用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學一至五年級三月的第二次考試取消了! ...
樓主: vin105
go

小學一至五年級三月的第二次考試取消了!   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 20-2-12 13:00
以前香港人出國是洗大餅,e加是入人地頂級大學讀書,時代會進步,又怎可以同幾十年前比呢。
同意大部分星 ...

無米,幾好吖,廁所也去少一趟,省廁紙呵,也減少中招機會。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

IloveJJ 發表於 20-2-12 23:57
受影響是因為頭腦簡單?那被非法阻止上班上學的人是頭腦簡單?

噢,我以為大家討論智者與蠢材丶社會制度,"影響"當然是指從思想哲學層面如何相互影響。
原來你是指某些人行為在日常生活如何影響他人,對不起,這個我沒有能力說誰的頭腦較誰簡單,我也不時在公司影響同事日常生活,嘻嘻。

October.    發表於 20-2-13 09:08

介紹兩套documentaries :
merchants of doubt

brexit: the movie

看完自己原來一路都是蠢個個

Cheeselover 發表於 20-2-12 22:58
以自己意願影響他人的人,天天可見,政治家,傳道者,甚至推銷員,能影響別人是能力,不受影響也是能力, ...
既然有網友問改人花名代表咩人格,咁我又反思一下。咁首先我用最近幫乒乓波友教練改的花名:
老虎狗
周佰通
㓕絕C太
狐〇王

其實都是based on 一些 obsevations, 負面那一個所有我遇到的波友都認同和對那教練不滿,之後仲得知有人幫那位教練改粗口鞋音的花名。

咁who am i 呢? 不嬲自認口臭得罪人多,不過以上花名正面2, 中性1, 負面1,即是話我都是正面的。至於被改的,我又想問:777 只是一個得票數字,點解讀完全是在心中,正所謂生平不作kwai心事,被人改名也不驚,倒不如自己反思一下。

最後我conclude 問題不是我,而改花名可以培養觀察力和聯想力,亦可幫助到social ,我唔會因爲一些古老石出的傳統想法影響我

200904 發表於 20-2-7 17:48
我們下學期也要呈分,都不知道怎麼辦

【武漢肺炎 • 最新】教育局長楊潤雄10時半見傳媒料談復課安排
https://www.hk01.com/社會新聞/433921/

回覆 MrBeast 的帖子

你仲不斷幫人改花名,好有童心

而家呢個時勢,生活好抑鬱,Bloomberg有篇文話香港漸有failed state的勢頭,好黯然。可能要向你和麥哥學習,輕鬆一點看世情,人會開心d。

200904 發表於 20-2-7 17:48
我們下學期也要呈分,都不知道怎麼辦

中小學及幼稚園不早於16/3復課
小六呈三取消 不過無講小五呈一

https://www.hk01.com/社會新聞/433921/武漢肺炎-最新-不早於3月16復課-取消小六第三次呈分試

請勿偏離主題,任何涉及政治討論,請移玉步到親子王國時政擂台,謝謝合作。

Jane1983 發表於 20-2-13 10:37

你仲不斷幫人改花名,好有童心
唔係講笑,求生技能泥架,無論在social 或工作上,有人攞你開玩笑,最好方法是以牙還牙,咁先gain 到respect,仲隨時多個朋友,最麻煩是老闆,好笑得泥又唔頂撞到佢先難,其實天生我這方面唔叻,都是幾十年的人生經驗累積,不過如你所說,有時能苦中作樂,日子易過d,e加咁搞落去,4月返唔返到學都有d危

真係要提升EQ,苦中作樂。

Jane1983 發表於 20-2-13 21:21

真係要提升EQ,苦中作樂。
an example

https://youtu.be/gHXKitKAT1E?t=142

Jane1983    發表於 20-2-14 09:04

ar_mak 發表於 20-2-14 02:10
我比個小小建議你,你試下將D野用經濟學既角度去睇,咁經濟學主要係睇個現象,然後試圖去作出解釋,就唔會 ...

謝謝你

Brown13 發表於 20-2-18 10:01
成年都唔知距讀左乜,衣加又放疫假,都幾擔心個女之後跟唔跟得上

學校有冇比電子學習短片和功課啊?

進度一定會有好大影響㗎啦,我估計今年暑假一定要補課啦!都唔使諗同小朋友安排旅行呀!
‹ 上一主題|下一主題