用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band1C組別<求教>
樓主: x00_00x
go

Band1C組別<求教>   [複製鏈接]

Poyau 發表於 20-2-15 20:10
小學84網 → 中學NT6
大埔區B1位不足 → 升B1% < B1生

咁即係點呀?
即係屬B2?

咁即係點呀?
即係屬B2?

x00_00x 發表於 20-2-15 20:34
咁即係點呀?
即係屬B2?

大埔區B1位不足 B1生未必升到B1校
所以即使學校以往小六得25%升B1校
學校B1生%可高於升B1校的25%
但大抽獎中唔中B1校要睇隨機編號

Poyau 發表於 20-2-15 20:43
大埔區B1位不足 B1生未必升到B1校
所以即使學校以往小六得25%升B1校
學校B1生%可高於升B1校的25%

咁我可唔可以咁講?
而家老師話佢屬band1組別,所以小女都可以同B1組別嘅學生參加抽獎?而大抽獎係公平咁抽,只要係個號碼係最前,就可以入到band1學校?謝謝

x00_00x 發表於 20-2-15 20:47
咁我可唔可以咁講?
而家老師話佢屬band1組別,所以小女都可以同B1組別嘅學生參加抽獎?而大抽獎係公平咁 ...

如果肯定係band 1生,就可以同區band 1生個pool一齊大抽獎,只要填表小心,最差最差只會去左band 2中學。号碼前仲有可能抽到心儀中學
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-2-15 21:35
如果肯定係band 1生,就可以同區band 1生個pool一齊大抽獎,只要填表小心,最差最差只會去左band 2中學。 ...

好的。明白了。
其實都係老師話佢係咋,當然我都好希望係啦...

起碼都可以有個機會抽丫嘛謝謝你先。

醒目開學勳章

請問小學11網又點計算?thanks

k1123a 發表於 20-2-16 02:04
請問小學11網又點計算?thanks
我都想问,油尖旺又如何?我个係女。

x00_00x 發表於 20-2-15 21:39
好的。明白了。
其實都係老師話佢係咋,當然我都好希望係啦...

既然學校話孩子屬B1組別學生,又以往有30人獲派B1中學,而你的孩子大約考30頭,即貴小學有過盛嘅B1學生不獲派B1中學。換言之,孩子响大抽獎將以B1組別身份優先抽B1中學,在唔夠分之下所填嘅第一間B2中學將會是你的最終獲派中學。所以,你要好好佈署大抽獎嘅B1中學次序,亦要準備揀間較好嘅B2a中學作為"必入保險線"。

YmOra 發表於 20-2-17 22:54
既然學校話孩子屬B1組別學生,又以往有30人獲派B1中學,而你的孩子大約考30頭,即貴小學有過盛嘅 ...

清楚明白,謝謝你

本人在網上見有人話BAND 1C好多時會被估錯BANDING,其實有機會係BAND 2A,本人最擔心就係這情況,因此曾詢問小學老師,但老師話小女是BAND 1C,又實牙實齒話BANDING 不是估的,而係學校知道,唔會錯。

請問有冇人可以解答?

醒目開學勳章 王國長老

lokyeemom 發表於 20-3-17 16:32
本人在網上見有人話BAND 1C好多時會被估錯BANDING,其實有機會係BAND 2A,本人最擔心就係這情況,因此曾詢 ...
真人實例

朋友個女升中派位講座分 group 係唔同班房講, 學校老師實牙實齒話呢 group 係 B1, 大家搏盡填晒 B1 學校, 有咁進取得咁進取, 朋友都唔敢咁搏, 乙5 係保險線 (B2), 最終...........唔使講喇................級 24 已經係 B2 入左乙5

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-3-17 17:55
真人實例

朋友個女升中派位講座分 group 係唔同班房講, 學校老師實牙實齒話呢 group 係 B1, 大家搏盡填晒  ...

如果嗰間係大熱嘅B2中學,佢乙五都中到,咁佢可能真係Band one學生喎。

medicine    發表於 20-3-17 18:25

miriam 發表於 20-3-17 17:55
真人實例

朋友個女升中派位講座分 group 係唔同班房講, 學校老師實牙實齒話呢 group 係 B1, 大家搏盡填晒  ...
尼個真人實例正正反映了過早投降!該實例必然是B1生。

道理是:(1)該生B1生。該生前四填的B1校都熱門,而該生的隨機號碼靠后,都不中前四。而第五選擇過早投降(並無盡填B1后再B2),那麽必然中第五選的B2.
(2)該生B2生。那麽,B2生與B2生比較,人家真B2生沒幾個(極少邊緣人或具博博心理的先填一間最多兩間B1c博撿雞)前面志願不填B2學校。試想,該生第五志願,邊有可能中到(該B1生所填的B2校估計亦是較熱門B2校)?就問一句,真正B2生,有沒可能第五志願中到熱門的B2校?非第一志願已經極爲渺茫!因此,該生係隨機號碼靠後而進入了自挖的坑。

總結,只要B1生。必不可在未儘填B1校后過早設所謂保險綫。就算邊緣人,亦是全B1校后再B2校,大不了進不去心儀的B2校而必然是比B3生優先進B2學校。明者自明,中意設所謂保險綫,外人無法阻擋!

醒目開學勳章 王國長老

2boba 發表於 20-3-17 18:16
如果嗰間係大熱嘅B2中學,佢乙五都中到,咁佢可能真係Band one學生喎。
唔係大熱中學呢.................
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

2boba 發表於 20-3-17 18:16
打字太多,比你搶了先添

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 20-3-17 18:24
尼個真人實例正正反映了過早投降!該實例必然是B1生。

道理是:(1)該生B1生。該生前四填的B1校都熱門, ...
頭 4 間非大熱 B1 中學

miriam 發表於 20-3-17 18:25
唔係大熱中學呢.................
學校實牙實齒話你知B1生,自設保險。還不是較熱門的B2校而會是最冷門的B2學校嗎?

miriam 發表於 20-3-17 18:26
頭 4 間非大熱 B1 中學
非大熱的B1中學,亦可以有超過四間中學錄取名額的縂人數報名,而該實例隨機號碼正好就在該錄取總人數之後即會發生進第五B2

回覆 medicine 的帖子

睇來有相當一部分人依然未搞清楚統一派位填表格的必需知識!
‹ 上一主題|下一主題