用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 K1仔,中文認字勁差, 點算好? 有咩方法可以幫佢? ...
go

K1仔,中文認字勁差, 點算好? 有咩方法可以幫佢?

係無心機, 無記性, 無興趣
應該唔係讀寫障礙, 因為英文無問題

都未到文字敏感期,係難d. 而且,學校教學方法都會有好大影響。

baby.bobo 發表於 20-2-14 16:16
係無心機, 無記性, 無興趣
應該唔係讀寫障礙, 因為英文無問題

我仔升K2時,為考直私,我同佢報咗x憶認中文字,效果好好,仲令佢愛上中文。佢地係用記憶法教個小朋友認中文字。

簽名被屏蔽

piglover 發表於 20-2-15 20:58
都未到文字敏感期,係難d. 而且,學校教學方法都會有好大影響。
就係開始覺得學校教完佢一D印象都無

KeekeeNg 發表於 20-2-17 09:54
我仔升K2時,為考直私,我同佢報咗x憶認中文字,效果好好,仲令佢愛上中文。佢地係用記憶法教個小朋友認中 ...
THANKS,. 等我SEACH 下先

jli008 發表於 20-2-17 17:16
回覆 baby.bobo 的帖子

還是K1,你先什樣令孩子愛上中文就得. 聽講讀寫步驟的"聽"字,先做好這部份,唔好咁急 ...
係啦, 而家晚晚講中文故事比佢聽, 希望佢慢慢會愛上中文

簽名被屏蔽

回覆樓主:

我女3歲2個月,靠著基礎漢字500認左好多中文字,我係一日教一課,每日就先溫習之前教的2課書,再教新的,每日大概用20至30分鐘。

我個女到k3就畢業先開始轉好少少
放鬆~~~

回覆樓主:

duck@mama 發表於 20-3-13 15:40
可以比佢上坊間D認字班,我女都係玩住學中文字,比人教專業D,學校比埋字咭回家自己練,起碼見到佢有進步。 ...

請問係邊間?可以介紹嗎?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

含有PM回文,請看基本版規第一項

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

其實呢個歲數冇興趣認中文再正常不過。講真自己3歲果陣做過d咩都唔記得。不過想要真系train,可以以形認字,認完簡單的,類似“大”“人”這類之後,嘗試指導他發揮想像力,將字同日生生活中的事物結合,慢慢有了感覺,培養了興趣,再作更深一步。

我而家有每日同佢見基礎漢字500果本,佢認字都ok,受教,但就睇一陣已經要停,真係好無興趣(emoji)