用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2018年12月出生!!到底做細b好定超大b好? ...
go

2018年12月出生!!到底做細b好定超大b好?

如題!!好難決擇!!有冇媽媽分享經驗??
仔仔將近14個月。。仲未行放手行😭😭
擔心佢進度比一般bb差啲!!

tingyin7426 發表於 20-2-19 23:15
擔心佢進度 ...

今年有無考n? 如有 返左先
等出年再考多次n同k 睇offer決定

擔心佢進度 ...

男仔,12月,而假如你又想考直資學校,一定係做超大B。當然上到小一,大細B能力分別不大。但當大家一齊in果一刻,大B,超大B大你一年幾,能力高過你,又學多你一年野,你就知。

如唔考學校,超大b都會自信好d。除非你小朋友係鬥心好強,唔願意做超大B。

細B一樣有叻,要諗下自己小朋友算唔算,同你有無恆心,耐心同佢追追追追!

我會選做超大B~

個人經驗,做超大B較好!
當然,如果小學自行夠晒分,又或一心諗住大抽獎,咁當然做細B冇問題。
但諗住考直/私的話,面試時差半年就係差半年的。

回覆樓主:

我女是17年12月尾B,同校有一個比佢更細的男B..返N班冇喊,好乖好叻。不過,當考傳統幼稚園,大B一定有優勢,部份幼稚園更不考慮12月超細B報讀,自己決定是否選擇做超細B

我女12月細b, 都係14個月左右先識行。19個月先叫媽媽,但之後進度好快。
16個月開始,一路都上playgroup。
K1 Interview 時唔喊,肯答和跳舞。都有offer eg SC, 又一村,崇真...

唔係想像中咁差,不過我未去到考小階段...

要睇你小學諗住考直私定讀津校,考直私要面試就大b著數d;如果讀津校,玩大抽獎就大b細b都冇分別

回覆樓主:

仔做大好, 我女12月做超細B, 兩個仔12月, 10月做超大

擔心佢進度 ...

12想考直資學校,做大B比較好

做細B,考唔到直私,你可以有多一年機會考過。
大B,考直私時應該有著數。

咁睇黎除非你好介意會用多左一年時間,否則細B可以博第一年考中,又可以有救生圈第一年考唔到,黎多一年。
但細B第一年考,真係除非你好突出,否則你要有超強大的心臟去接受不斷的打擊。

tummypooh 發表於 20-3-3 17:38
做細B,考唔到直私,你可以有多一年機會考過。
大B,考直私時應該有著數。
言下之意係細b想考好直私要有心理準備repeat k3 or p1, 姑且不論特別有才能嘅小朋友,咁點解唔一開始遲一年讀N做超大b? k3 or p1 repear小朋友已懂事會唔開心

kisani 發表於 20-3-3 23:57
言下之意係細b想考好直私要有心理準備repeat k3 or p1, 姑且不論特別有才能嘅小朋友,咁點解唔一開始遲一年 ...
其實都冇話點解要遲一年。
有人讀個陣冇諗住要讀直私,諗住求其派位冇所謂,點知讀左三年,家長聽埋其他家長講下講下,又覺得要讀直私,上左船咁咪當多個機會囉。

有啲人,又覺得唔試過,點知自己個B係咪叻B,如果佢叻,我咪浪費左佢一年。

反正大把原因。只係想講細B都可以將劣勢變為優勢。

Repeat開唔開心,睇你點present佢知架啫件事。