用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有沒有後悔自行選擇?
go

有沒有後悔自行選擇? [複製鏈接]

睇形勢自行面試凍過水,大家有沒有後悔當初死度爛度去避開同一天舉行面試的中學,放棄了另一間心儀的中學呢?又有沒有後悔少報了直資私校?

3    0    0    0

回覆 greenspan 的帖子

唉,自己就是好無奈

冇,好慶幸自己冇搏高

冇,希望面試可以繼續!

Step_C 發表於 20-2-5 18:33
冇,好慶幸自己冇搏高
我都是...冇博高, 現在希望教育局收D公佈....

greenspan 發表於 20-2-5 18:29
回覆 greenspan 的帖子

唉,自己就是好無奈

唔好太擔心住,我估教育局遲遲都未出嚟講野,可能仍然想保住有呈3和自行面試,佢哋諗緊解決方法,靜待消息吧!

明天下午就公怖

YmOra    發表於 20-2-5 19:21

YmOra 發表於 20-2-5 18:55
唔好太擔心住,我估教育局遲遲都未出嚟講野,可能仍然想保住有呈3和自行面試,佢哋諗緊解決方法,靜待消 ...

「據知,教育局將於明天(6日)下午召開記者會,公布小六呈分試及文憑試等安排。」

https://www.hk01.com/社會新聞/430364/武漢肺炎-教育局料明公布文憑試-升中呈分安排-或參考沙士

greenspan 發表於 20-2-5 18:25
睇形勢自行面試凍過水,大家有沒有後悔當初死度爛度去避開同一天舉行面試的中學,放棄了另一間心儀的中學呢 ...

無後悔,更加唔想面試

回覆樓主:

冇後悔,一直得2個選擇,冇搏高。宜家只想快d知要否面試,最好快d知結果。

睇形勢自行面試凍過水,大家有沒有後悔當初死度爛度去避開同一天舉行面試的中學,放棄了另一間心儀的中學呢 ...

YmOra 發表於 20-2-5 18:55
唔好太擔心住,我估教育局遲遲都未出嚟講野,可能仍然想保住有呈3和自行面試,佢哋諗緊解決方法,靜待消 ...

估计好大機會唔計呈三。
如果頭兩次呈分成绩理想或保得住 Band 1 嘅同學仔就係喜訊,相反如果邊緣人或打算呈三追成绩嘅冇得計就陰公啲。

冇後悔、冇搏高、自行有無面試都無所謂。

回覆 chanti 的帖子

Poyau 發表於 20-2-5 20:21
「據知,教育局將於明天(6日)下午召開記者會,公布小六呈分試及文憑試等安排。」

https://www.hk01.com ...

我原先有估計係星期五才公佈。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-5 22:58
估计好大機會唔計呈三。
如果頭兩次呈分成绩理想或保得住 Band 1 嘅同學仔就係喜訊,相反如果邊緣人或打算 ...

我也認同呈3取消機會大,就算沙士當年取消呈3也是對那批邊緣人或搏追上更高組別之學生最為影響。個人認為,今年有DD唔同,多咗個"自行正取生"提早知情況,對於應屆只有(呈1+呈2)的評估範圍下,每所小學的全級小六學生之""正取生分佈""情況如何,就可以大約估算到學校其他剩餘未响自行被取錄之學生的Banding位置,而這估算的準確度相信十分高,變相剩餘未取錄嘅學生响大抽獎可預知自己屬邊個組別的機會很大,或許可以大擔選校,故只有[(呈1+呈2)+預知正取生]是有利""大抽獎佈署"",而不利往後的校內剩餘的考試表現,甚至乎影響中一入學前學科測驗的表現,因為預早咁多知道自己所屬的Banding位置,之後會放軟晒手腳應考嘅機會好大,這現像十分不理想,所以我估教育局煩緊""預知正取生""之新政策與""取消呈3""是有著一定程度的"""不能共存""",故我估計有可能需要修正政策,當該年只有(呈1+呈2)就不設提前通知正取生情況,如有(呈1+呈2+呈3)才會有正取生預知情況。

YmOra 發表於 20-2-6 08:30
我也認同呈3取消機會大,就算沙士當年取消呈3也是對那批邊緣人或搏追上更高組別之學生最為影響。個人認 ...

我都估係取消呈三以及自行到7月先一齊公布結果。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YmOra 發表於 20-2-6 08:30
我也認同呈3取消機會大,就算沙士當年取消呈3也是對那批邊緣人或搏追上更高組別之學生最為影響。個人認 ...

其實我唔系好明,點解知道正取生之後,對抽獎學生有利?banding依家學校已告之
我只知系對之後校內考試和pre s1 有影響
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

gracelam 發表於 20-2-6 09:05
我都估係取消呈三以及自行到7月先一齊公布結果。

甘就慘了!(emoji)(emoji)(emoji)
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

‹ 上一主題|下一主題