用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨網申請
樓主: stmo
go

跨網申請 [複製鏈接]

欣欣22 發表於 20-2-21 23:25
即系攪珠時隨機Number前就可以派到2A中學?

從來沒有2A的中學,只有2A的學生。更何況,大抽獎都再無分abc。
受歡迎的Band2中學,只要係Band2學生,都有機會抽收

nillnill 發表於 20-2-21 23:48
從來沒有2A的中學,只有2A的學生。更何況,大抽獎都再分abc。
受歡迎的Band2中學,只要係Band2學生,都有 ...

多謝!

欣欣22 發表於 20-2-21 23:25
即系攪珠時隨機Number前就可以派到2A中學?

响"大抽獎"沒有細分B2a或B2b或B2c,只分B2一個大組別去抽。不過,以你B2a位置進入大抽獎之甲部會是不變,仍然屬B2組別範圍去抽;响乙部,縱然轉到任何區域以B2a位置轉,差極都應該跌到B2b位置,即是仍然"穩企"B2組別進入大抽獎乙部。

而,隨機號碼靚只是大大增加抽入心儀中學的機會,並非絕對保証必入B2a中學,要配合埋該中學是否仍有學位"剩餘"。以九龍城區迦密為例子,大抽獎乙部學位76個,假如你的隨機號碼响本區大約在競逐人數為幾千人中排第77位選校,這個隨機no十分十分靚比起幾千人嚟講,但仍然有機會落空,因為响你前面嗰76人皆選了迦密為乙1嘅話就無你份了,這刻隨機no靚亦發揮唔到他的作用。反而,如果乙1選了旅港就會以第一人身份被抽入,因為你是第一位被抽入的幸運兒嘛!咁!此時的"隨機靚靚no"就發揮得到了。所以,要把""靚no與排位佈署""作出平衡選擇才是要做的事前功課。

YmOra 發表於 20-2-22 10:29
响"大抽獎"沒有細分B2a或B2b或B2c,只分B2一個大組別去抽。不過,以你B2a位置進入大抽獎之 ...

太多謝你好清晰的解釋,所以選校都真系好重要,好怕填錯,因為到時甲1乙1想博自行報的1C學校,唔知博唔博得過?乙2才填Band2中學。

欣欣22 發表於 20-2-22 12:21
太多謝你好清晰的解釋,所以選校都真系好重要,好怕填錯,因為到時甲1乙1想博自行報的1C學校,唔知博唔博 ...

個人認為,今年好難估算,又取消呈3又提前知道自行正取生結果,某程度上會有些家長感到心急緊張,選擇"保守"DD的策略都唔奇,亦有人會認為這是大好機會可以"搏盡",真的很難取舍。不過,今年新玩法之下的選校情況點都可以成為日後的參考。

YmOra 發表於 20-2-22 14:27
個人認為,今年好難估算,又取消呈3又提前知道自行正取生結果,某程度上會有些家長感到心急緊張,選擇"保 ...

多謝答復,始終今年和往年唔同,希望可以入到心儀的中學。

YmOra    發表於 20-2-22 20:41

stmo 發表於 20-2-21 18:41
請問你講的呢位同學,系唔系因為讀深水埗band one 小學的原因,所以轉區都無跌banding呢?
...
係,區內最搶手2間津小之一

stmo 發表於 20-2-21 15:54
我都認識一位長沙灣協小的都係派銀禧!但佢系1A
我仔同學仔1c

醒目開學勳章

carmenlook 發表於 20-2-21 09:57
強弱區可能未必差好多,上年我學校(深水埗的)有位同學係1C,跟返住址轉咗九龍城派到銀禧,冇特異功能,深水埗唔 ...

請問你知道這位同學自行無揀銀禧嗎?

欣欣22 發表於 20-2-22 12:21
太多謝你好清晰的解釋,所以選校都真系好重要,好怕填錯,因為到時甲1乙1想博自行報的1C學校,唔知博唔博 ...

乙1想博1C, 乙2才填Band2, 如果你女係band 2 生, 乙一不中, 乙二是大熱的band 2 、那麼只會浪費乙二。乙三保險線要小心set好

回覆樓主:

請問沙田區轉九龍城呢?

chanti 發表於 20-2-29 14:24
乙1想博1C, 乙2才填Band2, 如果你女係band 2 生, 乙一不中, 乙二是大熱的band 2 、那麼只會浪費乙二。乙三 ...

多謝提醒!阿女系2A,又想博下運氣睇下入唔入到,不過都知道機會唔大,乙2放的band2中學都好熱門的,乙3都唔知點放,諗到頭痛,請問可否指點下?

欣欣22 發表於 20-3-1 00:15
多謝提醒!阿女系2A,又想博下運氣睇下入唔入到,不過都知道機會唔大,乙2放的band2中學都好熱門的,乙3都 ...

區區情況唔同,要問返過往個區家長派位情況作參考

chanti 發表於 20-3-1 09:57
區區情況唔同,要問返過往個區家長派位情況作參考

多謝!
‹ 上一主題|下一主題