用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《基崇》第一階段後備生,有冇人收到Offer 呢? ...
樓主: MuiMuiQQ
go

《基崇》第一階段後備生,有冇人收到Offer 呢?   [複製鏈接]

TTCA初中好似重行緊學段制,即係每學期只集中讀8科(當中一定係中,英,數加通識)其餘四科係學校安排,到中三一定讀完晒中史,history, geography, econ, bafs, home e, ict, phy, Chem, bio...每學期重點教4科好處係學生可以提早找到自己有興趣科目,唔洗一次讀10科咁辛苦,中一開始唔教IS...會將IS分拆成phy, Chem, bio三科分開教,所以我阿仔中二已經知道中四想選phy, Chem..因為佢呢2科好有興趣分數亦考到top 10...

師資方面,我記得阿仔中一上學期唔習慣用英文教數及Chem..測驗得3x分,老師見到就推薦左d練習,上堂做堂課時亦有留意住阿仔,不時請佢出黑板做數,落堂放學又叫佢留低睇下佢明唔明,結果1月統測阿仔maths 及chem升到8x分

MuiMuiQQ 發表於 20-4-7 23:05
想請問,基崇係普教中定係粵教中?高中英文教通識?

有一班普教中,系自選和要經評估是否適合,註冊信內有提及幾時做普通話評估

chanti 發表於 20-4-7 21:17
Kwun tong, 不過自行揀左跨區.
冇聽人講過呀,不過各有特色, 中基係創意科技學習個方便廣範d, 基祟有泳池。 ...

我就係驚中基太注重創新科技、科研丶數理... 未必啱阿女,阿女暫時睇又唔似理科人

christyheihei 發表於 20-4-7 23:39
唔好意思,請問咩叫抽飛?

即係唔讀放棄學位,返學校拎返晒啲文件、資料

MuiMuiQQ 發表於 20-4-8 09:33
我就係驚中基太注重創新科技、科研丶數理... 未必啱阿女,阿女暫時睇又唔似理科人
...

有冇去過中基campus tour 及崇info or open day?

hugub 發表於 20-4-8 07:40
中文有粵教亦有1-2班係普教,初中開始通識已經係用英文,所以TTCA 學生d英文唔錯
我個人覺得TTCA小班教學, ...

TTCA 初中已經有英文通識?
我想請問體育、藝術、音樂係咪都係英文教呢?

高中選科方面, TTCA請問有幾大彈性呢?唔好意思,呢部份我未係好了解,不過聽人講官津學校一定係成績叻嘅小朋友揀科先,唔知TTCA係咪咁呢?

多謝你嘅回答,感激

chanti 發表於 20-4-8 09:35
有冇去過中基campus tour 及崇info or open day?

有呀,兩間我哋都幾鍾意,中基係小五嗰年去...

MuiMuiQQ 發表於 20-4-8 09:40
有呀,兩間我哋都幾鍾意,中基係小五嗰年去...

咁真係要問返2 間學校既家長拿多d 資料再可作比較。另外,幾早出門口、校服喜歡邊套多d 都可考慮埋

chanti 發表於 20-4-8 09:45
咁真係要問返2 間學校既家長拿多d 資料再可作比較。另外,幾早出門口、校服喜歡邊套多d 都可考慮埋 ...

哎呀,你同我個女一樣,尋日問佢,佢叫我拎兩套校服嘅相出嚟睇吓先

MuiMuiQQ 發表於 20-4-8 09:46
哎呀,你同我個女一樣,尋日問佢,佢叫我拎兩套校服嘅相出嚟睇吓先
...

喜好係會轉架!我女小六時覺得間中學校服OK喜歡,慢慢轉變咗唔鍾意了。

hugub 發表於 20-4-8 08:00
TTCA初中好似重行緊學段制,即係每學期只集中讀8科(當中一定係中,英,數加通識)其餘四科係學校安排,到中 ...

咦,我發現呢樣嘢兩間學校好唔同噃,想請問你:其實一早拆開晒啲科目去學,係咪好啲呢?

我見中基初中係教IS & IH , 連文科嗰幾科都group埋變一科,我之前都有擔心過呢個問題...

學校老師好有心、好有愛幫小朋友喎

LeeCC 發表於 20-4-8 08:56
有一班普教中,系自選和要經評估是否適合,註冊信內有提及幾時做普通話評估

如果係自選都好啲,因為亞女唔想中學普教中

MuiMuiQQ 發表於 20-4-8 09:39
TTCA 初中已經有英文通識?
我想請問體育、藝術、音樂係咪都係英文教呢?

我也想知基崇選科是否要按成績來排揀科先後,但中基就肯定是按成績來排先後,是中基老師親口向我講的。我們同你嘅情況好相似,都是中基與基崇之間選擇,最後我們選擇了基崇,希望無揀錯

...

女仔會考慮這問題,男仔除了李國寶,個個白shirt+長灰/啡西褲

...

好過我仔,乜都唔問,求其有書讀,返學有得識人就ok
咁你女喜歡邊套校服多d ?

busymon 發表於 20-4-8 09:51

我也想知基崇選科是否要按成績來排揀科先後,但中基就肯定是 ...

朋友
你係咪今年小六學生媽媽?
已經決定咗九月讀TTCA ?

MuiMuiQQ 發表於 20-4-8 10:04
朋友
你係咪今年小六學生媽媽?
已經決定咗九月讀TTCA ?

係呀!今年小六,我地仲等緊另一間最心儀嘅消息,如果等唔到就會讀基崇。

busymon 發表於 20-4-8 09:51

我也想知基崇選科是否要按成績來排揀科先後,但中基就肯定是 ...

請問你最終揀基崇嘅原因係咩呢?
可唔可以分享吓?

busymon 發表於 20-4-8 10:07
係呀!今年小六,我地仲等緊另一間最心儀嘅消息,如果等唔到就會讀基崇。
...

可唔可以透露下係邊間?
SPC ?

MuiMuiQQ 發表於 20-4-8 10:12
請問你最終揀基崇嘅原因係咩呢?
可唔可以分享吓?

喜歡基崇嘅關愛文化,對學生支援應該比一般學校好,淨係一間學校有4個社工呢樣野就未必間間學校做得到,你知小朋友進入青春期好多問題,家長都未必識得處理,多個人問下意見都好好多。

仲有我幾喜歡學段制,學樓上家長分享,小朋友可以早啲知道自己喜歡向邊科發展幾好,又不用一次讀咁多科咁辛苦。初中用英/數分班,好過精英班,始終唔係個個小朋友科科都咁叻,因材施教幾好,仲要係小班,雙班主任,師生比例好。仔仔英文比中文好啲,問過佢,佢話就算英文學通識都唔容易,但英文學佢會有信心啲(希望係真(emoji))。仲有,之前去留位時經過商場見到啲高中同學放飯,偷聽佢地啲對話,都無聽到啲唔應該聽到嘅野,感覺比較純品

另外,校舍又大又開揚,交通尚算方便,高中黎緊仲有IAL學制比學生多一個選擇,各樣野都覺得幾啱心水,所以無揀中基揀佢囉。

當然,中基都係一間好學校,只係覺得基崇比較適合自己而已。

‹ 上一主題|下一主題