用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想囡囡放膽d講英文
樓主: Alicham
go

想囡囡放膽d講英文   [複製鏈接]

雞毛掃 發表於 20-5-18 21:19
都諗緊,最主要系睇時間

我囡參加過尖沙咀YWCA既Helen O'Grady 同埋上環既Faust, Helen O'Grady 每星期上一堂,Faust就係上summer camp
2間都唔錯,我囡比較喜歡summer camp形式,我覺得可能連續上會比較易熱身同埋好快就會有個成品出來。
2間佢都玩得開心,同埋佢本身英文好(佢英文係母語程度),所以佢好快可以投入到

小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 20-5-18 21:30
我囡參加過尖沙咀YWCA既Helen O'Grady 同埋上環既FaustHelen O'Grady係每星期上一堂,Faust就係上summer ca ...

我e家都系大埔睇緊有關英文話劇嘅興趣班

個人愚見,學好語言,最重語境;語境不是一星期一課一對一Talk to Net; 而是生活上有沒有把英文融入生活一部份。可以多聽英文故事,加強她的聽力,看英文台新聞/節目;然後參加一些由外國人指導的體藝班(如rugby/ drama etc), 玩住學溝通,開開心心可能事半功倍。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 jli008 的帖子

請問有哪些純粹玩樂又可以全英語境的興趣班或活動可以參考下?其實每年暑假我都想俾佢參加呢啲全英語活動班(最好同鬼妹仔),但相當難搵!

Yfyh 發表於 20-5-21 12:59

請問有哪些純粹玩樂又可以全英語境的興趣班或活動可以參考下?其實每年暑假我都想俾佢 ...
唔少國際學校會搞暑期班,可以試一試。

簽名被屏蔽

唔好咁講,EK都係大家交流嘅平台、共同分享心得嘅地方。多謝你嘅分享,我會check吓。多謝分享!

Alicham 發表於 20-2-11 15:45
係咪要帶佢上有外籍老師教既堂先得
最簡單就係你自己同佢講英文

Esf sports

Yfyh 發表於 20-5-21 12:59

請問有哪些純粹玩樂又可以全英語境的興趣班或活動可以參考下?其實每年暑假我都想俾佢 ...
如果想玩drama, 我上面講既Faust summer camp會比較多,頭2星期的課程基本上唔係鬼妹仔都會係讀IS既學生,不過果陣通常LS未放暑假,比較難join
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

Baymax 發表於 20-5-25 20:29
Esf sports
我都有留意Esf 的活動課程。請問同學仔大部分都係IS或外籍人士嗎?係外籍老師教?我小朋友讀學券幼,都係想增加佢多啲接觸甚至多講的機會。
唔知有無其他人可以分享心得或經驗呢?

ada100525 發表於 20-5-27 08:38
我都有留意Esf 的活動課程。請問同學仔大部分都係IS或外籍人士嗎?係外籍老師教?我小朋友讀學券幼,都係想 ...
幼稚園小朋友我覺得可以考慮參加尖沙咀YMCA的暑期活動,day camp, 通常一個星期連續5日,都算好玩。不過之前報名過程安排的好差,唔知今年是否有改善。

Alicham 發表於 20-2-11 15:45
係咪要帶佢上有外籍老師教既堂先得

我細女係有唔識中文的工人姐姐後才說英文。之前上好多外藉英文老師堂回家都唔講英文。

我都有留意Esf 的活動課程。請問同學仔大部分都係IS或外籍人士嗎?係外籍老師教?我小朋友讀學券幼,都係想 ...

英文都係一個字要 浸,可以睇下崇真TT,每逢長假期和暑假都有課程。暑假課程就吃喝玩樂都有,不過大部份是外判老師,環球英語和XX多元化英語正常是校內老師教,普通話都是有兩種老師,勝在平,英文班當年已經是全部興趣中最貴,都是收110元一小時,但學術性不高,只適合用來浸oral ,升一般小學應該夠用有餘,求學術要另外再找地方。另外最好經常帶小朋友去聯合國遊樂場,讓他獨自去玩,將學到的使用出來與另人溝通。我小朋友幼稚園階段的英普聽和說,總算是在玩樂中渡過,讀和寫留給小學吧。補充,小朋友都是學券幼稚園,生涯就是這樣渡過。

Esf sport多IS學生. 有鬼仔鬼妹

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題