用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才書院 - 《香港新視點》資優教育
go

優才書院 - 《香港新視點》資優教育

醒目開學勳章 貢獻勳章

https://www.youtube.com/watch?v=4hft1GAHylU
鳳凰衛視拍GT嘅專訪,生命教育

恐龍家

陰謀論+純吹水,雖然陳校長說過不是只想收g優,但這個commercial proved otherwise, allegedly  

ps 學校有收生取向本身不是問題
pps, 生命教育在津校的成長的天空也有類似

ppps, 有不太相熟g優兒在gt, 阿媽的確又很buy gt 概念

小曳人 發表於 20-2-5 10:13
https://www.youtube.com/watch?v=4hft1GAHylU
鳳凰衛視拍GT嘅專訪,生命教育

Thanks for sharing

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,都係想考慮中嘅家長多d資訊,到底GT教育理念係點

片中3位畢業生,未知是否同屆,問咗中學部教職員,佢答:未教過佢地,唔清楚
我作為非GT嘅資優兒家長,睇完套片,真係好感動,原來可以不受歧視!學習/能力差異係會受到尊重嘅!

其實GT有彈性處理個別資優兒,已經唔係新鮮事,試過有學生讀完中一跳中四,有老師幫佢課後補語文,讀完中五入本地大學

恐龍家

小曳人 發表於 20-2-6 11:21

片中3位畢業生,未知是否同屆,問咗中學部教職員, ...
Marketing information always attractive
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 20-2-6 13:04
Marketing information always attractive

所以,學校好睇人適唔適合
適合嘅,你會發熱發亮,唔適合嘅,會失去學習動機
可能我親身同呢類用家接觸過,佢呢個賣點的確觸動到我

話時話,入海外大學呢d應該係自修IAL,所以DSE 成績唔會見到佢地

近年佢地收插班要求都高咗,同高層吹過水,普通band 1 生都無望
恐龍家

小曳人 發表於 20-2-6 11:21

片中3位畢業生,未知是否同屆,問咗中學部教職員, ...
我覺得單看幾個例子是不足夠的,好似隔離po 咁成績好上堂訓覺傳統學校老師都會包容la,但冇業績的又未必有相同代遇先。若b1生插班都未必收,我會question 究竟學校主打是什麼?中學和小學有冇分別?on the other hand, 就算有例子唔work out, 自己個合適咪就得。
講完好似乜都都冇講過咁

小曳人 發表於 20-2-6 21:39
可能我親身同呢類用家接觸過 ...
DSE+IELTS一樣入到海外大學
如果重視資優,為何會捨IAL或開IBDP?

營運經費會係呢間學校既隱憂
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-2-7 09:07
DSE+IELTS一樣入到海外大學
如果重視資優,為何會捨IAL或開IBDP?
鳳凰衛視,真的要擔心這個?

其實ib 會否真的較適合g優?

hkpapa852 發表於 20-2-6 13:04

同意!咪又係廣告!

MrBeast 發表於 20-2-7 08:02
我覺得單看幾個例子是不足夠的,好似隔離po 咁成績好上堂訓覺傳統學校老師都會包容la,但冇業績的又未必有 ...

奇怪係,教優才的老師都叫人唔好讀,成績又唔好,所以從冇報過!真係唔知啦!

conniewktang 發表於 20-2-7 10:53
奇怪係,教優才的老師都叫人唔好讀,成績又唔好,所以從冇報過!真係唔知啦!
...
成績?現今gt dse 都不差哦,希望可以繼續

conniewktang 發表於 20-2-7 10:50
同意!咪又係廣告!

大家都知我是問題爸爸,只是奇怪title 資優教育,為何成集都是gt 教育,除非是一個series, 有其他我未看到

小曳人 發表於 20-2-6 21:39
可能我親身同呢類用家接觸過 ...
好奇一問,當年有考gt ma?

MrBeast 發表於 20-2-7 09:53
鳳凰衛視,真的要擔心這個?

其實ib 會否真的較適合g優?
資優學生, 絕大部份只係係個別範疇資優, 讀IBDP要兼顧多方面多種類科目, 係咪真係啱資優?

資優唔代表係全才, 全更唔係萬能

hkpapa852 發表於 20-2-7 12:55
資優學生, 絕大部份只係係個別範疇資優, 讀IBDP要兼顧多方面多種類科目, 係咪真係啱資優?

資優唔代表係全 ...
因為ib 模式要大量reading 和分析,或許比傳統單向教學和考試更適合,might be

MrBeast 發表於 20-2-7 13:22
因為ib 模式要大量reading 和分析,或許比傳統單向教學和考試更適合,might be

資優唔一定適合大量reading和分析吧?

hkpapa852 發表於 20-2-7 14:37
資優唔一定適合大量reading和分析吧?

wouldnt know (assume 不是運動音樂那類), 我個是真知憂
ps 當年考完gt 實在感受唔到佢有幾包容
pps 可能我時運低

回覆樓主:

冇考過,但有人任教,有問過對GC support.