用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國 Sixth Form 選科(Further Math)一問
go

[英國] 英國 Sixth Form 選科(Further Math)一問 [複製鏈接]

小朋友係一綫英中讀緊中四,  take 緊 M2 數, M2成績算中上。嚟緊 9月去英國讀 Sixth Form, 佢有意揀 Further Math.   想問以完成中四M2,  接 A-Level嘅Further Math是否太難 ?

另英國間學校雖可以俾學生揀4科,  但建議只揀3科。如果目標係一綫大學 (UK/USA/Hong Kong), 只讀3科會否大減競爭力 ?

謝謝 !
   2    0    0    0

24-Seven 發表於 20-2-15 17:22
小朋友係一綫英中讀緊中四,  take 緊 M2 數, M2成績算中上。嚟緊 9月去英國讀 Sixth Form, 佢有意揀 Furthe ...

我囡囡讀完中五 去英國讀書,香港有讀M2, 都覺得有點難
其實係一家四口子

24-Seven 發表於 20-2-15 17:22
小朋友係一綫英中讀緊中四,  take 緊 M2 數, M2成績算中上。嚟緊 9月去英國讀 Sixth Form, 佢有意揀 Furthe ...
讀3科唔會減少競爭力

summerhotel1 發表於 20-2-15 18:07
讀3科唔會減少競爭力

我覺得會
其實係一家四口子

如果目標係一線大學,強烈建議要揀 Further Math,現在離9月有半年時間,又唔駛返學,可以去買AL的MATH及Further Math天書自修學定先,而家讀Further Math學生是少數,怕少過10%,如果佢M2成績算中上,咁計是全港TOP 5%,加上預習,應該唔大問題,以往MATH + Further Math係中六考6張卷,中七考6張卷,萬一佢中六考完6張卷覺得好難,咁中七唔再讀都得。

skIII 發表於 20-2-15 20:47
如果目標係一線大學,強烈建議要揀 Further Math,現在離9月有半年時間,又唔駛返學,可以去買AL的MATH及Fu ...

請問邊本天書?可否提供,女兒剛一月先開始教M1, 現在又停課,所以想買書睇下

回覆 小公主媽媽 的帖子

可以試下CGP出版的Complete Revision & Practice,但英國有好多EXAM Board,問下學校Maths及FURTHER MATH考的EXAM Board,再買返有關的書睇:

CGP A-Level Maths Complete Revision & Practice with Online Edition

回覆樓主:

我個囡香港有讀 M2,原本AL只讀4科,但老師話佢成績好叫佢讀埋 further maths, 共5科!

一家三口 發表於 20-2-15 18:32
我覺得會
其實所有大學entry requirement 都只係要3科, 例如AAB

summerhotel1 發表於 20-2-16 04:57
其實所有大學entry requirement 都只係要3科, 例如AAB

這個我當然知道啦!讀得惦,點解唔讀4科,又如果有2位學生申請你間大學,你會選擇 讀4科 定3科的學生
其實係一家四口子

skIII 發表於 20-2-15 20:47
如果目標係一線大學,強烈建議要揀 Further Math,現在離9月有半年時間,又唔駛返學,可以去買AL的MATH及Fu ...
謝謝你的建議!  問過學校math department head, 佢話futher math 有挑戰性, 如果有考GCSE, Math 達Level 9 先俾你讀,揀咗而讀得唔理想,可中七drop 咗佢或转為AS further math。如果到時要drop, 咁就得番三科報大學,呢個係考慮因素。

etoile 發表於 20-2-16 04:00
我個囡香港有讀 M2,原本AL只讀4科,但老師話佢成績好叫佢讀埋 further maths, 共5科!
...
勁呀!!  你囡囡是讀完中四定中五過去嫁?

24-Seven 發表於 20-2-16 11:03
謝謝你的建議!  問過學校math department head, 佢話futher math 有挑戰性, 如果有考GCSE, Math 達Level 9  ...

中4 b1一線學校,去到應該 handle到 fm, 但要諗下如果yr 13 drop 的話,另外3科報讀大學的選擇和競爭力。

回覆樓主:

數底超好的學生,係有能力讀埋Further Math 的。雖然英國間間大學都在requirements中只寫三科要求,有讀FM, 我個人覺得有少少優勢。

其實要考慮埋將來大學選科,因為一線大學好些學科FMaths係必需
例如LSE Econ, ICL Engineering

另外,如果4科 或 5 科成績好的話,有些大學會有 Scholarship

幾年前有個細路AL讀BIO,問我意見讀唔讀Math + further math?我見佢數底好,建議佢讀哂兩科,佢又聽話讀埋,仲拎哂A*。
而家佢PhD 讀緊psy ,由於數底好,數據分析方面易好多。
所以有時未必單應付大學最低要求,可以的話對自己要求高啲。

24-Seven 發表於 20-2-16 11:06
勁呀!!  你囡囡是讀完中四定中五過去嫁?

香港讀完中四過去。但係佢學校Y12係讀曬 maths個 syllabus ,到 Y13先真係讀further maths。

etoile 發表於 20-2-16 22:18
香港讀完中四過去。但係佢學校Y12係讀曬 maths個 syllabus ,到 Y13先真係讀further maths。
...
佢学校都係咁講呀, Y12 讀math, Y13 further math.  

回覆 24-Seven 的帖子

除了Math和Further Math,小朋友仲會讀邊啲科目?如果也有讀Phy,會和部分M1/2/3課程重疊,相對會較多時間準備。
‹ 上一主題|下一主題