用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Easter Term Break 點安排
樓主: Chole
go

[英國] Easter Term Break 點安排   [複製鏈接]

一家三口 發表於 20-2-19 18:21
https://www.brightworldguardianships.com/en/holiday-courses/

我地學校就有呢個
Thanks.  Pass 俾個仔睇下。

醒目開學勳章

回覆樓主:

AA介紹

3b 發表於 20-2-20 09:26
AA介紹

Thank you !

補習課程睇落都唔錯, 但係要小朋友復活節假繼續溫書好像好殘忍😅

Chole 發表於 20-2-18 12:14
回覆 Anniemun 的帖子

With regard to getting in touch with parents coming from China and SE Asia, st ...

我理解這很合理
但我guardians話我去先要自我隔離14天,陪完阿女後,佢又要隔離14天才回校,完全不理解??

irischowys 發表於 20-2-22 00:28
我理解這很合理
但我guardians話我去先要自我隔離14天,陪完阿女後,佢又要隔離14天才回收,完全不理解? ...
咁阿女中間邊個陪佢自我隔離?又真係唔 make sense.

醒目開學勳章

Chole 發表於 20-2-23 00:24
咁阿女中間邊個陪佢自我隔離?又真係唔 make sense.

所以, 家長飛過去是不可行!

如果阿囝返港然後我地陪佢返去14曰先返学,可行吗?

3b 發表於 20-2-23 11:26

如果guardian 唔會中間接手,家長就要陪足全程。

我仔間學校話家長要由頭開始陪,唔可以中途至加入或者俾學生接觸高危人士。

3b 發表於 20-2-23 11:26

應該都冇乜家長會飛過去

chuchuma 發表於 20-2-23 14:03

如果學校容許,又確保自己吾會喺武肺帶菌或感染者,一定吾喺問題,最慘喺武肺全球爆發,根本無人可以100%確保,萬一去到先發病,影響人哋國家之餘亦影響自己小朋友翻學,呢個問題就真喺需要深思熟慮

如果可以就好,因為阿仔要更換特區護照

我學校 Easter 唔開放,但有教育中心可以提供食住同溫習課程,£165/day, 3星期要3萬幾,黐線。好彩有朋友喺嗰邊,可以收留佢住,否則要租酒店,因為我仔已過18歲,希望個疫情好快過,大家保重(emoji)(emoji)
Ding

Ding 發表於 20-2-24 17:28
我學校 Easter 唔開放,但有教育中心可以提供食住同溫習課程,£165/day, 3星期要3萬幾,黐線。好彩有朋友 ...
基本上邊度都要一萬一星期!真係太貴。

我都諗住咁做,先回港,買機票陪阿女回英隔離14日,復活放3個星期太長

醒目開學勳章

佑心 發表於 20-2-25 12:03
我都諗住咁做,先回港,買機票陪阿女回英隔離14日,復活放3個星期太長

雖然返到英國會自我隔離14日, 但萬一中招就好麻煩, 家長和子女都要入院, 家長醫藥費高昂 , 請盡量不要安排子女回港,小心駛得萬年船!

3b 發表於 20-2-25 13:10
雖然返到英國會自我隔離14日, 但萬一中招就好麻煩, 家長和子女都要入院, 家長醫藥費高昂 , 請盡量不要 ...

完全認同,而且機程太長,相對感染風險更高

instead of GCSE study course, PGL offers adventure courses in various locations and various days.

7 nights including accommodation only at £5xx + £22 for pillow & duvet + £27 insurance.  
use code for their special offer, I enrolled 2 camps for 2 different locations for my child for easter.

https://www.pgl.co.uk/en-gb/adventure-holidays/special-offers

假期後就算回英不用隔離,在香港也不會約朋友周圍去,所以最後都決定easter 不回港了。我仔要考 AL, 學校 easter 有revision course , 看看他報不報,現在悶不悶不是最大考慮,安全最重要。

醒目開學勳章

回覆樓主:

https://www.google.com/amp/s/www.thesun.co.uk/news/11036979/coronavirus-school-lockdown-students-return-italy/amp/
‹ 上一主題|下一主題