用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你們覺得16/3 會全面或分批復課?
樓主: sandylaw617
go

你們覺得16/3 會全面或分批復課?   [複製鏈接]

luluhaha 發表於 20-2-17 22:19
我覺得如果係5月前分批復課,我都唔會比阿仔返學

我估計復活節假期後才復課,如果之前復課,我都唔會返學

我最怕D仲系大陸的同學,臨復課才回港,返到香港又驚蝕底甘,未自我隔離就返學。還有,而家應該潛伏期系14日定24日都唔知

luluhaha    發表於 20-2-17 22:52

luluhaha 發表於 20-2-17 22:43
關心復課後驚考試或者驚曠課等,不如將重點擺係催學校快快搞好啲網絡教學。左校真係慢半拍㗎,唔知點解
...

無錯,如果學校的網絡教學做得好,遲些復課都問題都唔大

有朋友的學校得幾張工作紙功課,無學習資料,無教書

b3410 發表於 20-2-18 10:38
唔使擔心,依家有14日隔離的規定,自己有冇偷偷落街行一陣未必有人知,返學咁大膽就唔會。20+傳染性只是一 ...

我無你甘好彩,我認識的同學有人一向都無視規則的,發緊高燒都吃退燒藥博扎界入校門,唔俾佢入校門,家長系群組鬧爆學校,所以我都唔會相信呢類家長會誠實申報外遊紀錄和完成自我隔離

b3410 發表於 20-2-18 11:21
為了方便學校管理學童,唔知入境處可否提供隔離觀察期間的學童名單俾學校?我知一定有人吵私隱問題,不過為 ...

佢肯誠實申報和自我隔離才返學,唔會鬧佢地架,如果佢地唔聽話,慌死蝕底隱瞞情況走去返學,抵鬧啦

nillnill 發表於 20-2-18 15:19
我覺得唔好被口罩轉移視線。現在不復課,不只是口罩的問題。
而是疫情未停,香港仍然未做到零個案十四日。
...

非常同意

b3410 發表於 20-2-20 09:58
未必關香港阿伯事,可能佢都係船上被感染。不過之後傳染幾百個,應該係日本處理不當的問題。
香港今次好難 ...

系啦,阿伯都可能系船上俾傳染的,都唔知源頭系邊個

tummypooh 發表於 20-2-21 14:02
其實香港今次的數字暫時唔係咁高,而日韓星咁勁,好大原因係因為香港曾經試過SARS慘烈的一戰,今次就算政府 ...

剛剛睇到有報導,話康復者回家隔離10日,又再驗出陽性,就係個病會復活的,應該隔離幾多日先夠

MrBeast 發表於 20-2-23 20:25
返學課室上堂空間足夠若有帶口罩勤洗手,中學生或許可以試下,守禮拜太密集真有d擔心 ...

吃飯都要除口罩,中學生仲要出外吃

如果復課,交通工具又逼人,疫情未穩定,不宜勉強復課

YmOra 發表於 20-2-24 15:05
會唔會有機會小學繼續停課中學復課,把小學暫借為DSE試場。
小學的檯凳細張吖,點做試場?

haihaimom 發表於 20-2-24 17:21
回覆 ppp2017 的帖子

疫情完全未受控,有排唔駛諗復課,睇睇南韓就知,可以好短時間大爆發,邊個敢冒咁大 ...

現在好多學校都網上教學,問題唔大,但少部分學校真係接近零網上教學,下學期完全未學過新野,家長都好頭痕,低年級的仲可以九月開學追返上年未學的,今年六年級的九月升中,都唔知點追

pingu_k 發表於 20-2-24 17:37
其實感覺上,相比之下,今年小五的更令人擔憂,明年還有呈2呈3要考
...

無錯,六月考呈一

nillnill 發表於 20-2-24 17:50
六年級先唔講升中,搵中學叩門都死得
好彩自行早知結果,如果自行唔得,就唯有統一保守D,最多中二插班
‹ 上一主題|下一主題