb到左英國,6-Mar 出左海關,但件野今日仲未收 ...

我3/3寄2kg e express 到衣家還未收到,郵件追縦只去到6/3到咗英國就冇再update,今日已經第九日了

weiwei 發表於 20-3-11 03:49
空郵是否現在仍未收到?

e express 2kg, 請問多少錢?
仲未收到呀!e-express 2kg $135

bkyanhei 發表於 20-3-11 08:51
我3/3寄2kg e express 到衣家還未收到,郵件追縦只去到6/3到咗英國就冇再update,今日已經第九日了
...

點都會比掛號空郵快,我件空郵21號寄又系36號到左英國就無再update,

你件eexpress都未有聲氣,甘我件空郵都怕還需要點時間。

yuyueng 發表於 20-3-11 09:18
仲未收到呀!e-express 2kg $135

謝謝你。

請問是怎樣做的?是否要用電腦?

e-express 慢過speed post?
‹ 上一主題|下一主題