用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 多唔多小學在疫假用視像教學(例如用Teams) ...
樓主: conniewktang
go

多唔多小學在疫假用視像教學(例如用Teams)   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-3-7 12:52
所以我第一日開始,已唔喜歡跟學校時間表上嗰啲,我覺得網上學習就有其不同之處,唔需要同返學時間睇齊。
...

live lesson嘛。
其實我覺得live lesson好㗎,好似上堂咁,有返嗰上堂feel, 有問題又可以即問。

如果睇片嗰啲,好處係可以自己調整時間。

各有各好處嘅。

S-Kwok 發表於 20-3-7 11:11
網上教學確實可以部份解決現時停課嘅問題,老師真係要花好多時間去預備網上教學,好感恩學校、老師都會花 ...

其實學校同學生都很努力。學生準時出席。
2月我們仲係每個學生視像教,但3月開始全班教。都要很多精力。大家都是為了小朋友。家長付出也相當多。

IloveJJ 發表於 20-3-7 13:27
我唔係話live唔好,係唔需要好似返學咁多咁密集。
最近觀察多了小朋友網上學習情況,我覺得還是live更加適合。有問題隨時可以問,大家一起交流,更加接近做學生的感覺。通常也會配合一些link,自己睇片。不過,的確唔需要時間拖太長,網上學習容易分心,如果內容唔夠精彩,同學好容易神遊,搞小動作。情願zip精彩內容一起,講完提早落堂,或者大家討論,放鬆一下,都好。

S-Kwok 發表於 20-3-7 13:14
live lesson嘛。
其實我覺得live lesson好㗎,好似上堂咁,有返嗰上堂feel, 有問題又可以即問。

我小朋友學校無live,只有老師錄製的教學短片和PowerPoint自己睇,睇完做功課

佢話中意甘,自己控制時間,睇幾多次

我仔K3, 學校俾video 睇教學再做功課;自己在外安排了網上課堂俾個仔。老實,我呢段時間work from home, 無野occupy 個仔的話,我無可能做野;佢無得落街放電好攞命。
Zoom live class有,Watch Video 再導師zoom chat 跟進吓又有。個仔教一次便識自己登入zoom class了。我覺得是很好的體驗。

所以我唔明,點解成日用家長丶學生唔識用做藉口?我識好多細路,幼稚園已懂自己上online lesson. 其實啲老師自己懶啫,唔想疫假教(emoji),hea下幾個月,幾萬元人工又再加薪了!

conniewktang 發表於 20-3-10 12:16
所以我唔明,點解成日用家長丶學生唔識用做藉口?我識好多細路,幼稚園已懂自己上online lesson. 其實啲老 ...

不過公道地講,太細嘅小朋友上zoom class 都有一個問題,就是真係有啲小朋友太興奮坐唔定。又會搞來搞去。當然,呢啲全部都可以教的。

作為家長,我好珍惜這段時間見到個仔上live class, 睇到老師點教,也睇到個仔平時上堂個陣係咩情況。但如果我不能work from home, 要教曉小朋友自律同明白e class是等於真上堂,也有一定難度。不是個個家長可以有work from home 這個flexibility.

因為在起步時教識個仔e class attitude and manner, 現在我便可放手讓他自己睇時鐘上堂。他不會下課後也不關iPad, 也不會上堂搞button.... 我仔不是特別乖/叻的,重點是家長要多花少少力氣去教。

但我真心喜歡eclass, 這個仲階段也努力教個仔睇書自學。At the end of the day, 我個人覺得老師的角色,已由teacher慢慢變成learning facilitator。

conniewktang 發表於 20-2-12 12:24

上面S-Kwok小學也用喎,佢覺得不錯。
同意!

anniebmama 發表於 20-3-14 21:41
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

小學老師秘撈好似唔得㗎喎!
唔該唔好在這里賣廣告!

回覆樓主:

小學冇視像上堂
淨係睇YouTube 教學
Google drive 交功課

ksorange 發表於 20-3-21 07:49
小學冇視像上堂
淨係睇YouTube 教學
Google drive 交功課

我仔朋友間普通新界地區津小,見停課時間長,老師已經開始用Zoom上live 網課,視乎小學而定。
‹ 上一主題|下一主題