用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀2年 grade 12
go

[加拿大] 讀2年 grade 12 [複製鏈接]

我之前幫阿仔報 加拿大 york 校區 grade 10 ,終於收到通知收阿仔,但就要佢註冊 grade 11 ,原因係阿仔 2004 年出世 。校區說入去讀11 班,但照讀 grade 10 courses,但 第二年升班去grade 12,但正常一定畢不到業,因未夠 credit, 甘即重讀 grade 12,甘我用邊一年成績去報大學,而且有朋友說 grade 11 成績也會睇。甘阿仔係一年 grade 11,  二年 grade 12,點報大學?係咪會影響報大學
   2    0    0    0

ing2004 發表於 20-2-12 07:59
我之前幫阿仔報 加拿大 york 校區 grade 10 ,終於收到通知收阿仔,但就要佢註冊 grade 11 ,原因係阿仔 20 ...

你仔係今年9月入學的話
讀G11 冇錯
我仔02年
今年9月升大學

G11 成績係會睇架
我仔average 唔高
但佢G11 時讀左G12 Business
加上佢G11 同G12 1st term accounting 分數高
12月中已經收到幾個business/accounting early offers

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

ing2004 發表於 20-2-12 07:59
我之前幫阿仔報 加拿大 york 校區 grade 10 ,終於收到通知收阿仔,但就要佢註冊 grade 11 ,原因係阿仔 20 ...

報分唔係計邊年讀完
係計credit
有d 人勤力就會連summer 都讀埋
3年縮埋2年
可以慳返d 時間追credit
但要注意有d 大學係唔睇summer 嘅credit
或者唔睇repeat 分數

回覆樓主:

多謝你,不過我最後不想阿仔辛苦,揀左bc 省個邊學校

ing2004 發表於 20-2-17 21:33
多謝你,不過我最後不想阿仔辛苦,揀左bc 省個邊學校

BC 省入大學有咩要求?thx

回覆樓主:

未特別研究,應該基本上同安省差不多,但我睇過上網有人講過,省大學會優先收自己省學生,所以之前就想讀york 個邊
‹ 上一主題|下一主題