用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園n班面試
樓主: Kitty_gigi
go

學之園n班面試   [複製鏈接]

回覆 spe98071 的帖子

12月超大B, 都係冇得面試。影片可以睇到小朋友玩足球,親子游泳,進食自理能力,朗讀英文故事,大小肌運動,認圖形顏色,能與家人簡單句子溝通
但係...冇機會面試...有少少失望

幸好還有幾間學校offer

我超大b,有second in...

回覆樓主:

我大B, 轉注力高愛閱讀,開心唱歌 ,聽指令和自理表現好好,能自己完成兩幅併圖,影片都表現晒出來,但冇2nd.
不過唔緊要啦,隨緣,有得入2nd嘅小朋友要加油。

lovelovebabe 發表於 20-4-6 19:33
我大B, 轉注力高愛閱讀,開心唱歌 ,聽指令和自理表現好好,能自己完成兩幅併圖,影片都表現晒出來,但冇2n ...

會唔會係有得直入呢?
我見好幾位家長分享的,小朋友表現都好好

yingyin2010 發表於 20-4-6 19:56
會唔會係有得直入呢?
我見好幾位家長分享的,小朋友表現都好好

應該不會了,因為往年都是要2nd的, 同埋我係校方都會想同父母會面先收。

iamvickying 發表於 20-4-6 18:10
回覆 spe98071 的帖子

12月超大B, 都係冇得面試。影片可以睇到小朋友玩足球,親子游泳,進食自理能力,朗 ...

可能直入

enna_tm 發表於 20-4-6 14:39
請問N無就一定要有2nd int係official嗎? 我今朝打俾LH, 佢答得好隱悔
基本上係,但學校唔會直接reject 你,我只係聽過紅磡校N 無冇2nd in 直入,但係非常非常少數。其他分校全部無聽過

回覆樓主:

明白,我都知係超級少數。

回覆樓主:

2017,10月b,有second in

鈴鈴鐺鐺 發表於 20-4-6 16:53
迎海分校,條片5分鐘,開頭自我介紹(咩名、幾歲、中意睇咩書、中意咩顏色、唱咩歌),可以自己邊唱邊跳舞 ...

我同你一樣,都有自己叻叻進食haha.

謝謝鼓勵❤️無論有沒有offer, 影片都是每位父母的心血結晶
亦充滿珍貴的回憶

一切隨緣
希望有機會interview的小朋友成功

回覆 felix_nat 的帖子

16/4 9am... 可能係第一個... 唔知有冇人早過九點?

mandiiiiiie 發表於 20-4-6 15:15
唔知有2nd in嘅小朋友,條片會係拍左咩內容(emoji)我地拍行山遠足、自理能力同大小手肌發展,冇2nd in (emo ...

我拍佢玩動物手抓版我問動物名同叫聲,玩lego疊高我問顏色,喂洋娃娃食野叫佢指出眼耳口,玩入形狀,自理能力有食飯吹凍d刷牙吐水,睇圖書得幾十秒好短,但會識跟我做動作,聽歌跳舞,介紹下BB日常生活,例如有返出面既playgroup ,每日陪我買餸去公園玩, 週末同表哥表姐玩, 爸爸帶佢去嘉道理農場去火車博物館
我個仔大b但只識講單字,仲要成日唔彩人唔識唱歌,我好驚喜有2nd interview

我相信LH係公平d
小朋友做到哂tasks 冇2nd in
可能學校覺得父母唔適合學校
唔夠投入、or 唔夠參與
相反小朋友未識流利說話而有2nd in
我相信係家長係video表演到學校想要嘅某類型家長。
*見呢度d家長形容小朋友得出嚟的結論

spe98071 發表於 20-4-7 13:39
我相信LH係公平d

我覺得老師都係人,唔係電腦,人始終都會睇睇吓悶,或睇到就收工時冇咩心機,第二日瞓醒睇,又有精神又有心機,所以睇video 同interview 一樣,睇吓篇中咩時間,同咩人一group. 有一半係彩數,其餘一半係小朋友表現加父母background.

spe98071 發表於 20-4-7 13:39
我相信LH係公平d
我都同意嘅其實我段片剪得唔好,工作關係我要同小朋友隔離,整整個半月冇見過佢
仲要撞正交片俾學校,不能tailor made拍片
所以成段片都係舊片段

無緣..無辦法

iamvickying 發表於 20-4-7 17:29
我都同意嘅其實我段片剪得唔好,工作關係我要同小朋友隔離,整整個半月冇見過佢
仲要撞正交片俾學校,不能t ...

加油呀!非常時期,小朋友要加油之外,家長都辛苦了

iamvickying 發表於 20-4-7 17:29
仲要撞正交片俾學校,不能t ...

加油(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

小朋友一定有更好offer.

spe98071 發表於 20-4-6 16:21
回覆 bkncfung 的帖子

咁你覺得你片多唔多父母同小朋友嘅交流? 我都搵緊我出左咩問題(emoji)我1月b failed

KRBB119 發表於 20-4-7 21:12
咁你覺得你片多唔多父母同小朋友嘅交流? 我都搵緊我出左咩問題(emoji)我1月b failed
...

可能真係唔算多
有嘅可能都用咗相片表達
可能冇表現到父母同親子嘅互動
因為基本上超B其實乜嘢都做到
咁我諗如果冇second in嘅原因主要係因為父母。
因為好多鏡頭都係我揸機跟住同個女講嘢。
跟住就係爸爸同小朋友出街街玩嘅相片。
閱讀嘅時候我同我個女都有出鏡,我個女係有問有答,因為我個女閱讀嘅時候係會問問題。其實話我乜嘢都好,我覺得主要係家長呢邊可能學校覺得唔適合
*超大冇offer

‹ 上一主題|下一主題