用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨網申請
樓主: stmo
go

跨網申請 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

stmo 發表於 20-2-20 20:46
謝謝你!我明喇!
照你咁樣分析,係唔係:我
觀塘轉九龍城,應該都仲可以系band1呀?
係,好大機會
如果先前所講嘅"假設" 係事實,所以,你買信唔信網同網之間差異 响10%以內,我個人覺得合理

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

rainrain613 發表於 20-2-20 20:48
請問九龍城轉元朗區會升banding 嗎?
咁睇你係九龍城排咩位置喎
general speaking,九龍城因為有兩間私小+41 兩間神校,平均能力的確比較高
但轉去他區,你要係真邊沿人,band 2B 一定無可能變band 1C!
恐龍家

好多謝你啊!你好好人啊!thanks !

小曳人 發表於 20-2-20 21:01
咁睇你係九龍城排咩位置喎
general speaking,九龍城因為有兩間私小+41 兩間神校,平均能力的確比較高
但轉 ...

我系觀塘網想轉去九龍城

回覆 小曳人 的帖子

我想請教一下,如果由觀塘網轉西貢網,會升band 定跌band, 定一樣?我仔是B2A, thanks

stmo 發表於 20-2-20 21:02
我系觀塘網想轉去九龍城

若依你嘅數據,40/147=27.2% B1生
你位置排30,30/147=20.4%
正常來說,表面數據跌Band機會不大~

但都要注意一下,你校在本區並非強校,且,你位置並非依呈分計算,其他副科亦要位於相若位置,始終重視學科計算嘅小學,非3科主科嘅成績係可以令排位有大變嘅可能~

rainrain613 發表於 20-2-20 20:48
請問九龍城轉元朗區會升banding 嗎?

好視乎你的排名差幾遠,但又有誰真的知道分區界線和全港界線和兩者的對照呢?

stmo 發表於 20-2-19 20:27

請教大家!

觀塘區應唔應該跨九龍城區?

(成績應該系IB尾到1C頭)

好煩惱!

請教大家!

觀塘區應唔應該跨九龍城區?

KL5乙部可選華英、銀禧等KL3的學校。。。

除非你想選果d係KL5無得既,否則唔知跨黎做乜?!搏落B2乎?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章 貢獻勳章

kalych 發表於 20-2-20 21:17
回覆 小曳人 的帖子

我想請教一下,如果由觀塘網轉西貢網,會升band 定跌band, 定一樣?我仔是B2A, thanks ...
其實無人知實際個別校網差異,大家都係估估下
但,你呢個情況,我估,官塘比西貢強
但強幾多?唔知
升唔升banding,最重要係你排第幾,排34就當然有機會升到33啦

結論,無人知會唔會升
恐龍家

強弱區可能未必差好多,上年我學校(深水埗的)有位同學係1C,跟返住址轉咗九龍城派到銀禧,冇特異功能,深水埗唔算強亦唔係差,過到九龍城冇跌banding,樓主可以參考下,另外上年本來我都想由深水埗轉油尖旺,傳聞油尖旺畀深水埗強,所以都問過學校學校都話唔係傳聞中差咁遠以我哋學校轉過去唔使跌,不過後尾因為個人原因冇轉到網,我唔知觀塘情況,如果同深水埗差唔多的話1B至1C估計應該唔使跌

stmo 發表於 20-2-20 17:44
學校排名30(老師話非呈分排名,純粹中英數平均分排名)

你的中英數平均分之級名次為30名,以這種計算原則下之級40名會是B1學生。

個人認為,貴校不直接用999632的呈分名次作評估標準實在令人好難估算,甚至乎覺得評估方法怪怪地?!所以,我會先行打個"折",即:

40人x80%=32人。我取其33人為B1學生,用這數字响下面好描述D。

即係話大約平均有11人為B1a或B1b或B1c成績的學生,這樣會有較安全的估算。

你的孩子考獲30名,我會評為"B1c下游"位置,以這位置轉去"九龍城區"有一定之風險。

最壞情況會跌足一格,即由B1c跌至B2a。

其實,留响本區有100%肯定屬B1組別,倒不如响本區先行穩穩陣陣手執一所B1中學先,到時仍然想到九龍城區找學校嘅話都叫做有張好牌嚟叩門嘛!現在"出生率"高企,轉嚟九龍城區是否有着數呢?!個人認為,無咗呈3無咗面試可能已經有"少部份"嘅家長湧入九龍城區以住址作為"大抽獎"之佈署。

回覆 小曳人 的帖子

謝分析!希望大家小朋友都能派到好學校!

carmenlook 發表於 20-2-21 09:57
強弱區可能未必差好多,上年我學校(深水埗的)有位同學係1C,跟返住址轉咗九龍城派到銀禧,冇特異功能,深水埗唔 ...

我都認識一位長沙灣協小的都係派銀禧!但佢系1A

YmOra 發表於 20-2-21 10:19
你的中英數平均分之級名次為30名,以這種計算原則下之級40名會是B1學生。

個人認為,貴校不直接用 ...

請問點解今年會因為取消呈三,而多人轉九龍城!
謝謝!

stmo 發表於 20-2-21 15:57
請問點解今年會因為取消呈三,而多人轉九龍城!
謝謝!

唔好意思呀!打漏咗D字,應該係"無咗呈3無咗面試"才對,資料已更正。謝謝!

回覆樓主:

我都想請問小女黃大仙小學2A,想轉觀塘區如果大抽獎會唔會跌band?(emoji)

carmenlook 發表於 20-2-21 09:57
強弱區可能未必差好多,上年我學校(深水埗的)有位同學係1C,跟返住址轉咗九龍城派到銀禧,冇特異功能,深水埗唔 ...

請問你講的呢位同學,系唔系因為讀深水埗band one 小學的原因,所以轉區都無跌banding呢?

欣欣22 發表於 20-2-21 16:43
我都想請問小女黃大仙小學2A,想轉觀塘區如果大抽獎會唔會跌band?(emoji)

大抽獎無細分B2A/B/C
跨區即使由B2A跌去B2B亦無影響

Poyau 發表於 20-2-21 20:15
大抽獎無細分B2A/B/C
跨區即使由B2A跌去B2B亦無影響

即系攪珠時隨機Number前就可以派到2A中學?

stmo 發表於 20-2-20 17:44
學校排名30(老師話非呈分排名,純粹中英數平均分排名)
點解學校要用非呈分排名?會有差異!
‹ 上一主題|下一主題