用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Easter Term Break 點安排
樓主: Chole
go

[英國] Easter Term Break 點安排   [複製鏈接]

醒目開學勳章

MrsFung 發表於 20-3-1 13:47
多謝你提10月half term, 我都忘記了這個假,現在email問改10月half term.
...

大家參詳下, 慳得一蚊得一蚊

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 20-3-1 17:45
我都要將4月套機票改往9月開學 或 11月 Half term 後返英 這兩套 。

明天交去比人去做下先 。

只可以改期至3月6日?

3b 發表於 20-3-2 13:33
只可以改期至3月6日?

是, 機票terms 是以第一段機票出發,回程航段只有出發日期起的2個月期效。

Easter 套機票CX 免費改9月開學, 聖誕節回港!

1998Ruby1998 發表於 20-2-13 22:47
唔好返,留當地。幾個同學一齊租酒店仲好。有啲中學應該會搞 Easter programme,half term 就應該冇,但 ha ...

如果夠16又under18,係咪可以唔住監護人公司安排既host family 度,幾個同學租洒店住?

yuyueng 發表於 20-3-4 21:40
如果夠16又under18,係咪可以唔住監護人公司安排既host family 度,幾個同學租洒店住? ...

係,要租酒店,除非識啲大學生俾到地方屈/同學英國家庭肯收留。
但好似 check in 嗰刻一定要有大人陪同,要各向酒店查問。

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 20-3-4 21:40
如果夠16又under18,係咪可以唔住監護人公司安排既host family 度,幾個同學租洒店住? ...

由今個學年開始,阿仔學校不淮少於18歲的學生租酒店住, 你要問清楚學校

3b 發表於 20-3-4 22:32
由今個學年開始,阿仔學校不淮少於18歲的學生租酒店住, 你要問清楚學校
...
我都覺得18歳以下比較難自己去租酒店。

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 20-3-4 22:41
我都覺得18歳以下比較難自己去租酒店。

Premier Inn接受16歲或以上的訂房, 但學校及監護人未必容許

請問CX 可以cancel嘅家長,你哋係咪買學生機票,我問咗幾次我買機票個agent,佢話學生票冇得cancel 只可以改期
[size=medium]Hello!

bbcar128 發表於 20-3-5 12:17
請問CX 可以cancel嘅家長,你哋係咪買學生機票,我問咗幾次我買機票個agent,佢話學生票冇得cancel 只可以改 ...

好似係,但可extend 去年尾。

但BA and VA都fully refund

bbcar128 發表於 20-3-5 12:17
請問CX 可以cancel嘅家長,你哋係咪買學生機票,我問咗幾次我買機票個agent,佢話學生票冇得cancel 只可以改 ...
CX cancel 要扣手續費。我之前係佢話改唔到,因為改佐會超過購買期一年,焗住取消被扣$3000手續費。之後我email投訴,第一次佢都話唔得,但我發現佢之後將更改條款改咗話過期都得。於是再email同佢講咁我其實想改期的,唔係想取消,佢就話退返取消扣的$3000俾我

而家英國爆新肺炎, 各位家長之前留英策略而家有冇改變?   定都係留英國穩陣 D?

Brianmommy 發表於 20-3-6 07:55
CX cancel 要扣手續費。我之前係佢話改唔到,因為改佐會超過購買期一年,焗住取消被扣$3000手續費。之後我e ...

佢話學生機票冇得cancel, 而家疫情關係酌情權可以改到12月, 因為仔仔今年已讀完,出年唔會返去,所以想cancel,唔使蝕咁多機票錢
[size=medium]Hello!

Brianmommy 發表於 20-3-6 07:55
CX cancel 要扣手續費。我之前係佢話改唔到,因為改佐會超過購買期一年,焗住取消被扣$3000手續費。之後我e ...

囝囝復活節會回港嗎?我煩緊如果留喺英國住宿安排...

醒目開學勳章

bbcar128 發表於 20-3-6 09:55
佢話學生機票冇得cancel, 而家疫情關係酌情權可以改到12月, 因為仔仔今年已讀完,出年唔會返去,所以想can ...

可以改日期和地點

bkyanhei 發表於 20-3-6 10:04
囝囝復活節會回港嗎?我煩緊如果留喺英國住宿安排...
我都煩緊, 如果留英, 住宿問題, 學校又唔開放.  但返港唔係問題, 最大問題係返回英國時有阻滯就麻煩.

過客 發表於 20-3-6 10:08
我都煩緊, 如果留英, 住宿問題, 學校又唔開放.  但返港唔係問題, 最大問題係返回英國時有阻滯就麻煩. ...
我同你一樣,15 16  中,小朋友當然想返來,但5月初要考 GCSE, 如果4月尾返去要隔離就麻煩了。

newfather 發表於 20-3-6 10:20
我同你一樣,15 16  中,小朋友當然想返來,但5月初要考 GCSE, 如果4月尾返去要隔離就麻煩了。 ...
隔離14日學校唔收, 要自己搵地方住又驚, 入境過關時有阻滯又驚, 一陣航班冇啦啦又改期又驚, 最幣而家英國應對疫情好似全冇頭緒, 都唔知點好.

有人話由於意大利全國學校已停課, 英國都好似研究緊, 但暫未有方案, 唔知係咪真
‹ 上一主題|下一主題