用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 冇左呈三,有冇家長覺得自一自二排錯位置? ...
go

冇左呈三,有冇家長覺得自一自二排錯位置? [複製鏈接]

我想知,大家會唔會自行階段因為冇左面試,在選擇自行學校時策略其實會唔同?由保守的可以變得進取啲,或是原本進取啲反而因為冇呈三而應該保守啲呢?

1    0    0    0

回覆樓主:

我就無,反而本來多間學校同日面試的問題,對我的選擇有些影響
假設可"早知"(當然無早知)面試會改期或取消,選擇或會不同

回覆 rion_husky 的帖子

對我,反而係冇左面試影響大D,尤其學校以group interview,因小朋友並不是talkative的。幸好當初照入紙,所以我極希望會取消面試(不喜勿插,純粹以小朋友性格而論)

回覆 MAYANGUSPO 的帖子

這點我都明白。我也識得有啲朋友囝囝有自閉症,但成績非常好,如果冇面試只計成績的話,對他們有利

rion_husky 發表於 20-2-17 11:13
我想知,大家會唔會因為冇左呈三,在選擇自行學校時策略其實會唔同?由保守的可以變得進取啲,或是原本進取 ...

我就無,反而取消面試對小孩有利。

我認識嘅人沒有任何改動,只有些原本以"面試"食糊嘅就無耐DD,但亦沒有後悔選該中學,因為情況點變都好,該中學係"適合"孩子就是不改變。

YmOra 發表於 20-2-17 12:53
我認識嘅人沒有任何改動,只有些原本以"面試"食糊嘅就無耐DD,但亦沒有後悔選該中學,因為情況點變都好, ...
我都无后悔,选择依然係跟据适合女儿程度的,唯一如果无面试,甲一、二我会对掉。

JojoDad 發表於 20-2-17 16:56
我都无后悔,选择依然係跟据适合女儿程度的,唯一如果无面试,甲一、二我会对掉。 ...

繼續努力。

個人認為,填表排序屬"策略"佈署的環節,始終以"適合"子女成長就讀才是先決條件。

rion_husky 發表於 20-2-17 11:13
我想知,大家會唔會因為冇左呈三,在選擇自行學校時策略其實會唔同?由保守的可以變得進取啲,或是原本進取 ...

面試對自行影響大啲,呈三對自行無影響的。

自行其中一間填錯左,太進取,當初已知機會微,但都係試(emoji)️足下自己,浪費左一個位!
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

PINK2007 發表於 20-2-18 11:41
自行其中一間填錯左,太進取,當初已知機會微,但都係試(emoji)️足下自己,浪費左一個位!
...

如果你用盡自行一﹑自行二,那應該無所謂喇。
反正除非你係band1走去報band2,向下走。否則,只要同banding,都無所謂取進取或保守。

nillnill 發表於 20-2-18 11:50
如果你用盡自行一﹑自行二,那應該無所謂喇。
反正除非你係band1走去報band2,向下走。否則,只要同bandi ...

我就系報高左一間,浪費左!
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]
‹ 上一主題|下一主題